SRC belgesi nedir? SRC belgesi nasıl alınır? 2022 SRC belgesi fiyatları nedir?

TAKİP ET

SRC belgesi Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan sınavlar sonucunda uygun olan kişiye verilir. 25 Şubat 2003 tarihinden önce B Sınıfı ehliyet almış olanlar ile SRC2 ve SRC4 sınıfı, C-D ehliyeti alanlar SRC2, SRC3, SRC4 ve SRC5 sertifikalarına sınava girmeden başvurabilirler. Peki, SRC belgesi nedir? SRC belgesi nasıl alınır? 2022 SRC belgesi fiyatları nedir? İşte yanıtı…

Reklam
Reklam

SRC belgesi almak isteyen vatandaşlar nasıl alabileceklerini, fiyatlarının ne kadar olduğunu merak ediyor. Bu konu hakkında bilgi edinmek isteyen kişiler internette araştırma yapmaya başladı. Peki, SRC belgesi nedir? SRC belgesi nasıl alınır? 2022 SRC belgesi fiyatları nedir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

 

SRC Belgesi Nedir?

Ulaştırma Bakanlığı SRC sınavları 3 ayda bir yapılır ve sınavı geçtikten sonra SRC belgesi alınabilir. 25 Şubat 2003 tarihinden önce B Sınıfı ehliyet almış olanlar ile SRC2 ve SRC4 sınıfı, C-D ehliyeti alanlar SRC2, SRC3, SRC4 ve SRC5 sertifikalarına sınava girmeden başvurabilirler. Bu tarihten önce E Sınıfı ehliyete sahip olanlar, tüm SRC belgelerinden istediklerini alabilirler. 25 Şubat 2003 tarihine kadar B sınıfı ehliyet sahipleri, SRC sertifikasını sınavsız alabilmek için bu tarihe kadar en az 90 gün prim ve tahvil takası ödemiş olmalıdır.

Unutulmaması gereken bir diğer önemli nokta da 65 yaş üstü kişilerin SRC sertifikasına başvuramamasıdır. Bu kişiler ticari araç kullanamadığından talepleri reddedilir.

 

SRC Belgesi Nasıl Alınır?

SRC belgesi almak isteyen kişiler öncelikle onaylı bir eğitim kurumuna kaydolmaları gerekir. Bu kurumda 28 saat yurt içi ulaşım eğitimi ve 32 saat uluslararası taşımacılığı tamamlıdır. Tüm Src eğitimlerine katılması gerekir. Katılmadığı durumda eğitimlere tekrardan katılmak zorunda kalabilirler. Bu eğitimi tamamlayan SRC adaylarının mesleki yeterlilik sınavlarında 60 puan veya daha fazla almaları gerekir. Bu sınavlarda yanlış sorular doğru olanları etkilemez.

 

2022 SRC Belgesi Fiyatları Ne Kadar?

SRC 1 Belgesi Uluslararası Yolcu Taşımacılığı: 1.400 TL (KDV Dahil)

SRC 2 Belgesi Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı: 1.260 TL (KDV Dahil)

SRC 3 Belgesi Uluslararası Eşya/Kargo: 1.435 TL (KDV Dahil)

SRC 4 Belgesi Yurtiçi Eşya/Kargo Taşımacılığı: 1.260 TL (KDV Dahil)

Belirtilen bu src belgesi fiyatları haricinde src sınav harcı ve src kart ücreti masrafları da bulunmaktadır. 2022 yılı için belirlenen SRC belgesi sınav harcı güncel olarak 130 TL‘dir. Gerçekleşen bu sınavlarda başarılı olan adaylar Halkbank şubelerine 51 TL SRC belgesi kart ücreti yatırması da gerekmektedir. SRC kart ücreti ve SRC sınav harcı kurs fiyatlarına dahil değildir.

 

2022 SRC Sınav Harç Ücreti Ne Kadar?

Geçtiğimiz yıla baktığımızda 20 TL’lik yapılan artışla 2022 yılı SRC sınav harç ücretleri 130 TL olarak belirlenmiştir. Src teorik sınavı ve src uygulama sınavı için ayrı ayrı harç yatırılmasına gerek yoktur. SRC sınav harcı her iki src sınavı için 130 TL olarak yatırılmaktadır.

 

SRC Belgesi Nasıl Alınır? 

SRC Belgesi almak isteyen kişiler nasıl alacaklarını araştırıyorlar. Src sertifikası almak isteyen kişiler 25/02/2003 tarihinden önceki ehliyet tarihinden önce B Sınıfı ehliyet veya ağır araç ehliyetine sahip olanlar muafiyeti uygulayabilirler. Ancak bu tarihten sonra ihraç edilenlerin SRC sertifikası alabilmeleri için bakanlık tarafından düzenlenen eğitim ve sınavları tamamlamaları gerekmektedir. SRC’yi kullanma koşulları aşağıda açıklanmıştır.

25.02.2003 tarihinden sonra ehliyet sahibi olanlar, mesleki eğitim merkezine giderek sınava girerek, kurallarda belirtilen programa göre SRC belgesi alırlar.

