Stres ve anksiyete yüksek tansiyon sebebi olabilir

TAKİP ET

Yaşam tarzı değişiklikleri, hipertansiyon ve diğer kalp sorunları riskinizi azaltabilir. Ama bunun yanında stres ve anksiyete de yüksek tansiyon sebebi olabilir.

Reklam
Reklam

İş yerinde acımasız bir son teslim tarihi altındasınız. Eşinizle bir tartışmanın ortasındasınız. Köpeğiniz bahçenizden kaçıyor ve onu yakalamaya çalışırken ona araba çarpacağından korkuyorsunuz.

Bu örneklerin tümünde, stres ve kaygının fiziksel belirtilerini hissetmeye başlayabilirsiniz - nabzınız hızlanır ve vücudunuz yıpranmış hissetmeye başlayınca ruh haliniz daha da kötüleşir. Ve yaygın bilgelik, stres ve kaygının kan basıncınızı da hızla yükselttiğini öne sürüyor.

Fakat stres, kaygı ve tansiyon arasındaki gerçek ilişki nedir? Kısa süreli stresin vücudunuzu nasıl etkilediği konusunda endişelenmeniz mi gerekiyor, yoksa sorunlu olan yalnızca uzun süreli stres mi?

Önleyici kardiyolog Luke Laffin, "Anksiyete ve stresin kendileri uzun vadede kan basıncını mutlaka yükseltmez" diyor , "ancak genellikle kan basıncındaki yükselmelere kesinlikle katkıda bulunabilecek yaşam tarzı faktörleri üzerinde bir etkiye sahiptir."

STRES VE KAYGI KAN BASINCINI NASIL ETKİLER?

Dr. Laffin, stres, kaygı, yüksek tansiyon ve kalple ilgili diğer sağlık sorunları riski arasında gerçekten bir ilişki olduğunu onaylıyor - ancak bu düşündüğünüz gibi olmayabilir.

“Stres ve kaygı kesinlikle yüksek kan basıncına neden olabilirken, kan basıncında sürekli yükselmelere neden olmazlar ” diyor.

Bunu anlamak için yaşadığımız iki stres kategorisini bilmek önemlidir: akut stres ve kronik stres. Her ikisi de kan basıncınızın yükselmesine neden olabilirken, farklı uzun vadeli etkileri vardır.

AKUT STRES VE TANSİYON      

Akut stres, yukarıda bahsedilenler gibi belirli bir olayın neden olduğu geçici strestir. Panik atak geçirmek gibi anksiyete nöbetleri de kan basıncınızı yükselten akut strese neden olabilir.

Dr. Laffin, “Stresli bir durumdaysak, normal fizyolojik tepki kan basıncını artırmaktır” diye açıklıyor. "Akut stres, kalp atış hızınızı artırabilir ve sempatik sinir sisteminizi hızlandırabilir, bu da kan basıncınızı yükseltir."

Bu durumlarda, stres etkeniniz ortadan kalktığında semptomlarınız kaybolur. Son teslim tarihini tamamlarsın, eşinle barışırsın, köpeğini yakalarsın, panik ataktan düşersin ve çok geçmeden tansiyonun da normale döner.

Gün boyunca kan basıncında değişiklikler yaşamak normaldir ve vücudunuz genellikle bunları yönetme konusunda yeteneklidir. Dr. Laffin, "Vücut, kan basıncındaki akut değişiklikleri oldukça iyi idare edebilir" diyor. "Gerçekten endişelendiğimiz şey, kronik olarak yüksek kan basıncı."

KRONİK STRES VE TANSİYON

Dr. Laffin, araştırmacıların kronik stresin kan basıncını nasıl etkilediği hakkında fazla bir şey bilmediklerini belirtiyor. Ancak bildikleri şey, stresin yaşam tarzı alışkanlıklarınızı etkileyebileceği ve sağlık sorunları riskinizi artırabileceğidir.

Dr. Laffin, “Stres, sonuçta kardiyovasküler riskinizi etkileyebilecek sağlıksız yaşam tarzı alışkanlıkları olarak kendini gösterebilir” diye açıklıyor. Kronik olarak stresli olduğunuzda şunları yapabilirsiniz:

Daha az veya daha kötü uyuyun.

O kadar egzersiz yapma.

Sağlıksız diyet seçimleri yapın.

Sigara içmek, içmek veya uyuşturucuları kötüye kullanmak.

Tüm bu alışkanlıklar daha yüksek tansiyona yol açabilir ve inme veya diğer kalp sorunları riskinizi artırabilir.

AKUT STRES NE ZAMAN KRONİK STRESE DÖNÜŞÜR?

Hepimiz stresi farklı şekillerde ele aldığımız için, akut stresin kronik strese dönüşen belirtilerini görmek zor olabilir. Haftalarca süren stresörler, kalp sağlığınız için ele alınması gereken kronik stresörlere dönüşür (zihin sağlığınızdan bahsetmiyorum bile!)

