Suriye'nin kuzeyine yönelik yaptırımı ABD kısmen kaldırdı

TAKİP ET

ABD'nin Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Büyükelçi Victori Nuland, YPG'nin kontrolünde olan bölgelerdeki dış kaynaklı yaptırımların bir kısmına izin verileceğini dün yaptığı açıklamada bildirdi.

Reklam
Reklam

ABD tarafından Suriye’nin kuzey bölgesinde PKK’nın Suriye uzantısı YPG kontrolündeki yerlere yönelik uyguladığı yaptırımlar kısmen kaldırıldı. Victori Nuland, IŞID ekonomik istikrarının bozulmasının bu adımla sağlanabileceğini söyledi.
Yakıt alınmasının önü açıldı
Sözcü’nün yaptığı habere göre, bu açıklamayla birlikte ABD Hazine Bakanlığı, inşaat, finans ve tarım sektörleri dahil 12 alanda Suriye’nin kuzeyindeki ticari faaliyetleri onaylamış oldu. Diğer yandan Beşar Esad hükümeti ile ABD’nin yaptırım listesindeki alanlarda faaliyetlere izin verilmediğini belirtildi. Alınan son kararla birlikte yakıt ve petrolün bölgede rahatça alınabilmesinin önü açılmış oldu.

Türkiye’nin tepkisi merak ediliyor
Bu son kararın ABD’nin Suriye’de IŞID faktörünü ortadan kaldırmak için bir strateji olduğunu Reuters haber ajansı aktardı. ABD yetkililerinin bu adımın IŞID’in aktif olduğu bölgelerdeki ekonomik olanaklara imkan sağlayacağını ve halka destek amacı güttüğünü belirtti. ABD’nin üst düzey bir yetkilisi “Özel sektör yatırımları IŞID’in tekrar canlanmasının önüne geçecektir” dedi.
YPG’yi askeri anlamda destekleyen ABD’nin bu adımının Türkiye tarafından tepki çekmesi bekleniyor. ABD, Washington’ın alınan bu karar hakkında Türkiye ve diğer müttefiklerle görüştüğünü belirtti.
Trump açıklamıştı
ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’nin doğusunda ve Rojava’da petrol sahalarını güvenceye almak adına asker bırakacaklarını açıklamıştı. “Petrolü güvene aldık, bu sebeple az sayıda ABD askeri petrolün bulunduğu bölgelerde kalacak ve biz de petrolün korunmasını sağlayacağız. Petrol ile ne yapılacağına daha sonra karar vereceğiz” şeklinde konuşmuştu.