Spordan sonra neden kas ağrısı olur?

TAKİP ET

Düzenli spor yapan kişilerde dahi ya da yeni spora başlayanlarda fiziksel aktivitenin ardından kas ağrısı yaşanması olağan bir durumdur. Kas ağrısının ortaya çıkmasının nedeni nedir? Spordan önce ve sonra neler yapılmalıdır? Doğal kas ağrısını kolayca nasıl atlatabilirsiniz? İşte detaylar…

Reklam
Reklam

Zayıf kişilerin de sağlıklı bir hayat için spor yapması şart. Birçok kişi spordan sonra kas ağrılarından hoşlanmadığı için bir daha spor yapmak istemeyebiliyor, ancak bu profesyonel sporcuların dahi yaşadığı doğal bir durum.

Bu ağrıların birçok sebebi var, fakat uzun sürmüyor. Geçme eğilimini ise kolaylaştırmak mümkün. Kas ağrısına ne sebep olur? Fiziksel aktiviteden önce ve sonra neler yapılabilir? İşte detaylar…

Spordan sonra kas ağrısı sebepleri

Normalden fazla ya da yüksek yoğun tempolu egzersizler yapmak. Uzun süren ya da rutin dışında olan yeni egzersizler yapmak spordan sonra yaşanan kas ağrısının genel sebepleridir.

Kaslar yorulduğunda ve yeterli oksijen almadığında bölgede laktik asit birikimi gerçekleşir. Fakat nedeni bu değildir. Spordan sonra sonradan başlangıçlı kas ağrısı ismi verilen bir ağrı meydana gelir. Sebebi net bilinmiyor olsa da kasların aktivite esnasında hasar görmesinin iyileşme süreci olarak bilinmektedir.



Kas ağrıları ne kadar sürer?

Amerikan Spor Hekimliği Koleji, kas ağrılarının spordan sonra 12 ila 24 saat arasında kendini göstererek 24 ila 72 saat arasında geçtiğini belirtir.

Kas ağrıları nasıl geçer?

Spordan sonra oluşan kas ağrıları için basit bazı yöntemler var. Bunlar ısı tedavisi, masaj, soğuk terapi, ağrı kesici ilaçlar ve soğuma egzersizleridir. Ilık bir banyo normal kas ağrılarına iyi gelir, büyük çaplı bir ağrıda masaj etkili bir çözüm olmaktadır. Ağrıyan bölgelere buz ile soğuk terapi yapmak da iyi bir çözüm yoludur. Ağrı kesiciler içinse bir doktora vurmak mantıklı olacaktır. Yorucu bir egzersiz sonrasında soğuma egzersizlerini ihmal etmemek de önemlidir.