Sürücüler dikkat! Psikoteknik belgesi olmayana 1606 TL ceza

TAKİP ET

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan bir genelgeyle yürürlüğe alınan psikoteknik testi 2022 yılından itibaren geçerli olarak sayılacak. Ticari araç sürücüleri için mecburi olarak alınması gereken ters raporu için sürücüler Türkiye genelinde bulunan 847 noktadaki psikoteknik merkezlerine gidecekler ve 12 farklı teste tabi tutulacaklar. 325 lira bedel karşılığında yapılacak olan testin geçerlilik süresi ise 5 yıl olacak.

Reklam
Reklam

İnsan unsurlu trafik kazalarını asgari orana düşürmek ve sürücülerin trafiğe çıktıktan sonra hafıza ve hız kontrollerindeki tepkileri ölçmek adında yeni bir genelge hazırlayan İçişleri Bakanlığı, hazırlanan genelge kabul edilerek yürürlüğe girdi. Genelgeye göre ticari araç sürücülerinin ellerinde olması zorunlu hale getirilen psikoteknik test ile ilgili detaylı bilgiler veren Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Dernek Başkanı Cengizhan Kutlu, genelge kapsamında psikoteknik test raporlarının 2022 yılından itibaren geçerli olacağını ve test raporlarının ilk olarak e-Devlet sisteminden daha sonra da Polis Bilgi Sistemi (Polnet) ile jandarma sistemlerinden online olarak takip edileceğini söyledi.


PSİKOTEKNİK TEST ÜCRETİ 325 LİRA 

Sürücülerin Türkiye genelinde bulunan 847 noktadaki psikoteknik merkezlerine gideceklerini ve orada 12 farklı teste tabi tutulacaklarını söyleyen Kutlu, 325 lira ücret karşılığında alınacak bu testlerin 5 yıl geçerli olacağını belirtti. Olumsuz olarak ortaya çıkacak olan test raporlarının Polis Bilgi Sistemi (Polnet) ile jandarma sisteminde yer almayacağını dile getiren Kutlu, ellerinde psikoteknik test raporu olmayan tüm ticari araç kullanıcılarına ise 606 liralık bir cezai işlem gerçekleştirileceğini söyledi. 


PSİKOTEKNİK TESTİ NASIL YAPILACAK?

1,5 saat süren psikoteknik testte sürücüler dikkat, muhakeme, koordinasyon, hız mesafe tahmini, çarpışma tahmini, görsel algı belleği, kişilik, görsel süreklilik, çevresel görsel görüş, tepki hızı ve trafiğe ilişkin görüş testleri olmak 12 ayrı teste girecek. Test sırasında risk görülen sürücüler tespiti yapılarak trafikten uzaklaştırılacaklar.


 

Psikoteknik belgesi Psikoteknik testi nedir Psikoteknik test ücreti Psikoteknik belge cezası