Sürücü belgesi ceza puanı sorgulama nasıl yapılır?

TAKİP ET

Trafikte belirlenen kurallar ihlal edildiği zaman sürücüler ceza puanı almaktadır. Vatandaşlar, sürücü belgesi ceza puanı sorgulamasının nasıl yapıldığını araştırmaktadır. Sürücü belgesi ceza puanı sorgulama nasıl yapılır? Bu haberimizde sürücü belgesi ceza puanı sorgulama işlemlerini sizler için derledik. İşte sürücü belgesi ceza puanı sorgulama detayları...

Reklam
Reklam

Trafik kuralları, trafiği kolaylaştırmak, sürücü ve yayaların hayatını korumak ve olası tehlikeleri en aza indirmek için formüle edilmiş kurallardır. Herkes trafik kurallarına uyulmasının son derece önemli olduğunu bildiğine inanıyoruz. Çünkü küçük kural ihlalleri bile birçok ölüme neden olabilir. Trafik kurallarına uymayanlar da cezalandırılır. Hem ceza hem de para cezası ödemeniz gerekir. Çok fazla trafik kuralı ihlal ederseniz, puanınız kesilir ve ehliyetiniz bile iptal edilebilir. Sürücü belgesi ceza puanı sorgulama nasıl yapılır?

Sürücü belgesi ceza puanı sorgulama

Ehliyet için ceza puanı sorgulama  e-devlet üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. Kimlik doğrulaması için T.C Kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi kullanmanız gerekmektedir. Eğer e-devlet şifreniz yoksa size en yakın PTT şubesinden şifrenizi temin edebilirsiniz.e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra;

Ana sayfanın sol tarafındaki kurum başlığına tıklayın.

Bu bölümde, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne tıklayın.

Ehliyet ve kişisel para cezaları sorgulama alanına tıklayın.

Açılan sayfada sizden istenen alanlara doğru ve eksiksiz bilgileri giriniz.

Girdiğiniz bilgiler doğru ise ehliyet ceza puanlarınızı öğrenebilir, ödemeniz gereken borçların son tarihlerini görüntüleyebilir ve bu biletlerin yazıldığı tarihler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kısacası e-devlet sistemine girdikten sonra arama çubuğuna Ehliyet Sorgula yazıp sorgu sonucuna tıklayarak ceza puanlarını sorgulayabilirsiniz. 

Ehliyet belgesi ve ceza puanları nelerdir?

Sürüş sırasında kuralların ihlali sonucu verilir. Yılda 100 puana kadar sürücü belgesi ceza puanı alınabilir, 100 puan düşerse ehliyetine el konulur. Cezalar yıldan yıla değişebilir. Ceza puanları şu şekildedir;

Araç kapasitesinden fazla yolcu taşımanız durumunda 10 puan düşülecektir.

Sürüş sırasında cep telefonunuzu kullanırsanız, 10 puan düşülecektir.

Araç muayenesi olmadan araç kullanırsanız, 10 puan düşülecektir.

Trafik belgesi ve plaka olmadan araç kullanırsanız 10 puan kesilir.

%10 ila %30 hız sınırı aşan 10 ceza puanı gelir.

Aracınızı engelliler için ayrılmış park yerine park ederseniz 10 puan kesinti yapılır.

%30 ila %50 hız sınırını aşan 15 puan ceza alır.

%50 hız sınırını aşan  için 15 puan düşülür

Plakanın okunmasını zorlaştıran değişiklikler yaparsanız 15 puan düşülecektir.

Alkollü araç kullanırsanız 20 puan düşersiniz.

Araçtaki plaka sahte ise sürücüye 20 puan para cezası verilecek.

Yasak sollama için 20 puan düşülecektir.

Ehliyet cezası nasıl ödenir?

Trafik kurallarını ihlal ederseniz, aynı anda hem puan hem de para cezası alırsınız ve bu cezaları ödemeniz gerekir. Lisansta yazan cezayı PTT veya internet üzerinden ödeyebilirsiniz. Trafik cezalarını çevrimiçi ödeyin:

Ödeme, vergi dairesinin resmi web sitesi aracılığıyla yapılır.https://www.gib.gov.tr

Bu web sitesinde plaka ve TC kimlik numaranızı girebilir, ödenmesi gereken borçları kontrol edebilir, ehliyetinizde yazan cezaları banka veya kredi kartınızla ödeyebilirsiniz. Trafik cezalarını SMS ile sorgulamak için cep telefonunuzun mesaj kısmına TCP (boşluk) plaka kodunuzu (boşluk) araç tescil tarihi (boşluk) T.C kimlik numaranızı girip 1189'a göndermeniz gerekmektedir. Plakada yazılı olan tüm cezalar ve sürücü bilgileri, mesajınızı gönderdikten kısa bir süre sonra SMS ile bilgilendirilecektir.

Sürücü Belgesi ceza puanı sorgulama Sürücü belgesi ceza puanları