SSCB hangi yıl dağıldı? SSCB içerisinde hangi ülkeler vardı?

TAKİP ET

Rusya devlet başkanı Putin'in yapmış olduğu açıklamaların ardından SSCB konusu oldukça fazla araştırılmaya başlandı. Peki SSCB içerisinde hangi ülkeler vardı? Detaylar haberimizde...

Reklam
Reklam

Rusya devlet başkanlığı görevinde bulunan Vladimir Putin Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzalamasının ardından SSCB ile alakalı açıklamalar yapması tüm dünyanın gözünü bu konu üzerine çekti. 

SSCB'nin dağılmasından kimi sorumlu tuttu?
Putin yaptığı açıklamada "Ülkelere SSCB’den ayrılma hakkı vermek, temeline döşenen bir mayındı. SSCB'nin dağılmasının sorumlusu, farklı dönemlerde yaptıkları hatalar nedeniyle Bolşeviklerdir." şeklinde ifadeler kullandı.
Konuşmalara ek olarak ise Ukrayna'nın başkaları tarafından kontrol edildiği iddiasını öne sürdü. Ukrayna'nın elinde bulunan teknoloji ile beraber bir nükleer silah icat edebileceği sözlerini de kullandı. 

SSCB açılımı ne ve neden dağıldı ?
SSCB açılım olarak Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği olarak ifade edilmektedir. Vladimir Lenin önderliğindeki Bolşeviklerce 1917 Ekim Devrimi'yle devrilmesinin ardından 1922 yılında kurulmuştur. 1991 yılına kadar varlığını sürdüren SSCB, bünyesindeki cumhuriyetlerin bağımsızlığını kazanmalarıyla 26 Aralık 1991'de dağılmıştır. 

SSCB dağılmasındaki etkenler
SSCB varlığını 1991 yılına kadar sürdürse de bünyesinde bulunan cumhuriyetlerin ayrılmasının ardından dağıldı. Tarihi yakından takip edenlerin oldukça iyi bildiği bir devlet olan SSCB 1992 ylına kadar varlığını korumuş ancak sonrasında dağılmıştır. 
Yüzölçümü 22.403.000 km2 olarak 2.Dünya Savaşı sonrasındaki en büyük ülke olarak konumlandırılmış olan ve nüfusu da 293.047.571 kişiyle üçüncü sırada listede yer almakta olan ülke 69. senesinde dağılma ile yüzleşmiştir. 
SSCB'nin dağılması ile cumhuriyetlerden birbirlerinden ayrılsa da daha sonra 12 devlet tekrar birleşmiş ve Bağımsız Devletler Topluluğunu oluşturmuşlardır. 

SSCB içerisinde bulunan ülkeler nelerdi?
SSCB kuruluşu ile olan devletlerin yanı sıra sonradan eklenen veya süreç içerisinde topluluktan ayrılan devletler ile beraber listelendiğinde şu şekildedir;
Ermenistan SSC

Azerbaycan SSC

Beyaz Rusya SSC

Estonya SSC

Gürcistan SSC

Kazakistan SSC

Kırgızistan SSC

Letonya SSC

Litvanya SSC

Moldova SSCB

Rusya SFSC

Tacikistan SSC

Türkmenistan SSC

Ukrayna SSC

sscb viladimir putin rusya devlet başkanı