Süt tüketmenin erkek sağlığı için beklenmeyen riski

TAKİP ET

Loma Linda Sağlık Üniversitesi araştırmacıları (Amerika Birleşik Devletleri) tarafından 'Amerikan Dergisi'nde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, süt ürünleri, özellikle süt alımı daha yüksek olan erkekler, daha az tüketen erkeklere kıyasla önemli ölçüde artmış prostat kanseri riskiyle karşı karşıyadır.

Reklam
Reklam

Çalışma sonuçları, günde yaklaşık 430 gram süt ürünü (bir fincan sütün dörtte üçü) tüketen erkeklerin, günde yalnızca 20,2 gram süt ürünleri tüketen erkeklere kıyasla prostat kanserine yakalanma riskinin %25 daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. (haftada yarım bardak süt). Buna ek olarak, günde yaklaşık 430 gram süt ürünü tüketen erkekler, diyetlerinde herhangi bir süt ürünü tüketmeyen erkeklere kıyasla daha fazla riskle karşı karşıya kaldı.

Ne kadar süt tehlikelidir?

Araştırmanın baş araştırmacısı ve Tıp Fakültesi'nde profesör olan Gary Fraser, "Sonuçlarımız, prostat kanseri için değiştirilebilir bir risk faktörü olarak süt ürünü olmayan kalsiyum yerine süt ürünleriyle ilgili diğer kanıtlara önemli bir ağırlık katıyor" dedi.

Fraser, tam yağlı süt alımının azaltılmış veya yağsız süt alımıyla karşılaştırıldığında sonuçların minimum değişiklik gösterdiğini belirtiyor; peynir ve yoğurt ile anlamlı bir ilişki görülmedi.

Bu, süt ürünleri ve prostat kanserini birbirine bağlayan çalışmadır.

Çalışma, başlangıçta tümü kansersiz olan, çok çeşitli süt ürünleri ve kalsiyum maruziyetine sahip 28.000'den fazla Kuzey Amerikalı erkeğin diyet alımını değerlendirdi. Diyet alımı, gıda sıklığı anketlerinden (FFQ'ler) ve 24 saatlik tekrarlanan hatırlamalardan tahmin edildi. Temel bir anket, demografik verileri, ailede prostat kanseri öyküsü, fiziksel aktivite, alkol tüketimi, prostat kanseri taraması ve BMI'yi içeriyordu.

Daha sonra ortalama sekiz yıl boyunca katılımcıların prostat kanseri durumunu izlemek için eyalet kanser kayıtlarını kullandılar. Çalışma süresinin sonunda, eyalet kanser kayıtları, takip sırasında katılımcılar arasında 1.254 yeni prostat kanseri vakası bildirdi.

Analizlerinin bir parçası olarak, süt ürünü olmayan kalsiyum alımını (fındıklardan, tohumlardan, turpgillerden ve diğer yeşil sebzelerden, baklagillerden, meyvelerden ve güçlendirilmiş tahıllardan) süt ürünleri alımından ayırdılar. Süt ürünü olmayan kalsiyum alımı, ailede prostat kanseri öyküsü, ırk veya yaş gibi diğer faktörlerden bağımsız olarak, süt ürünleri alımına odaklanmak için istatistiksel bir model kullandılar.

Fraser, " Sürekli artan riskin çoğu, günde bir bardak sütün yaklaşık üçte ikisi olan 150 gramda ortaya çıkıyor" diye açıklıyor. Sanki bir biyolojik veya biyokimyasal yol, günde bir fincan sütün yaklaşık üçte ikisiyle doyuyormuş gibi."

Süt hormonları

Önceki çalışmalar, eğer bu katılımcıların çoğu zaten günde bir bardaktan fazla süt içmişse, süt ürünleri tüketimi ile prostat kanseri arasındaki eğrisel etkiyi veya düzensiz artan riski gözden kaçırmış olabilir. Bununla birlikte, bu çalışmanın kohortu, araştırmacıların çok düşük seviyeler de dahil olmak üzere çok çeşitli süt tüketimini karşılaştırmasına izin verdi.

Veriler, kalsiyum alımı ile prostat kanseri olayı arasında bir ilişki olduğuna dair çok az kanıt sağladı. Çalışma, "Bir yorum, sütlü gıdaların veya yakından ilişkili bazı bilinmeyen risk faktörlerinin nedensel olarak prostat kanseri riskiyle ilişkili olduğudur" diyor.

Fraser, prostat kanseri ve süt sütü arasındaki bu ilişkilerin olası nedenlerinin süt sütünün seks hormonu içeriği olabileceğini belirtiyor. Süt ineklerinin %75 kadarı hamiledir ve prostat kanseri hormona duyarlı bir kanserdir.

Süt ve meme kanseri

Adventist Sağlık Çalışması-2'den süt ürünlerinin kadınlarda meme kanseri riski üzerindeki etkilerine ilişkin daha önceki bir araştırma, hem artan tüketim seviyeleri hem de riskin büyüklüğü ile birlikte tek tip olmayan riskte benzer sonuçlar bildirmişti, diye hatırlıyor Fraser.

Sonrasında ise "Bir yıl önce kadınlarda meme kanseri üzerine yaptığımız çalışma ile erkekler üzerinde yaptığımız bu çalışma Aynı biyolojik mekanizmaların iş başında olması mümkün görünüyor.” Diyor. Ancak Fraser, bu çalışmanın henüz sütün prostat kanserine neden olduğunu kesin olarak göstermediğini söylüyor."

Yeni araştırmalar süt tüketiminin prostat kanseri riskini nasıl artırabileceğini araştırırken Fraser, ailesinde prostat kanseri veya diğer risk faktörleri olan ihtiyatlı erkeklerin bu konuda "temkinli olmalarını" tavsiye ediyor. Bu durum düzelene kadar diyetinizin bir parçası olarak orta düzeyde süt ürünleri tüketme konusunda "temkinli olmalarını" tavsiye ediyor.

"Ortalamadan daha yüksek risk altında olduğunuzu düşünüyorsanız, soya, yulaf ezmesi, kaju ve diğer süt ürünü olmayan sütlere alternatifleri düşünün" diye tavsiye ediyor.