Süt parası ne kadar? 2022 Süt Parası alma şartları ve aile.gov.tr süt parası başvuru ekranı

TAKİP ET

Yeni çocuk sahibi olan ebeveynler süt parasına ilişkin bilgileri araştırıyor. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından tahsis edilen süt parası, belirli şartları taşıyan herkes tarafından alınabiliyor. Peki bu şartlar ne? Süt parası ne kadar? İşte detaylar...

Reklam
Reklam

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından tahsis edilen süt parasını almak isteyen ailelerin belirlenmiş şartları taşıması gerekmektedir. Peki bu koşullar nelerdir? İşte süt parası almanın koşulları...
Doğum yapan anneler eğer ki doğumlarını 2015 senesinden sonra yaptılarsa devletin verdiği süt paralarından faydalanabilirler. Lakin dikkat edilmesi gereken nokta çocuğun 5 yaşını geçmemiş olması gerektiğidir. Bu destek sadece bir defaya mahsus verilmektedir. 2020 senesinde 180 TL olan bu emzirme parasının şuan ki miktarı bilinmemektedir. Eğe siz de halk arasındaki tabiri ile emzirme parasından faydalanmak istiyorsanız ve 2015 senesinde sonra doğum yaptıysanız ayrıca çocuğunuz 5 yaşını geçmediyse başvuru yapabilirsiniz. Konuya ilişkin daha detaylı bilgi almak için haberimizi okuyabilrisiniz. Merak edilen tüm soruları yanıtladık.
2015 senesinden beri yapılan süt yardımı annelere verilen maddi destektir. Halk arasındaki tabiri ile emzirme ödeneği olarak da bilinmektedir. Süt yardımının genel özellikleri bakanlık tarafından şu şekilde belirlenmiştir:
- Süt yardımı ödemesi yalnızca tek sefer yapılır, 
- SSK'lı olarak çalışan kadınlar ya da SSK'lı olarak çalışan erkeklerin çalışmayan eşleri adına, emzirme ödeneği hazırlanmaktadır, 
- 4A ve 4B sigortalılar grubuna giren ya da sigortalı çalışanların eşleri emzirme ödeneğinden yararlanabilir,
- 2015 senesinden sonra doğan çocukların her biri için ayrı süt ödeneği yapılır. 
Süt parası desteği alabilmek için gerekli şartlar nelerdir?
Doğum yapacak annelerin süt parası alması için taşıması gereken bazı şartlar vardır. Bu şartlar bakanlık tarafından belirlenmiştir. Taşınması gereken şartlar şunlardır:
- Süt parası almak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunması gerekmektedir. 
- Kişinin sigortalı olarak çalışması veya eşinin sigortalı olarak çalışması gereklidir. 
- Süt parası ödemeleri 4-c grubunda bulunan yani emekli sandığına bağlı sigortalılar için yapılmaz. 
- Sigortalı kişilerin süt parasından yararlanabilmesi için çocuklarının 2015 yılından sonra doğmuş olması gerekmektedir. 
- 5 yaşını tamamlamış çocuklar için süt parası ödeneği hazırlanmaktadır.
- Süt parasından yararlanmak için doğumun sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi gerekirken doğan çocuğun hayatta olması gerekmektedir. 
- Süt parası için başvuru yapmadan önce çocukların kimlik belgeleri çıkarılmalıdır. 
- Süt parası ödemesi sadece anneye yapılmaktadır. Babalar ödeneğini çekemezler. 
- SSK'lı olarak çalışan kadınların eşleri içinde süt parası ödeneği verilmez.
Süt parası destek başvuruları nereye yapılır?
Doğum gerçekleştikten sonra sisteme düştüğü takdirde anneye süt parası verilmesi kararı hemen alınmaktadır. Daha sonra anneye verilecek süt parası için banka hesabına bakılmaktadır. Eğer ki annenin anlaşmalı bankalar da hesabı varsa para direkt olarak o hesaba aktarılır. Lakin anne veya babanın bağ-kur'lu olması durumunda başvuru alınması gerekebilir. Yapılacak olan başvurular ikamet edilen ilin ya da ilçenin sosyal güvenlik kurumuna gidilerek yapılmalıdır. Başvuru esnasında kişilerin yanında kimlik belgesi ve doğumu ait evrakların olması gerekmektedir. Başvuru sonucu ise 15 gün içerisinde belli olur.
Süt parası için başvuru yaparken kişilerde evraklar bulunmalıdır:
- Süt parası müracaat talep dilekçesi,
- Doğum raporu,
- Kimlik belgesi.
Süt parası desteği nereye yatırılır?
Emzirme parasını almak için onay alan kişilere süt parası Ziraat Bankası yada PTT şubelerinden yatırılmaktadır. Eğer ki başvuru yapan annenin Ziraat Bankası'nda hesabı mevcutsa alacağı süt parası direkt o banka hesabına yatırılmaktadır. Bunun yanı sıra annenin herhangi bir hesabı yoksa ismi üzerinden annenin ikamet adresine en yakın PTT şubesine para yatırılmaktadır. Anneler bu bilgileri e-devlet sistemi üzerinden takip edebilir ve kimlik belgesi ile veznelerden paraları alabilmektedir.
Süt parası desteği ne zaman yatırılır?
Emzirme paraları her ayın 8'i ile 14'ü arasında ödenmektedir. Doğumun olduğu ayda yapılan başvurularda bir sonraki ayın 8 ile 14 arasında süt parası hesabınıza yatar. 2020 senesinin Ocak ayında yapılan zamlarla beraber süt parası 180 TL olarak belirlenmiştir. Lakin zamlı miktarın verilmesi için doğumun yapıldığı tarih göz önüne alınmalıdır. Eğer ki doğum 2020 yılından önce gerçekleştiyse kişilerin alacakları miktar zamlanmadan önceki miktar olacaktır.

süt parası süt parası başvuru şartları süt parası ne kadar