Tahıl krizi Türkiye sayesinde çözülüyor! İmzalar İstanbul'da atılacak

TAKİP ET

Tüm dünyanın gündeminde olan gıda krizi ile ilgili Türkiye'nin yoğun bir diplomasi trafiği oldu ve Türkiye sayesinde bu krizde sona gelindi. Ukrayna limanlarında bekletilen 25 ton tahılla ilgili krizin İstanbul'da çözüleceği ve yarın imzaların atılacağı aktarıldı. Tüm dünyanın gözünü çevirdiği tahıl sevkiyatı için gözler yarın imzalanacak olan anlaşmaya çevrildi.

Reklam
Reklam

Tüm dünyanın gündeminde olan gıda krizi ile ilgili Türkiye’nin yoğun bir diplomasi trafiği oldu ve Türkiye sayesinde bu krizde sona gelindi. Ukrayna limanlarında bekletilen 25 ton tahılla ilgili krizin İstanbul’da çözüleceği ve yarın imzaların atılacağı aktarıldı. Tüm dünyanın gözünü çevirdiği tahıl sevkiyatı için gözler yarın imzalanacak olan anlaşmaya çevrildi. Türkiye’nin öncü olduğu tahıl krizinin çözümü için gözler yarın imzalanacak olan anlaşmada. İmza törenine Rusya ve Ukrayna taraflarının yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Guterres de katılacak. İşte tahıl koridorunun amacı ve önemi ile ilgili tüm detaylar…

Gıda Krizi Çözüme Kavuşuyor

Tüm dünyanın gündeminde yer alan ve endişe yaratan gıda krizi Türkiye sayesinde çözülüyor. Türkiye ve BM öncülüğünde gerçekleştirilen ‘Güvenli Tahıl Koridoru’ görüşmelerinde artık sona gelindi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sürecinden en başından bu yana yaptığı girişimler sonuç verdi ve gıda krizinde sona gelindi.

İmzalar Atılacak

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rusya ve Ukrayna taraflarının katılımlarıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel sekreteri Antonio Guterres’in hazır bulunacağı tahıl sevkiyatı anlaşması imza töreni yarın saat 16.30’da Dolmabahçe Ofisi’nde gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıklamıştı

Tahıl koridoru hakkında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu anlaşmayı kısa süre içinde yazılı metne bağlamak istediklerini söylemiş ve yapılan görüşmeler sonucunda bir mutabakat oluştuğunu aktarmıştı. Bu haftayı işaret eden Erdoğan, artık bu mutabakatı yazılı bir metne bağlamak istediklerini aktararak ‘Önümüzdeki günlerde de planın uygulamaya başlamasını temenni ediyoruz.’ demişti.

Tahıl Koridoru Nedir, Amacı Ne?

Türkiye, bir süredir kritik bir diplomasi trafiği yürütmekte. Türkiye’nin bu yoğun diplomasi trafiğinin arka planında ise tüm dünyayı etkileyecek olan gıda krizini engelleme çabası yatıyor. BM Gıda ve Tarım Örgütü Raporu’na göre tahıl üretiminde en büyük pay ABD, Çin ve Hindistan’a ait. Ukrayna ve Rusya ise bu üç ülkeden sonra gelmekte. 2019 yılının verilerine göre Ukrayna 74 milyon ton, Rusya ise 118 milyon ton tahıl üretimi gerçekleştirmiştir.