Spor için kardiyak tarama nedir?

TAKİP ET

Her ebeveynin bildiği gibi, çocuğunuzun spor yapmadan önce yapması gereken uzun bir kontrol listesi vardır. Uygun üniforma ve ekipmanı almak birinci adımdır. Ardından, antrenmanlar ve oyunlar için yoğun bir programda zaman ayırma var.

Reklam
Reklam

Ancak tüm bunlar olmadan önce, öğrenci sporcuların bir fiziki olması gerekir. Sonuçlar, bir çocuğun oynamaya uygun olup olmadığını belirler ve genellikle daha fazla inceleme gerektirebilecek olası sağlık sorunlarını belirleyebilir.

Pediatrik kardiyolog Akash Patel, MD, bazı öğrenci sporcuların rutinlerinin yıllık katılım öncesi kardiyak taramasını da yaptığını söylüyor.

Dr. Patel, “Amerikan Kalp Derneği bir katılım öncesi tarama formu geliştirdi” diyor. “Bu form, bir sporcunun altta yatan ve risk oluşturan bir kalp rahatsızlığı olup olmadığını belirlemek için çocuğun kişisel geçmişine ve aile geçmişine dayanarak semptomları belirlemeye çalışır. Bu, doktorların fizik muayenede işaretleyebileceği her şeye ek olarak.”

Dr. Patel, kalp taramasının neleri içerdiğini, öğrenci bir sporcunun hangi yaşta olması gerektiğini ve neden önemli olduğunu açıklıyor.

ÇOCUĞUNUZA NEDEN KALP TARAMASI YAPTIRMALISINIZ?

Doktorlar, bir çocuğun ne zaman “spor için temizlenmeden önce daha fazla değerlendirmeye ihtiyacı olduğunu” belirlemek için katılım öncesi bir kalp taraması kullanıyor Dr. Patel. "Bu katılım öncesi kalp taramasının işi, dürüst cevaplar almak ve bir çocuğun kalp sağlığının temel bir değerlendirmesini yapmaktır."

KATILIM ÖNCESİ KARDİYAK TARAMAYA KARŞI FİZİKSEL MUAYENE

Bir spor fiziğine ek olarak bir kalp taraması yapılır. Her iki sınav da sağlığınızı ölçmeye yönelik olsa da, bir fizik muayene daha kapsamlıdır ve tüm benliğe odaklanır.

Dr. Patel, “Sporda, doktorlar tepeden tırnağa sağlıklı olduğunuzdan emin olmak isterler” diye açıklıyor. "Yani, sadece kalp iyi değil, diğer her şey yolunda. Sonra sorular soracağız ve iyi bir sağlık envanteri çıkaracağız. Bu, sizi spor yaralanmalarına yatkın hale getirebilecek başka bir rahatsızlığınız olmadığından emin olmak içindir.”

Fiziksel olarak ele alınan ayrıntılar, ayak bileği yaralanmalarına yatkınlık gibi çocuğunuzun sahip olabileceği herhangi bir kas-iskelet sistemi problemini içerir. Doktorlar ayrıca beslenmeleri ve zihinsel sağlıkları hakkında da sorular soracaklar.

Daha önceki herhangi bir sarsıntı veya kafa travması geçmişinin yanı sıra baş ağrısı veya bilişsel sorunları olup olmadığı da fizikselin bir parçasıdır. Dr. Patel, “ Futbol ve futbol gibi, kafaya tekrar tekrar vurmanın, düşük etkili olsa bile hem sarsıntıya hem de kafa travmasına neden olabileceği sporlar hakkında daha fazla şey öğrendik” diyor.

KATILIM ÖNCESİ KARDİYAK TARAMA ÖNLEMLERİ NELERDİR?

Spor yapmakla ilgili olarak bir sporcunun genel sağlığına odaklanan bir fiziksel muayeneden farklı olarak, katılım öncesi kalp taraması kalp sağlığı ve kalp rahatsızlıklarına odaklanır . Tarama üç ayrı faktöre ayrılmıştır:

Kişisel tarih

Kişisel geçmiş açısından, katılım öncesi bir kalp taraması, çocuklara aşağıdakiler de dahil olmak üzere kendi özel geçmişlerini sorar:

Efor sırasında hiç olağandışı semptomlarınız oldu mu? (Örnekler şunları içerir: göğüs ağrısı, göğüs rahatsızlığı, hızlı kalp atışı veya hızlı kalp atışı veya çarpıntı.)

Hiç baş dönmesi veya sersemlik hissettiniz mi?

Spor yaparken hiç bayılıyor musunuz?