02/25/2003 tarihinden önce ehliyet sahibi olanlar, sınava ve eğitime katılmadan, ehliyet sınıfına göre SRC belgesi alabilirler. Sürücü belgesi B sınıfındaysa, SRC 2 ve SRC 4, C, D ve E sınıfındaysa SRC 1 ve SRC 3 sertifikalarına başvurabilirler.

Büyük otobüs kullanacak sürücüler, kuralların 36 / C maddesi uyarınca 26 yaş ve üzerinde olmalıdır.

SRC sertifikası alabilmek için, maksimum yaş olan 66 yaşın altında olmaları gerekmektedir. Bu yaş sınırı önceden 63 iken 5 Nisan 2016 tarihinde Resmi Gazete yayımlanarak bu yaş sınırı 29702’ye çıkarılmıştır.

Düzenlenecek SRC sınavlarından 100 üzerinden 60 puan almakla ilgilidir.

 

Src Belgesi Ne Kadar Sürede Alınır?

SRC sınavları Ulaştırma Bakanlığı tarafından 3 ayda bir olacak şekilde düzenlenmektedir. 25 Şubat 2003 tarihinden önce B Sınıfı ehliyet almış olanlar, SRC2 ve SRC4, C-D ehliyet sahibi olanlar SRC2, SRC3, SRC4 ve SRC5 src belgesini sınavsız başvurup alabilirler.

25 Şubat 2003 tarihinden önce E-Sınıfı ehliyete sahip olanlar, tüm SRC belgelerinden istediklerini alabilirler. 25 Şubat 2003 tarihinden önce B Sınıfı ehliyet sahibi kişiler, SRC belgelerini sınavsız alabilmek için bu tarihten en az 90 gün önce sigorta ve bono değişim primlerini ödemek zorundadır.

 

Yine akılda tutulması gereken bir nokta, 65 yaş üstü vatandaşların SRC sertifikası almaya uygun olmadığıdır. Bu kişilerin herhangi bir ticari taşıma yapmaları yasak olduğundan, talepleri de reddedildi.

 

SRC Belgesi Mesleki Yeterlilik Belgesi Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

SRC belgesi almak için hangi belgelerin gerekli olduğu merak edilmektedir. SRC belgesi için gerekli evraklar şu şekildedir:

Kimlik kartı fotokopisi

Ehliyet / sürücü belgesi fotokopisi

2 adet fotoğraf

B Sınıfı lisans sahipleri aşağıdaki belgeleri sağlamalıdır;

25.02.2003 tarihinden önce alınmış B Sınıfı sürücü belgesinin fotokopisi. B Ehliyete sahip kullanıcılar yalnızca src2 ve src4 sertifikalarını alabilir.

C veya D Sınıfı ehliyet sahipleri aşağıdaki belgeleri sağlamalıdır;

25.02.2003 tarihinden önce alınmış C veya D sınıfı sürücü belgesinin bir kopyası. C veya D lisansına sahip olanlar src2, src 3, src 4 belgelerinden başvurabilirler.

E Sınıfı ehliyete sahip olanlar aşağıdaki belgeleri sağlamalıdır;

 25.02.2003 tarihinden önce alınan E Sınıfı ehliyet fotokopisi. E Sınıfı ehliyete sahip olanlar tüm SRC belgesi türlerine sahip olabilirler.

 

SRC Belgesi Türleri Nelerdir?

SRC belgesi almak isteyen kişiler hangi belgenin ne işe yaradığını hangisini alması gerektiğini merak ediyor. SRC belgesi türleri şu şekildedir:

SRC1 (uluslararası yolcu taşımacılığı)

SRC2 (şehirlerarası yolcu taşımacılığı)

SRC3 (uluslararası eşya-yük taşımacılığı)

SRC4 (şehirlerarası eşya-yük taşımacılığı)

 

SRC Belgesi E- Devletten Nasıl Alınır?

SRC belgesi almak isteyen kişiler 11 haneli T.C kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile e-Devlet girişini gerçekleştirerek sisteme giriş yapılmalıdır. SRC belgesi ücretinin ödenmesinin ardından da sistem tarafından hazırlanan belgelerin çıktısının alınarak kullanılabilecektir. SRC belgesine e-Devlet sistemi üzerinden ulaşabilmek için tıklayınız. Bizleri takip ederek en güncel konular hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. guncelajans.com

 

SRC Belge Ücreti Vakıfbank 

SRC eğitim ve sınavlarından muaf olan kişiler SRC kart ücretlerini Vakıfbank şubelerine yatırabilirler. SRC ücreti yatırmadan önce e-devlet üzerinden yapılan başvurunun kabul edilip edilmediğini kontrol etmelisiniz. 

 

SRC 2 Belgesi Olan SRC 4 Belgesi İçin Kaç TL Öder?

Src 4 belgesi alacak olan adayın mevcut src 2 belgesi varsa, src 4 belgesinin fiyatının yarısını ödemektedir. Src 4 belgesi 1.260 TL olduğuna göre bu aday 630TL ödeme yapmaktadır. Src 4 belgesi olup, src 2 belgesi alacak kişide aynı şekilde src 2 belgesi fiyatının yarısını öder.

SRC belgesi SRC belgesi nedir SRC belgesi fiyatları SRC belgesi nasıl alınır