Sürekli burun akıntısının 7 şaşırtıcı nedeni

TAKİP ET

Burun akıntısı genellikle gelir ve gider. Soğuk algınlığından kurtulursunuz veya biraz alerji ilacı alırsınız ve burnunuz tekrar temiz olur. Peki ya sürekli devam eden burun akıntısı?

Reklam
Reklam

Kronik veya uzun süreli burun akıntısı, kronik rinore olarak bilinir ve birçok olası suçlu vardır. Kulak Burun Boğaz uzmanı (kulak, burun ve boğaz uzmanı veya KBB uzmanı) Raj Sindwani, sürekli burun akıntısının arkasındaki nedenleri ve sağlık uzmanınıza ne zaman başvurmanız gerektiğini açıklıyor.
 

Burun akıntısı ve burun tıkanıklığı

Burun akıntısı ve tıkalı burun aynı değildir, ancak iki terimi karıştırmak kolaydır. İşte nasıl farklı oldukları:
Rinore (burun akıntısı): Burun akıntısı olarak da adlandırılan rinore, burnunuzdan berrak veya renkli mukus (sıvı) sızmasına neden olur. Dr. Sindwani, “Rinore ile muhtemelen dokulara ulaşıyorsunuzdur, ancak genellikle burnunuzdan net bir şekilde nefes alabilirsiniz” diyor.
Burun tıkanıklığı veya burun tıkanıklığı (burun tıkanıklığı): Burun tıkanıklığınız varsa, burnunuzun bir veya iki tarafından nefes almak daha zordur. Geceleri horlayabilir veya burnunuzun tıkalı olduğunu hissedebilirsiniz. Burun tıkanıklığı, burun akıntısı ile birlikte gelebilir veya gelmeyebilir. Dr. Sindwani, "Birçok soğuk algınlığı hem burun akıntısına hem de tıkanıklığa neden olur" diyor. "Ancak burnunuzun içindeki bir tıkanıklık veya şişlik, herhangi bir mukus olmadan tek başına burun tıkanıklığına neden olabilir."

Damlama olmadan burun tıkanıklığının yaygın nedenleri şunlardır:
Sapmış septum: Sapmış bir septum ile burnunuzun içindeki kıkırdak ve kemik merkezden uzaktır. Septum, burnunuzdaki hava akışının bir kısmını bloke edebilir.
Büyümüş veya şişmiş konkalar: Konkalar burnunuzun içindeki ince, kemikli yapılardır. Konkalarınız kötü bir soğuk algınlığı, sinüs enfeksiyonu veya alerjiden sonra şişerse burundan nefes almayı engelleyebilir.
 

