Stok nedir, cezası var mı? Stokçuluk haram mı?

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sık sık dile getirdiği stok ve stokçuluk kelimeleri insanların gündemine girdi. Bir çok insan stok ve stokçuluk hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için internete yöneldi. Peki stok nedir, cezası var mı? Stokçuluk haram mı? Yanıtları haberimizde...

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sık sık dile getirdiği stok ve stokçuluk kavramları bir anda ülke gündeminin üst basamaklarında kendine yer buldu. Katar’a yapacağı ziyaret öncesinde bir basın toplantısı yapan Erdoğan stokçuluk yapan kişilerin ağır bir şekilde cezalandırılacağını ve o kişilerin mallarına da el konulacağını açıkladı. İnsanlar ise stok ve stokçuluk hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için arama motorlarını meşgul etmeye başladı. Peki stok nedir, cezası var mı? Stokçuluk haram mı?
Stok Nedir, Cezası Var Mı?
Türk Dil Kurumu stok kelimesini ‘’yığılım’’ olarak, stokçuluk kelimesini ise ‘’istifçi veya yığılım yapan kimse’’ olarak tanımlamıştır. Stok yapan kişiler ürünlerin gelecekte alacakları fiyatlardan etkilenmemesi için satışa sunulmadan stok yaparak ekonomiye ve insanlara zarar vermektedir. Olağanüstü şartlardan yapılan stokçuluk anayasalara da aykırı bir durumdur. 
Stokçuluk Haram Mı?
İslam dininin kutsal kitabı Kur’an’da stokçuluğun topluma ve paylaşım duygusuna zarar verdiği gerekçesiyle haram olduğu belirtilmiştir. Stok yapan kişi bencillik ve kişisel menfaat gibi zararlı duyguların içerisine girmiştir ve İslam dininde bu duyguların da kötü duygular olduğu ifade edilmiştir. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da gündemde yer alan stokçuluk konusu hakkında "Bencilce davranarak kişisel menfaat sağlamaya yönelik yaklaşımlarda bulunmak, elinde ürün olduğu halde daha çok kazanma hırsıyla piyasaya sürmemek yani ihtikara tevessül etmek, İslam'ın üstün ahlak ilkeleriyle bağdaşmayan ve yasakladığı bir davranıştır. İnsaniyet açısından da kabul edilemez bir durumdur." ifadelerini kullandı. 
Stokçuluk yaptığı iddia edilen kişilerin ne kadarlık bir ceza alacağı ise henüz netlik kazanmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günler içerisinde yaptığı açıklamada stokçuluk yapan kişilerin tespit edilmesi ve gerekli cezanın verilmesi konusunda talimat verdiğini açıklamıştı. 

stok stokçuluk Cumhurbaşkanı Erdoğan