Süt başvurusu nasıl yapılır? 2022 yılı başvuru şartları nelerdir?

TAKİP ET

Süt parası emzirme döneminde alınan bir ödenektir ve yıllara göre artış yaşanabilmektedir. Ancak süt başvurusu yapılması gerekir. Peki 2022 yılı başvuru şartları nelerdir? Detaylar haberimizde...

Reklam
Reklam

Süt parası için sigortalı kişiler için 2022 yılında 316TL olarak belirlenmişti. Başvuru süresi ise hakkın kazanılmasından itibaren 5 yıl içinde yapılmasıdır. Artık son dönemde diğer kurumlarında yaptığı gibi başvurular internet üzerinden yapılabilmektedir. Ödemeyi almak için sisteme emzirme ödeneği raporu aracılığıyla yapılmaktadır. Emzirme ödeneği verilmesi gereken belirli kişiler ise; doğum yapan sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşi doğum yapan erkek çalışana verilir.

Emzirme ödenekleri 4A ve 4B sigortalıları kapsamaktadır. Devlet memurlarına bu ödemeler kurumları tarafından yapılmaktadır.

Süt parası nedir?
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından annelere tanınan bir destek olarak tanımlanan şey "süt parası"dır. Doğumun ardından bir defaya mahsus olarak yapılan ödeme, 2022 yılı için 316 TL olarak belirlenmiş. Destek, doğumdan sonra ortalama 2 ay içerisinde T.C. kimlik no gösterilerek PTT şubelerinden tahsil edilebilmektedir. 

Süt parasından kimler faydalanabilir?
Süt parası ilgili bakanlık tarafından sağlanmaktadır ve faydalanabilecek kişiler ise;
-4A SSK
-4B BAĞ-KUR sigortalılarına ödenir.

Sigortalı olarak çalışan anne doğum yaptığında kendisi  ya da sigortalı olmayan eşi doğum yaptığında erkek çalışan süt parası almaya hak kazanmaktadır. Kamuda çalışanlar sosyal yardım destekleri adı altında hak kazandıkları yardım paralarını kendi kurumları tarafından almaktadırlar.

 Süt parası başvurusu nereye yapılmaktadır?
İlgili kişilerin  bu haktan yararlanabilmek için herhangi bir başvuru yapılmasına gerek yoktur. Sisteme emzirme ödeneği raporuna istinaden ödemeler otomatik bir şekilde yapılmaktadır. Bu ödeme işlemi tek sefer olarak yapılmaktadır. 

E-devlet süt parası başvuru- 2022
Daha önceki yıllarda olduğu gibi kişisel başvuru yapma şartları kaldırılmıştır. Doğumdan sonra sisteme belgelerin giriş yapılmasının akabinde ödemeler otomatik yapılır. 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı desteği ve işbirliğiyle e-Devlet Kapısı altyapısıyla vatandaşın tercihine açıldı. Artık e-devlet aracılığı ile başvuru sonucu ve itiraz sonucu görülebilmektedir. 

Süt parası alma şartı nedir?
4A SSK ve 4B BAĞ-KUR sigortalısı doğum yapmış kadına veya eşi sigortalı olmayan erkeğe verilen süt parası alma şartları belirlenmiş kurallar çerçevesinde yapılmaktadır. Bu kurallar ise şöyledir;
-4A’lı sigortalılar için doğumdan önceki 1 yıllık dönemde en az 120 günlük prim bildirilmiş olması
-4B’li sigortalılar için doğumdan önceki 1 yıllık dönemde en az 120 günlük prim bildirilmiş olmasına ek olarak Genel Sağlık Sigortası yani GSS primi dâhil hiçbir prim borcu bulunmama 
-Doğumun canlı olarak gerçekleşmiş olmasıdır.

Belirtilen kurallara ek olarak emzirme ödeneğine hak kazanmış olan ancak sigortası sona ermiş kadının, 300 gün içerisinde doğumlarının gerçekleşmiş olması hakinde analık sigortası devreye girmektedir. Bundan faydalanmak için ise kadın veya eşinin doğum tarihinden önceki 15 aylık süreçte en az 120 gün prim ödemiş olmaları yeterlidir. 

2022 yılı süt parası ne kadar?
Emzirme ödeneği doğum yapmış annelere veya eşi doğum yapmış olan babalara ödenmektedir. Ödenek rakamları ise her yıl belli oranlarda değişiklik göstermektedir. 2022 yılı içinödenek 316 TL olarak belirlendi. 

- 2019 yılı ödenek miktarı 180 TL
-2020 yılı ödenek miktarı 202 TL
-2021 yılı ödenek miktarı 232 TL 
-2022 yılı ödenek miktarı 316 TL olarak belirlenmiştir. 

Sigortasız kişi süt parası alabilir mi?
Eşi 4A ve 4B kapsamında sigortalı olan kadın kendisi sigortalı olmasada süt parası almaya hak kazanabilmektedir. Babanın prim ödeme gün sayısı olarak aranan şartları yerine getirmesi zorunlu olarak belirtilmiştir. Emzirme ödeneği alabilmek için doğumun canlı gerçekleşmesi gerekmektedir.

Merak edilen sorular nereden sorulabilir?
Vatandaş bu alanlarla ilgili birçok şeyi merak etmektedir. Bu soruları cevaplamak için ise;
-ALO 183 hattı 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet vermektedir.
-ALO 144 hattına yurtiçinden yapılan aramalar ücretsizdir.
-Çağrı merkezi hizmetleri birden fazla dil desteğiyle çağrılara cevap vermektedir.
-İşitme ve konuşma engeli olan vatandaşlar sorularını 0549 441 2 144 numaralı hat üzerinden gerçekleştirebilirler.

Ödemeler ne zaman yapılır?
Yeni doğan için süt parası ödemeleri belirli günler arasında yapılmaktadır. Buna göre her ayv 8-14 arasında ödemeler yapılır. Eğer annenin Ziraat hesabı var ise ödemeler buraya yapılır. Aksi halde ise ödemeler PTT aracılığı ile yapılmaktadır. 

 
Memurlar süt parasını nasıl almaktadır?
4A ve 4B kapsamında olan memurlar ödemelerden faydalanmaktadır. Ancak 4c kapsamında olan sigortalı memurlar bu ödenekten faydalanamamaktadır. 

PTT yatan süt parası nasıl alınmaktadır?
Çalışmayan anneye para baba vasıtası ile yapılıyor olsa da yine de ödemeler anneye yapılmaktadır. Ziraat bankasında hesabı olmayan anneler için süt parası ikametgahına en yakın PTT şubesine yapılmaktadır. Bu ödemenin takibini ise e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. Akabinde ise paranın yatmasıyla birlikte anne kimlik kartı ile ilgili yere giderek ödemesini almaktadır. 

Süt parasının yatmaması durumunda ne yapılır?
Doğum akabinde ayın 8 ve 14 arasında süt parası yatmazsa eğer bunun için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı hizmet veren ALO 144 veya ALO 183 çağrı merkezini arayarak bilgi edinilebilir. 

süt parası başvuru şartları süt parası ne kadar süt parası