Süt ürünlerine zam geliyor! Yüzde 32 zam kararı 15 Mayıs'tan sonra

TAKİP ET

Tüketicilere bir zam haberi de süt ürünlerinden geldi. USK (Ulusal Süt Konseyi) 15 Mayıs'tan itibaren geçerli olacak şekilde çiğ süt fiyatını yüzde 32 zam ile birlikte litre başına 7,50 TL olarak belirledi. Bu zammın gelmesiyle üreticiler bir miktar rahatladı, fakat tüketicileri zor günler bekliyor. İşte gelen zamla alakalı tüm detaylar…

Reklam
Reklam

Alınan son dakika haberinde çiğ süt fiyatlarına zam geldiği öğrenildi. Ulusal Süt Konseyi, 15 Mayıs 2022’den itibaren geçerli olacak şekilde litresini 7,50 TL olarak belirledi. Bu durumda süt üreticileri nihai ürünlere yüzde 30 zam olarak yansıyacağını ve tüketimde de düşüş olabileceğini ifade etti.
Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı, üreticilerin çiğ süt ve yem paritesinin 1,30 TL olmasını beklediğini belirtti. Yapılan son süt zammıyla birlikte devletin verdiği desteğin 1,28’e ulaşarak mümkün ölçüde sağlandığını söyledi. Üreticilerin şu anki yem fiyatlarıyla birlikte az da olsa para kazanabileceği ve zarar etmeyeceği bir ortam oluştuğunu ifade eden Çallı, “Yeni fiyatların zarar eden üreticileri hayvan kesimine yönlendirmesinin önüne geçeceğini düşünüyoruz” açıklamasını yaptı. 20 kuruş devlet desteğiyle de çiğ süt fiyatının 7,70 TL’ye yükseldiğini belirterek “Yeni zam süt ürünleri fiyatlarında da yüzde 20 ila 27 arasında zamma neden olacaktır. Bu da süt ürünlerinde fiyat artışı sürecek demek” şeklinde konuştu.
Maliyet artışı hesapta yoktu
Dünya gazetesinin yaptığı habere göre şu an yem fiyatları ortama 6 TL bazında. Çallı süt üreticilerinin yem fiyatlarına dair önlemi hasat döneminde yem bitkisini kontrol altına alarak sağlaması gerektiğine dikkat çekti. “Kimsenin beklemediği bir Ukrayna-Rusya savaşı içinde yem maliyetleri de beklenmedik biçimde yükseldi. Üretici ve sanayici olarak bu artışları tahmin etmiyorduk, hesapta olmayan maliyet artışları gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

Yüzde 32 zam
Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, Ulusal Süt Konseyi’nin soğutulmuş çiğ süt fiyatlarında yüzde 32 zam ile 7,50 TL olarak litresini belirlediğine dikkat çekti. “Yeni zam, 15 Mayıs’tan itibaren geçerli hale getirilecek. Bu gelişme doğal olarak süt ve süt ürünlerinde kendini gösterecek. Ana maddesi süt olan ürünler de aynı oranda zamlanacak” dedi.
Tüketimin düşme ihtimali üreticileri endişelendiriyor
Maliyet artışıyla birlikte yükselen fiyatlar, tüketicilerin alım gücüne de etki edecektir. Güvenilir ve kaliteli gıdaya erişim ekonomik problemler nedeniyle zorlaşabilir. Bu vatandaşın kaliteden ödün vererek satış kaybına neden olabilir şeklinde konuşan Gürova Süt Ürünleri’nin sahibi Nevzat Aydın, daha 7 Aralıkta sütün fiyatı 3,20 TL’yken şu an devlet desteğiyle 7,70 olduğunu ifade etti. Ayran, yoğurt ve benzeri ürünlerin de fiyatlarına hemen yansıyacağını belirtti. “Şimdilik Ezine peynir gibi ürünlere fiyatlar hemen yansımayacaktır. Elde tutulan stoklar ve bağlantılar bir süre önüne geçecektir. Ancak çiğ süt ürünlerine yüzde 30 zam yansıması da bekleniyor. Tüketicinin belli bir alım gücü varken 1 kilo peyniri 120 TL’den satmak çok güç. Üretici olarak ürünlerin nasıl satılacağı konusunda moralimiz bozuk” şeklinde açıklama yaptı.