Subay olma şartları nelerdir? Subay nasıl olunur?

TAKİP ET

Ülkemizde subay olmak isteyen kişilerin sayısı oldukça fazladır. Subaylık için gereken şartlar merak edilmektedir.Subay olmak isteyen vatandaşlar, nasıl subay olunacağını araştırmaktadır. Subay olma şartları nelerdir? Bu haberimizde subay nasıl olunacağını sizler için derledik. İşte Subay olma şartları...

Reklam
Reklam

Birçok Türk vatandaşı subay olmak istemektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her gencin memur olma hakkı vardır. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) subayı olabilmek için Türk vatandaşı olmanın dışında başka şartlar da bulunmaktadır. Subay nasıl olunur?
Subay nasıl olunur?
Memur olmanın iki farklı yolu vardır. Öncelikle askeri lise sınavına girerek subay olabilirsiniz. İkinci olarak, lisans eğitimini tamamladıktan sonra subay olmak için subay sınavını geçebilirsiniz.Memur olmak isteyen ancak lise mezunu adaylar askeri liseye giriş sınavına başvurarak subaylık sınavına girebilirler. Lise mezunu vatandaşlar Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı veya Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan herhangi birine başvurarak subay sınavına girebilirler. Harp akademisi adaylarının yaşı yirmidir.

Yedek subay nasıl olunmaktadır?
Aynı zamanda subay olmak isteyen adaylar, Üniversite Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)'ndan gerekli puanları almak, barajı geçmek ve belirlenen kilo, boy ve yaş şartlarını yerine getirmek kaydıyla başvurabilirler. Subay olmak için sınava girip herhangi bir askeri okula başvurabilir ya da yeni yönetmelikle bir askeri okula başvurarak subay olabilirsiniz.
Lisans mezunu olup memur olmak isteyen vatandaşlar için yaş sınırı 27'dir. Ayrıca bu adayların subay olabilmeleri için Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından belirlenen kilo, boy ve diğer fiziksel uygunluk şartlarını sağlamaları gerekmektedir. Uygun adaylar memurluk sınavına girebilirler. Lisansüstü öğrenciler için yaş şartı otuz iki olarak açıklanmıştır.
Subay olmak için gereken şartlar
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
Başvuru sırasında 24 yaşın altında olmak
Çalışılan yerin belirlediği şartlara göre mezun olunan lise veya dengi okul, üniversite, meslek yüksekokulu veya fakülteden mezun olmak gerekiyor
Memur olmak için belirlenen gerekli sağlık koşullarını sağlamak (Bu sağlık koşulları Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Sağlık Yönetmeliği ile belirlenir.)
Daha önce herhangi bir Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) veya askeri okuldan ilişiği kesilmemiş olmak (askeri okuldan kendi isteğiyle ayrılanlar bu maddeye dahil değildir.)
Memurun başvurusu sırasında yapılacak detaylı güvenlik soruşturması ile onaylanan adayın yedek subay olmadığına dair bir karar bulunmamaktadır.
Siyasi, yıkıcı, bölücü, gerici veya yasadışı ideolojik görüşleri desteklememesi gerekir.
Memur adayının adli sicil kaydı temiz olmalıdır.
Herhangi bir belgede asker  kaçağı  olarak yer almamalıdır.
Kuvvet komutanlığı seçimi
Subay olmak isteyen adayların başvuru yaparken en az bir kuvvet komutanlığı seçmesi gerekmektedir. Ancak memur olmak isteyen bir aday toplamda üç tercih yapabilir. Tercihler değerlendirilirken tercihler sıralanmaz. Subay olmak isteyen vatandaşlar, mezun oldukları bölüme göre karargâh seçmeleri halinde ancak beş tane seçebiliyorlar. Kaynak okulun müfredatı dikkate alınarak, beşten az seçen adayların mümkün olduğunca çok seçenek seçmelerine izin verilecektir.
Subay maaşı
Subayların maaşı, rütbe veya kıdeme göre değişir. 2021 yılı itibari ile memurlar için mevcut asgari maaş ortalama 5.000 lira ile 9.000 lira arasındadır. Ancak subay maaşları, rütbe ve niteliklerine ve görev yaptıkları birliklere göre değişmektedir.
 

subay nasıl olunur? subay olma şartları