Sürekli burun akıntısının en yaygın nedeni

Alerjiler, bağışıklık sisteminiz polen veya toz gibi zararsız bir maddeye saldırdığında otoimmün bir durumdur. Alerjiler, kesintisiz bir burun akıntısının en yaygın nedenidir. Dr. Sindwani, "Alerjisi olan kişilerde genellikle hapşırma, kronik öksürük ve kaşıntılı gözler veya boğaz gibi başka semptomlar vardır" diyor.
Her yaşta yeni alerjiler geliştirebilirsiniz. Dr. Sindwani, "Pek çok insan, yetişkinlikte alerjileri olduğunu öğrenince şaşırır, buna yetişkinlik yaşlarınız da dahildir" diyor.
Alerjilerin ötesinde: Kronik rinorenin nadir nedenleri
Alerjiler, durmayan akan, damlayan bir burnun tek nedeni değildir. Bazı sağlık sorunları – bazıları küçük, bazıları ciddi – kalıcı burun akıntısına neden olabilir:
1. Kronik sinüzit
Sinüzit, kafanızda burnunuza bağlanan tünel benzeri boşluklar olan sinüslerinizin enfeksiyonudur. Viral bir enfeksiyon veya şiddetli alerjilerden sonra akut sinüzit alabilirsiniz . Bu kısa süreli sinüs enfeksiyonu, sinüs ağrısına ve tıkanıklığına neden olabilir, ancak çoğu zaman kendi kendine geçer.
Kronik sinüzit ise sinüslerinizin uzun süreli bir enfeksiyonudur. Dr. Sindwani, “Kronik sinüzit, burun boşluğunun ve sinüslerin 12 haftadan uzun süren iltihabıdır” diye açıklıyor. "Bu iltihap, aylarca hatta yıllarca devam eden sürekli bir burun akıntısına neden olabilir."
2. Alerjik olmayan rinit
Alerjik olmayan rinit , burnunuzun astarının iltihaplı veya tahriş olduğu anlamına gelir, ancak alerjiden kaynaklanmaz. Dr. Sindwani, "Alerjik olmayan rinit, alerjiye benziyor çünkü burnunuzdan berrak sıvı akıyor" diyor. “Ama vücudun alerjik reaksiyon göstermiyor. Bunun yerine, burun pasajlarınızı tahriş eden, akıntıya ve akıntıya neden olan bir şey var.”
Bu durum genellikle ciddi değildir, ancak oldukça rahatsız edici olabilir. Alerjik olmayan rinit nedenleri şunlardır:
Hormonal değişiklikler
Birçok insan, hormonlar değiştikçe hamilelik sırasında burun akıntısı veya tıkalı bir burun fark eder. Adet döngüleri veya menopoz da burun akıntısını tetikleyebilir.
İlaçlar
Düzenli olarak herhangi bir ilaç alıyorsanız ve kronik burun akıntınız varsa, sağlık uzmanınıza ilacınızın neden olup olmadığını sorun. Alerjik olmayan rinite neden olabilecek ilaçlar şunları içerir:
Antidepresanlar.
Beta blokerler.
Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) .
Oral kontraseptifler (doğum kontrol hapları).
Nazal dekonjestan spreyler de kronik burun akıntısı ve tıkanıklığına neden olabilir. Rinit medicamentosa olarak bilinen bu durum, bu burun spreylerini çok uzun süre kullandığınızda ortaya çıkar.
Dr. Sindwani, “Nazal dekonjestan spreyleri üç ila beş günden fazla kullanmayın” diye uyarıyor. “Onları bundan daha uzun süre kullanırsanız, onlara bağımlı hale gelebilirsiniz. Ardından burunda rebound şişlik oluyor ve burun tıkanıklığınız ve rinoreniz daha da kötüleşiyor.”
Güçlü kokular veya kokular
Bazı insanlar, güçlü kokulardan ve havadaki şeylerden rahatsız olan bir koklayıcıya sahiptir, örneğin:
Parfüm.
Kirlilik veya kötü hava kalitesi.
Kokulu temizlik ürünleri veya sabunlar.
Tütün dumanı dahil duman.
Baharatlı yiyecekler
Güçlü veya baharatlı yiyecekler yediğinizde bir kutu mendil için mi koşuyorsunuz? Alerjik olmayan rinitin bir türü olan tat alma rinitiniz olabilir. Bu durum, jalapeno biberi veya dört alarmlı biber gibi yiyecekler yediğinizde burun damlamasına neden olur.
Stres
Stresli bir gün (veya hafta) geçiriyorsanız, burun akıntınız da olabilir. Dr. Sindwani, “Stres, alerjik olmayan rinitin daha az bilinen bir tetikleyicisidir” diyor.
Hava değişiklikleri
Hava, alerjisi olmayanlar da dahil olmak üzere bazı insanlarda alerjik olmayan riniti tetikleyebilir. Aşağıdaki hızlı değişikliklerden burun akıntısı yaşayabilirsiniz:
Atmosferik basınç.
Nem seviyeleri.
Sıcaklık.
3. Nazal polipler
Nazal polipler , burnunuzun veya sinüslerinizin astarında iyi huylu (kanserli olmayan) büyümelerdir. Dr. Sindwani, "Burun polipleri burunda mukus üretiminin artmasına neden olabilir" diyor. "Burun polipli kişilerde sürekli burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve koku kaybı olabilir."
4. Büyük adenoidler
Adenoidler, boğazınızın arkasındaki küçük doku parçalarıdır. Genellikle sadece küçük çocuklarda geniz eti büyür çünkü geniz eti 5 yaşından sonra küçülür.
Kronik burun akıntısı veya tıkalı burun.
Kulakların tıkalı olduğu hissi.
Horlama veya uyku sorunu.
Boğaz ağrısı (ağız solunumu nedeniyle).
5. Burunda yabancı cisim
Çocuklar genellikle bir şeyleri burunlarına sokmaya çalışırlar ve bazen bu şeyler tıkanır. Dr. Sindwani, “Çocuğunuzun burnuna bir şey sıkışmışsa, kronik burun akıntısı olabilir” diyor. “Ama burun akıntısı sadece bir tarafta olacak, her iki tarafta değil. Çocuğunuzda tek taraflı burun akıntısı olduğunda sağlayıcınıza görünün.”
6. Beyin omurilik sıvısı (BOS) sızıntısı
Beyin omurilik sıvısı (BOS), beyninizi ve omuriliğinizi çevreleyen sulu bir sıvıdır. Bir doku tabakası sıvıyı kafanızın içinde tutar. Ancak bir kafa travması veya sinüs ameliyatından sonra bu doku tabakası zarar görebilir ve sıvı dışarı sızabilir.
Bu sızıntı beyin omurilik sıvısı sızıntısı olarak bilinir. Tek taraflı (tek taraflı) burun akıntısına neden olabilir. Bir BOS sızıntısı, beyninizin ve omuriliğinizin enfeksiyonu olan menenjite yol açabileceğinden acil tıbbi müdahale gerektirir. Dr. Sindwani, "BOS tuzlu veya metalik bir tada sahiptir ve genellikle burnun sadece bir tarafından damlar" diye açıklıyor. “Bir yaralanma veya ameliyattan sonra burnunuzun bir tarafının damladığını fark ederseniz hemen tıbbi yardım alın.”
7. Sinonazal tümör
Burun veya sinüslerdeki kötü huylu (kanserli) tümörler, tek taraflı kronik burun akıntısının nadir bir nedenidir. Dr. Sindwani, " Sinonazal tümörün olası bir belirtisi, yalnızca etkilenen taraftaki uzun süreli burun akıntısıdır" diyor. "Genellikle ağrı, baş ağrısı veya burun kanaması gibi başka belirtiler de yaşarsınız."
 

Sağlık hizmeti sağlayıcınızı ne zaman aramalısınız?

Burun akıntınız varsa tıbbi yardım alın:
Kanlı burun mukus veya burun kanaması.
Tadı metalik veya tuzlu olan damlama.
Yüz ağrısı.
Ateş
Berraktan sarıya veya yeşile değişen mukus.
Tek taraflı koşu veya damlama.
Çoğu zaman kronik burun akıntısının nedeni alerjidir. Ancak kronik burun akıntınız varsa ve alerji teşhisi konmadıysa, sağlık uzmanınızla konuşun. Sebebini bulmak - ve gerekirse tedavi görmek - tekrar en iyi şekilde hissetmenize yardımcı olacaktır.