Yüksek tansiyonunuz var mı?

Daha önce anormal bir kalp muayeneniz oldu mu?

Hiç anormal olan katılım öncesi kardiyak tarama yaptırdınız mı?

Hiç şüphe uyandıracak herhangi bir kalp testinden geçtiniz mi?

Aile öyküsü

Kalp taramasında doktorlar ayrıca bir çocuğun aile geçmişini kalple ilgili olduğu için inceleyeceklerdir. Şunları sorabilirler:

Ailede ani kardiyak ölüm öyküsü var mı, özellikle erken başlangıçlıysa ve/veya bir aktivitenin sonucuysa? Dr. Patel, “Bu genellikle 50 yaşın altında demektir” diyor. “35 yaşın altındayken daha çok ilgili.”

50 yaşın altında ailede kalp hastalığı öyküsü var mı?

Ailede kalıtsal kalp hastalığı öyküsü var mı (örneğin, uzun QT sendromu )?

Ailede kalıtsal kardiyomiyopati öyküsü var mı (örneğin hipertrofik kardiyomiyopati )?

Ailede Marfan sendromu gibi bağ dokusu bozuklukları öyküsü var mı ?

Fizik sınavı

Katılım öncesi kardiyak tarama, fizik muayeneyi de içerebilir. Bu durumda, doktorlar aşağıdaki gibi atipik belirtiler ararlar:

Bir kalp mırıltısı .

Yüksek kan basıncı.

Bacakta anormal femoral nabızlar.

Kalp hastalığı ile ilişkili bir sendromun karakteristik özellikleri.

KARDİYAK TARAMA UYARI İŞARETLERİ

En iyi senaryo, bir doktorun kalp taraması sırasında endişe verici bir şey bulmayacağı ve bir öğrenci sporcuya yarışması için yeşil ışık yakılmasıdır. Bununla birlikte, tarama, daha fazla değerlendirme için bir kardiyoloğa sevk edilmesini garanti eden bir şey tespit edebilir. Doktorların daha fazla muayene için işaretleyeceği sonuçlar şunları içerir:

İnsanları ani kalp durması riskine sokan kalp rahatsızlıklarının belirtileri

Dr. Patel, doktorların özellikle belirlemek istedikleri bir şeyin ani kalp durmasına (ani kalp ölümü olarak da bilinir) neden olabilecek durumlar olduğunu belirtiyor. Ani kalp durması nadirdir - tahminler, oluşumun 50.000'de 1 ila 300.000 kişide 1 arasında olduğu şeklindedir.

Bununla birlikte, kardiyomiyopati veya kalp kaslarını etkileyen bir durumla yaşıyorlarsa, çocuklar fiziksel aktivite sırasında kalp durması riski altındadır . Duruma bağlı olarak kalpleri sertleşebilir, yara dokusuna sahip olabilir veya büyüyebilir veya kalınlaşabilir. Dr. Patel, kalp kasının kalınlaştığı zaman olan hipertrofik kardiyomiyopatinin özellikle tehlikeli olduğunu ekliyor.

Efor sırasında ortaya çıkan semptomlar

Her türlü egzersiz sırasında, özellikle de spor yaparken kendinizi harcarsınız. Kalbinizle ilgili bir sorun olduğunda, aşağıdaki gibi belirtilerle karşılaşabilirsiniz:

Göğüs ağrısı veya göğüs rahatsızlığı . Çocuklar kendilerini gerçekten zorlarken kas-iskelet ağrısı yaşayabilir veya nefesi kesilebilir ve göğüste rahatsızlık hissedebilir. Dr. Patel, "Ancak ciddi bir ağrıysa ve sadece dinlenmek veya su vermekle geçmiyorsa, bunlar endişe verici şeyler olabilir" diyor.

Bayılmak / bayılacakmış gibi hissetmek . Bayılma "büyük bir kırmızı bayraktır" diye uyarıyor Dr. Patel. "Ancak, bayılmak üzere olduğunu hisseden bir atlet bile değerlendirilmeli."

Bağlam, bu şeylerin ne zaman gerçekleştiği açısından önemlidir, diye ekliyor. Örneğin, sıcak yaz havalarında koşmak, benzer semptomlara neden olabilen dehidrasyona ve ısı bitkinliğine (veya nadir durumlarda sıcak çarpmasına) yol açabilir. "Eğer bu semptomlar su almak ve dinlenmekle geçmiyorsa ve gerçekten eforun derecesine uymuyorsa, o zaman kesinlikle taranmalıdırlar."

