STmax Nedir? STmax Firması Tarihçesi

TAKİP ET

1990'lı yılların sonlarından itibaren ülkemizde pek çok farklı motosiklet firması yollara çıkmış ve günümüze kadar irili ufaklı başarılar elde etmişlerdir.

Reklam
Reklam

Ağırlıklı olarak montaj üretimi yapan bu firmalar, ülkemizdeki alt kesim motorlu taşıt piyasasının can damarları konumundadır. Bu alt kesim motorlu taşıt piyasası, ağırlıklı olarak benzinli motosikletlerden oluşsa da; günümüzde gitgide renklenen elektrikli motosiklet piyasasından da söz etmek gerekir. Bu pazarın elektrikli kolunun bir oyuncusu vardır ki, bir nevi bu kolun yükseliş sebebi olarak nitelendirilebilir, o da STmax firmasından başkası değil.

STmax Tarihçesi

STmax, aslen bir iplik şirketi olan ST Grup’un motorlu taşıt üretimiyle ilgilenen alt koludur. 1985 yılında kurulan ve ambalaj, gayrimenkul ve gıda sektörlerinde de varlık gösteren ST Grup, 2000’li yıllardan itibaren ülkemizde STmax firması altında montaj motosiklet üretimine girmiştir. Firmanın asıl üne kavuşması ZWD serisi elektrikli bisiklet modelleriyle ticari sükse yapması ile olmuştur. Bunlardan ZWD 206 ve ZWD 406 modelleri, muadilleriyle birlikte oldukça yaygın olarak bilinmektedir.

2010’lu yıllarda ZWD serisi modellere ek olarak Bora 250, Star 3000 ve Elit 3000 elektrikli motosikletler ile GF serisi elektrikli triportör modelleriyle de elektrikli motosiklet üreticisi imajını güçlendiren STmax, buna ek olarak Nova 100, Roma 50 ve en son Nett 50 gibi benzinli motosiklet modellerinin de üretimini gerçekleştirmiştir. Hatta buna ek olarak bir dönem dört tekerlekli ATV ve iki tekerlekli elektrikli scooter üretimi de yapmıştır.

STmax Güncel Portföy

STmax firması, tıpkı diğer motosiklet firmaları gibi sürekli değişen ve yenilenen bir portföye sahiptir. Ancak STmax firmasını diğer rakiplerinden ayıran şey portföyünün tamamen elektrikli motosiklet modellerinden oluşuyor olmasıdır. Haziran 2023 itibariyle benzinli motosiklet piyasasından çekilen STmax, artık sadece elektrikli motosiklet üreten bir firma halinde.

Firmanın güncel giriş modeli olan Kobra 500, elektrikli bisiklet tipi bir model olup 2000’li yılların ZWD serisi modellerinin güncel versiyonu olarak nitelendirilebilir. Kobra 500, 500 watt gücündeki motoru ve 48 volt 20 amper aküsü ile saatte 25 kilometre azami hıza ve bir şarjla 60 kilometre menzile ulaşabilmektedir.

Firmanın güncel amiral gemileri Tempo 3000 ve Marta 3000 olmak üzere iki adet elektrikli motosiklet modelidir. Bu motosikletler 72 volt akü sistemine sahip olup bir şarjla 60 kilometre yol yapabilmektedir.

Firmanın üç tekerlekli ürün portföyünü Smart, GF ve Elit serisi modeller oluşturmaktadır.
Firmanın portföyündeki güncel değişikliklere bakıldığında firmanın benzinli motosiklet piyasasına dönmeyeceği aşikardır. Ancak firmanın elektrikli motosiklet pazarındaki etkisi de göz ardı edilmeyecek kadar önemlidir. Öyle ki, firmanın reklam videolarında kendisini “elektrikli bisiklet – motosiklet” firması olarak tanıtması da elektrikli motosiklet piyasasında ciddi anlamda tutunduğunu ve bu piyasada yer almayı tercih ettiğini göstermektedir.