Dr. Laffin, "Birkaç hafta birkaç aya, birkaç ay da birkaç yıla dönüşürse, bu kalıpları tersine çevirmek çok zor olabilir" diye uyarıyor. "Ayrıca kan basıncını, kan şekerini, kan kolesterolünü ve daha fazlasını artıran bazı ekstra karın yağlarından kurtulmak da zorlaşıyor."

STRES, KAYGI VE TANSİYONU NASIL DÜŞÜRÜRSÜNÜZ?

Hepimiz belirli bir miktarda stres ve endişe ile uğraşmak zorundayız ve bunu yapma şeklimiz sağlığımızı etkiliyor.

Dr. Laffin, “Bu gerçekten birinin stresi nasıl algıladığıyla ilgili olabilir” diyor. “İki insan aynı durumda olabilir, ancak biri için diğerinden çok daha stresli olabilir. Bazı insanlar sadece stresle daha iyi başa çıkıyor ve daha sağlıklı başa çıkma stratejilerine veya destek sistemlerine sahip oluyor.”

Stres seviyenizi düşürmenin ve kaygınızla başa çıkmanın bazı yollarını paylaşıyor, bu da kan basıncınızı düşürebilir.

Çalışın:  "Düzenli egzersiz, insanları daha iyi hissettirmek, stres seviyelerini azaltmak ve stresli durumlara uyum sağlamalarına yardımcı olmak için harika bir yoldur" diyor Dr. Laffin. Kalp sağlığınız üzerindeki olumlu etkileri de tansiyonunuz için önemlidir.

Yeterince yüksek kaliteli uyku alın:  Her gece altı ila sekiz saat kesintisiz uykuyu hedefleyerek uykunuzun hem miktarına hem de kalitesine odaklanın. "Sabit kan basınçları için geceleri yaklaşık altı ila sekiz saat kesintisiz uyku almanız gerekir."

Mümkün olduğunda stres etkenlerini ortadan kaldırın:  Stresinizi azaltmak için, buna neden olan bazı şeyleri ortadan kaldırmaya çalışmak çok önemlidir. Tabii ki, asıl stres kaynağınız işiniz veya bir aile üyeniz olduğunda bunu söylemek yapmaktan daha kolaydır. Bu durumlarda, terapi gibi ek adımlar stresinizle başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

Kalp-sağlıklı bir diyet sürdürün:  Tuz ve yağ oranı yüksek yiyecekler, karışıma stres ve endişe eklemeden önce bile kan basıncınızı artırabilir. Tansiyonu düşük tutmak için, kalp-sağlıklı, antioksidan bakımından zengin besinler eklerken bu besinlere geri dönmeye çalışın.

Meditasyon yapmayı deneyin: Çeşitli meditasyon biçimleri hem akut hem de kronik stresle başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Ve bir çalışma, farkındalık meditasyon programlarının da kaygıyı iyileştirebileceğini gösterdi.

STRES VE KAYGIYI YÖNETMEK İÇİN İLAÇLAR

Dr. Laffin, "Hipertansiyonu (stres) yönetmek gerçekten %70 yaşam tarzı ve %30 ilaçtır" diyor.

Başlamak için doktorunuzun uykunuz dahil yaşam tarzınız ve alışkanlıklarınız hakkında sorular sormasını bekleyin. “Hastalarla her zaman uykunun kalp sağlığı üzerindeki etkisi ve stresin uykuyu nasıl etkilediği hakkında konuşurum” diye ekliyor.

Endişenizi azaltmak için ilaca da güvenmeniz gerekebilir. Ancak tıpkı stresle başa çıkma yeteneği gibi, hangi ilacın en iyi sonucu vereceği kişiden kişiye değişir ve sağlık uzmanınıza danışmanız gerekir.

Dr. Laffin, "Stres ve kaygı kan basıncının çok yükselmesine neden oluyorsa, beta bloker denilen ilaçları deneyebiliriz" diyor. “Çoğu insanda tansiyon için ilk tedavi yöntemi değiller, ancak stresli durumlarda sempatik sinir sistemi aktivitenizi azalttığı ve kalp atış hızınızı yavaşlattıkları için önemli stres ve kaygısı olan insanlar için yardımcı olabilirler.”

Kan basıncını düşürmek için kullanılan diğer ilaçlar arasında kalsiyum kanal blokerleri ve anjiyotensin reseptör blokerleri bulunur. Ama her şey ilaçla ilgili değil. Unutmayın: Sağlıklı bir kalbi garanti edecek her derde deva bir ilaç yoktur, bu yüzden durumunuzu en üst düzeyde tutmanıza yardımcı olacak bir yaşam tarzını benimsemek size kalmış.