Hızlı kalp atımı

Egzersiz sırasında kalp atış hızınız doğal olarak artar. Dr. Patel, "Ancak çok hızlı atıyormuş gibi geliyorsa - ya da dinlenseler ve kalp çok hızlı veya düzensiz atmaya devam etse bile - bu endişe yaratır" diyor.

Kolayca yorgun hissetmek/nefes darlığı

Kolayca yorulursanız veya nefes darlığı çekiyorsanız, bu, kalp rahatsızlığı olmayan egzersize bağlı astım veya kondisyon kaybı gibi bir şey anlamına gelebilir.

Ama bu daha ciddi bir şeylerin olduğu anlamına gelebilir. Dr. Patel, "Kalbin iyi çalışmadığının veya kalbin anormal olduğunun belirtileri veya semptomları olabilir" diyor. "Kan kalpten çıkmakta zorlanıyorsa, bu tür semptomlara neden olabilir."

Yeni semptomlar yaşamak

Yorgunluk veya efordan kaynaklanan semptomlar göz önüne alındığında, bu işaretler yeniyse, zamanla kötüleşiyorsa veya bir sporcu için karakter dışıysa bu bir kırmızı bayrak olabilir. "Eskiden takımın en hızlı çocuğuyken şimdi her beş dakikada bir mola mı veriyorlar?" Patel'i sorgular. "Yoksa koçtan bir duraklama ya da nefes almasını mı istiyorlar?"

HANGİ SPORCULAR KALP TARAMASI YAPTIRMALIDIR?

Doktorlar genellikle ortaokul ve lisedeki öğrenci sporcular için kalp taraması yapılmasını önermektedir. Dr. Patel, “Ortalama olarak, yaklaşık 12 yaşında olan altıncı sınıf öğrencileri, taramanın başlaması gereken zaman olacaktır” diyor. "Bu koşullardan bazıları daha genç yaşlarda ortaya çıkmayacak." Bazı durumlarda, 12 yaşın altındaki çocuklar değerlendirilebilir. Genellikle, semptomlar gösterirlerse bu olur.

Öğrenci sporcular bu kalp taramalarını her yıl yaptırmalıdır. Dr. Patel, “Rekabetçi sporlar yapacak olan herkes, bir sporu ne kadar yoğun algılarsa algılasın bir ekran almalıdır” diye tavsiyede bulunuyor. “Rekabetçi sporlar yapıyorsanız, bunun bir zorunluluk olduğunu söyleyebilirim.”

Örnek olarak, çok yorucu görünmeyebilecek tenisten bahsediyor. "Ama tenis sporcularının nasıl rekabetçi antrenman yaptığını bir düşünün," diye devam ediyor. “Koşarak şartlanabilirler. Ve yorucu bir maç oynadıklarında, bu belki de futbol takımında en hızlı sen olduğunu söylemekten daha yoğun bir spordur."

Eğlence amaçlı spor yapan çocuklar bile kalp taramasından fayda görebilir. Dr. Patel, “Genel olarak, kardiyak olayların ne zaman gerçekleştiğini düşünürüz, bu genellikle tipik ilk üç şeydir – futbol, ​​​​futbol ve basketbol” diyor. “Ancak çim hokeyi, hokeye, yüzmeye ve ötesine kadar aklınıza gelebilecek herhangi bir sporda olaylar meydana gelebilir. Gerçekten, kalp atış hızınızın yükseldiği ve kendinizi gerçekten zorladığınız ve ter attığınız herhangi bir şeydir.”

Bir çocuk aniden kalp rahatsızlığına işaret edebilecek yeni semptomlar geliştirirse, ebeveynler yıllık muayenenin değerlendirilmesi için zamanı beklememelidir. Dr. Patel, "Bir çocuk kalp taramasından geçse bile, gelişen herhangi bir yeni belirti veya semptom, birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcısı ile uygun bir takibe sevk etmelidir" diyor.

Sporla ilgili birçok olumlu şey var. Katılım öncesi kardiyak tarama, fizik muayene ile birlikte yapıldığında hem öğrencilere hem de velilere gönül rahatlığı sağlayabilir.

Dr. Patel, “Rekabet yoğunlaştıkça stres ve zihinsel sağlık etkileri de artıyor” diyor. “Ünlü sporcuların bu nedenle sporlarına ara verdiklerini görüyoruz. Bir değerlendirme bütünsel bir küresel süreç olmalıdır. Bir çocuğun hem kalp açısından sağlıklı, hem de zihin ve beden açısından sağlıklı olduğundan emin olmak istersiniz, böylece spordan zevk alabilir ve güvende olabilirler.”