Stres adet döngüsünü bozar mı? Strese bağlı adet gecikmesi olur mu?

TAKİP ET

Günlük stres var ve sonra dönem atlama stresi var. Onları farklı kılan nedir? Ne tür bir stres vücudunuzun regl atlamasına neden olur? Ve aylarca adet görmemek güvenli midir? Stres adet döngüsünü bozar mı? Strese bağlı adet gecikmesi olur mu?

Reklam
Reklam

Hipotalamus, beynin adetinizi kontrol eden kısmıdır. Egzersiz, uyku, stres veya aile dramı gibi dış etkenlere karşı hassastır . Doğru çalıştığında, hipotalamus, hipofiz bezini uyaran kimyasallar salgılar, bu da yumurtalığı uyaran hormonları östrojen ve progesteronu serbest bırakmak için uyarır. Stres altındayken vücudunuzun ürettiği bir hormon olan kortizol girin. Hipotalamus/hipofiz/yumurtalık etkileşiminde hasara yol açabilir ve düzensiz dönemlere neden olabilir. “Stres altındayken vücudunuz kortizol üretir. Vücudunuzun stresi nasıl tolere ettiğine bağlı olarak, kortizol gecikmeli veya hafif adet dönemlerine veya hiç adet görmemesine ( amenore ) yol açabilir” diyor Dr. Kollikonda. “Stres devam ederse, uzun süre adet görmeden gidebilirsiniz.”

Ne kadar stres çok fazla?

Kötü bir saç gününden sizi aylarca evinize kapatan pandemilere kadar birçok stres seviyesi vardır. Stresin adet döngünüzü nasıl etkilediği, benzersiz beyninize ve vücudunuza bağlıdır.
“Bir süreklilik var. Daha hafif stres daha az etkiye sahip olabilir ve ağır stres daha uzun süren daha dramatik etkilere sahip olabilir” diyor Dr. Kollikonda. "Kortizol seviyeleriniz ne kadar yüksekse, adet görmeme veya adet düzensizliği yaşama olasılığınız o kadar yüksektir."
Sürekli stresli iseniz, sorunlu dönemlere daha duyarlı olabilirsiniz.

Döneminizi kaçırırsanız doktorunuzu ne zaman görmelisiniz?

Gebeliği bir neden olarak dışladıysanız, kaçırılan veya önemli ölçüde farklı olan üç adet döneminin ardından bir doktora görünün. Östrojen ve progesteron menstrüasyonun ötesinde önemli rollere sahiptir. Onlar:
Ruh halinizi sabitleyin.
Kemik sağlığını teşvik edin.
Kalp sağlığını destekleyin.
"Bazen tiroid sorunları hipotalamus/hipofiz/yumurtalık etkileşimlerine müdahale ederek adet döngüsünün bozulmasına neden olabilir. Bu koşulların düzeltilmesi genellikle kolaydır” diyor Dr. Kollikonda. “Polikistik over sendromu (PCOS) , hormonal dengesizlik nedeniyle adet döngüsünü etkileyebilecek başka bir durumdur. Bu nedenle ilk adım, dönem değişikliklerine neden olabilecek koşulları ekarte etmektir."

Strese bağlı amenore için tedaviler

“Dönemleri atlamaya devam ederseniz, vücudunuzda hormonal bir dengesizlik olacaktır. Doktorunuzla konuşun” diyor Dr. Kollikonda. "Doktorunuz, dengesizliği düzeltmek ve döngünüzü düzenlemek için östrojen ve progesteron içeren doğum kontrol hormonları reçete edebilir."
Ancak bundan önce doktorunuz muhtemelen stres atmanın ve kortizol seviyelerini düşürmenin yollarını bulmanızı önerecektir. Stres seviyesini aşağıdakilerle azaltabilirsiniz:
Egzersiz yapmak.
İyi beslenme.
Kahkaha _
Meditasyon.
Kaliteli uyku.
Kollikonda, pandeminin zirvesinde iş, aktivite ve seyahatte yapılan ayarlamaların kadınların stres düzeylerini ve doğurganlıklarını nasıl etkilediğine dikkat çekti.
Dr. Kollikonda, "Kısırlıkla uğraşan hastalarımın yarısından fazlası için pandemi, döngülerini ve hamile kalma yeteneklerini etkileyen stresi aslında azalttı" diyor. "Bu kadınlar fazla seyahat etmedikleri ve iş stresini azalttıkları için eşleriyle bağlantı kurmak için daha fazla zamanları oldu."
Stres kişiseldir - bir kadın için kortizol tetikleyen şey başka bir kadın için olmayabilir. Dr. Kollikonda, “Stres tetikleyicilerinizin ne olduğunu anlamak için vücudunuzu dinleyin, ardından onları bastırmak için özenle çalışın” diyor.