Stephen Hawking'in endişe verici tahminleri yeniden gündemde! Dünyanın sonunu onlar getirebilir!

TAKİP ET

2018 yılında hayatını kaybeden ünlü fizikçi Stephen Hawking'in dünyanın sonu ile ilgili endişe veren tahminleri yeniden gündeme geldi. Hawking'in yapay zeka ile ilgili açıklamaları, günümüz teknolojisiyle ilgili ipuçları veriyor.

Reklam
Reklam

2018 yılında hayatını kaybeden fizik dehası Stephen Hawking’in ölmeden önce yaptığı kıyamet tahminleri yeniden gündeme geldi. dünyanın sonunun nasıl geleceğine ilişkin birçok teori sunan Hawking’in tahminleri herkesi korkutacak cinsten. 

‘’İnsanlığı dünyadan silecek olaylardan kaçmak imkansız’’
76 yaşında yaşamını yitiren İngiliz fizik profesörü Stephen Hawking, genel görelilik ve karadeliklerle ilgili araştırmalarıyla ünlenmişti. Ancak Hawking kendi araştırma alanından uzaklaşarak, insanlığı bekleyen muhtemel sonlara dikkat çekti. Hawking’in açıklamaları dünya basınında tartışma yarattı. 
Hawking, uzun yıllardır insanlığın diğer gezegenlere yerleşmesi için harekete geçmesi gerektiğini söylüyordu. Ona göre insanlığı Dünya’dan silecek olaylardan kaçmak imkansız. Bu olaylar arasında göktaşı çarpması, yapay zeka, iklim değişikliği, genetiği değiştirilmiş virüsler ya da nükleer savaş gibi ihtimaller yer alıyor. 


Önümüzdeki 100 yıl için insanlığı uyarmıştı
2016 yılında BBC’ye röportaj veren Hawking, ‘’Dünyada bir yıl içinde bir felaketin gerçekleşme ihtimali çok düşüktür. Ama bu ihtimal geniş bir zaman diliminde artar ve bin, 10 bin yıl gibi zaman dilimlerinde neredeyse kesin hale gelir’’ demişti.
İnsanlığı bu sürede başka gezegenlere yerleşebileceğine inanan Hawking, yine de önümüzdeki 100 yıl için insanlığı uyarmıştı. Ünlü fizikçi, ‘’Önümüzdeki 100 yıl boyunca uzayda kendine yeterli koloniler kuracak teknolojiye erişemeyeceğiz, bu yüzden çok dikkatli olmamız lazım’’ sözleriyle insanları uyarmıştı.

‘’Yapay zekanın gelişmesi insanlığın sonunu getirebilir’’
İnsanlığı sonu için yapay zekanın önemine değinen Hawking, 2014 yılındaki bir röportajında ‘’Yapay zekanın tam olarak gelişmesi insanlığın sonunu getirebilir’’ demişti. Hawking, yapay zeka robotlarının gelişmiş formatlarının insan ırkından üstün hale gelebileceğini düşünüyor. 
Günümüzde yapay zekanın önem kazanması, yapay zekayla yönetilen robotların yapılması Hawking’in bu açıklamalarını akla getiriyor. İnsan gücünün yerini tutmaya hazırlanan bu süper robotlar ile insanlığın mücadelesi ileride büyük sorunlara yol açacak gibi görünüyor. 


İklim değişikliği tehdidi
Stephen Hawking, insanlığın dünyadaki yaşamına tehdit oluşturan etkenlerden birinin iklim değişikliği olduğunu düşünüyordu. Bu nedenle ABD’nin Paris Anlaşması’ndan çekilmesine dair endişelerini de şu sözlerle dile getirmişti:
‘’Geri döndürülemez noktaya çok yakınız. Trump’ın bu eylemi Dünya’nın 250 derece sıcaklıkta ve asit yağmurlarının olduğu Venüs’e benzemesine giden yolu açabilir’’

Evrendeki diğer akıllı uygarlıklara karşı da uyarmıştı
2010 yılında Discovery Channel’a konuşan Hawking, uzaylıların Dünya kaynaklarını sömürerek yoluna devam edebilme ihtimalinden endişe duyduğunu söylemişti:
‘’Eğer uzaylılar bizi ziyaret ederse, Kristof Kolomb’un Amerika’ya ayak basması gibi olacaktır. Bu yerli Amerikalılar için hiç iyi olmamıştı.’’
‘’Akıllı varlıkların tanışmak istemeyeceğimiz türden şeylere nasıl dönüşebileceğini görmek için kendimize bakmamız yeterli’’

stephen hawking yapay zeka