Sürücü kursu öğretmen maaşları ne kadar?

TAKİP ET

Günümüzde ehliyet almak isteyen vatandaşların gitmiş olduğu sürücü kurslarında hem eğitmenlerin hem de direksiyon hocalarının maaşları merak edildi. Sürücü kursu öğretmen maaşları ne kadar? sorusunun cevabı araştırılmaya başlandı. Konuyla ilgili tüm detaylar haberimizde yer almaktadır.

Reklam
Reklam

Günümüzde ehliyet almak isteyen vatandaşların gitmiş olduğu sürücü kurslarında hem eğitmenlerin hem de direksiyon hocalarının maaşları merak edildi. Ülkemizde ehliyet almak isteyen vatandaşlar arttıkça sürücü kurslarına talepler artmaktadır bu da eğitmenlere ve direksiyon hocalarına ihtiyaç duyulmasını sağlar. Sürücü kurslarında eğitmen ve direksiyon hocası olmak isteyenler sürücü kurslarında eğitmenlerin ve direksiyon hocalarının ne kadar maaş aldıklarını araştırmaya başladı. 

Sürücü kursunda eğitmen nasıl olunur?
Millî Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı olan kurslarda çalışacak olan eğitmenleri için aranan şartlar MEB Yönetmeliği ile belirlenmektedir. MEB Yönetmeliği'ne göre sürücü kurslarında eğitmen olmak için gerekli şartlar şunlardır: 

Eğitim verecek kişinin direksiyon dersi için en az ortaöğretim mezunu olması, diğer dersleri vermek için ise en az yüksekokul mezunu olması gerekir.

İlk yardım dersi verecek kişilerin İlk Yardım Eğitmeni Sertifikası ya da ilk yardım kurs bitirme belgesine sahibi olması gerekir.

Trafik ve çevre dersi ve trafik adabı dersi için ise en az 3 yıllık sürücü belgesinin olması, üniversitelerin trafik ve çevre bilgisi ile ilgili alanlarından mezun olması veya Bakanlık ya da Millî Eğitim Müdürlüklerince düzenlenmiş olan "Trafik ve Çevre Öğreticiliği Belgesi" sahip olmak gerekir.

Araç tekniği dersi vermek için ise Üniversitelerin otomotiv bölümlerinden lisans veya ön lisans düzeyinde mezun olmak, Bakanlık veya Millî Eğitim Müdürlüklerince verilmiş "Araç Tekniği Öğreticiliği Belgesi" veya "Direksiyon Eğitimi Öğreticiliği Belgesi" sahibi olmak gerekir.
Sürücü kurlarında direksiyon hocası nasıl olunur?
Millî Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı olan kurslarda çalışacak olan eğitmenleri için aranan şartlar MEB Yönetmeliği ile belirlenmektedir. MEB Yönetmeliği'ne göre sürücü kurslarında direksiyon hocası olmak için gerekli şartlar şunlardır: 

Üniversitelerin direksiyon eğitimi ile alakalı bölümlerinden ön lisans veya lisans mezunu olarak kurs vereceği sınıfın ehliyet belgesine sahip olmak gerekir,

En az ortaöğretim mezunu olan ders vereceği sınıftan en az üç yıllık sürücü belgesine sahip olması şartıyla Bakanlık veya Millî Eğitim Müdürlüklerince verilmiş "Direksiyon Eğitimi Öğreticiliği Belgesi" olması gerekir. (Herhangi bir sınıftan "Direksiyon Eğitimi Öğreticiliği Belgesi" bulunanlar farklı bir sınıfın ehliyet belgesini aldıktan bir sene sonra yeni sertifika grubunda eğitim düzenleyebilir.)
Trafik ve çevre bilgisi öğretmenliği için belge nasıl alınır?
Trafik ve çevre bilgisi dersini vermek için en az 3 yıllık ehliyetiniz olması ve trafik ve çevre bilgisi bölümünden mezun olmak ya da MEB tarafından düzenlenen Trafik ve Çevre Öğreticiliği Belgesine sahip olmak gerekmektedir. Trafik ve Çevre Öğreticiliği Belgesi MEB tarafından düzenlenen kursları başarılı bir şekilde tamamlayan kişilere verilir. Trafik ve Çevre Öğreticiliği Belgesi almak için Halk Eğitim Merkezleri ve Diğer Eğitim Kurumlarının kurslarına katılmak gerekmektedir.

Sürücü kurslarında eğitmen ve direksiyon hocası maaşları ne kadar?
Sürücü kurslarında eğitmen ve direksiyon hocası maaşları devlet memuru haricindekiler için aylık olarak net asgari ücretin altında kalamaz. Çalışan kişilerin sigortalarının yapılması zorunludur. Yeni yıla girmemizle birlikte en düşük net eğitmen ve direksiyon hocası maaşları 4 bin 253 TL'dir. Bu miktarın üzerinde verilecek olan maaş eğitmen ve kurs sahibi arasındaki anlaşmaya bağlıdır. Tecrübeye göre ödenecek eğitmen ve direksiyon hocası maaşı aylık 4 bin 500 ve 5 bin TL arasında olmaktadır. Devlet memurları ve öğretmenler sürücü kurslarında haftada en fazla 10 saat ayda ise en fazla 40 saate kadar ders verebilmektedir. Ödenecek ücret ise girilen ders başına ek olarak gece ya da gündüz ek ders ücretleri üzerinden hesaplanır. 

Sürücü kurslarında ilk yardım eğitmeni maaşları ne kadardır?
Sürücü kurslarında ilk yardım eğitmeni olmak için üniversitelerin ilk yardım bölümünden mezun olmak veya ilk yardım belgesine sahip olmak gerekir. Bu şartları taşıyan ilk yardım eğitmenleri maaşı asgari ücretin altında olmamalıdır. İlk yardım eğitmenleri 2022 yılında 4 bin 253 TL maaş almaktadır. Maaşlar tecrübe ve bazı kriterlere göre farklılık gösterir. 

Sürücü kursu müdür maaşı ne kadar?
Müdürler hem idari sorumluluk hem de tecrübeye bağlı olarak eğitmenlere göre daha yüksek maaş almaktadır. Kurs sahibi ve müdür arasında imzalanan sözleşmeye göre kurs müdürü maaşı belirlenir. 2022 yılında müdür maaşları ortalama 5 bin 500 TL ve 6 Bin TL arasında olmaktadır. 

Sürücü kursu öğretmen maaşları ne kadar Sürücü kursu