Tahsilat makbuzu nedir? Tahsilat makbuzu hangi durumlarda kullanılır?

TAKİP ET

İş yeri sahipleri tarafından kullanılan tahsilat makbuzu, çok sık araştırılan bir belgedir. Tahsilat makbuzu, alındı makbuzu adıyla da bilinmektedir. Para çıkışı yapılan işlemler için kullanılan tahsilat makbuzu, cari hesap üstünden veya herhangi bir avans işlemi üstünden kullanılır. Tahsilat makbuzu nerden indirilir? Tahsilat makbuzu nasıl alınır? soruları çok sık araştırılmaktadır. İşte tüm merak edilenler yazımızda…

Reklam
Reklam

Excel üstünde oluşturulan bir tahsilat makbuzunu PDF haline karşı tarafa iletmeniz mümkündür. Elektronik olarak sunulan belgenin karşı tarafa verilmesi belgenin aslı sizde olduğu sürece sorun teşkil etmez. Karşı tarafa verilen makbuz üzerinde boş yer olmaması önemlidir. Aksi takdirde makbuz üzerinde değişiklik yapılabilir zor durumda kalabilirsiniz. Karşı tarafın tahsilat makbuzu üstünde değişiklik yapamaması için diğer alanlarda çizgi kullanmanız gerekmektedir.

Excel formatında hazırlanan makbuz üzerinde değişiklik yapılması mümkün değildir. Belgeyi Salt Okunur şekilde kaydetmeniz durumunda belge değişikliklere mahal vermemektedir. Boş tahsilat makbuzunu Excel gibi uygulamalar ile kendiniz hazırlayabilir veya web üzerinden indirebilirsiniz. İnternet üzerinden makbuz belgelerine ulaşmanız çok kolaydır.

Tahsilat Makbuzu Nedir?

Tahsilat makbuzu, karşılıklı alışveriş yapılması durumunda bu alışverişi belgeleyen bir belgedir. Mal satmanız durumunda veya hizmet vermeniz durumunda; verdiğiniz hizmetin karşılığını aldığınıza yani tahsil ettiğinize dair düzenlediğiniz belgedir. Tahsilat makbuzu, firmaların arasında alacak verecek olduğunun veya olmadığının ispat edilmesi için kullanılır. Orijinal olan belge karşı tarafa verilirken bir kopyası da sizde kalmalıdır. Senetli Para Makbuzu örneği ve Ödeme Makbuzu Örneği, Tahsilat Makbuzu ile aynı belgelerdir.


 
Tahsilat Makbuzu Örneği Nasıl Doldurulur?
Tahsilat makbuzu, ödemeyi nakit olarak yapan kişiler belgeyi mutlaka elle doldurmalıdır. Nakit makbuzu şu şekilde doldurulur: 
•    Yapılan ödeme tutarı doğru şekilde yazılmalıdır.
•    Makbuz üzerinde kesinlikle değiştirme yapılmamalı ve kalem değişimi yapılmamalıdır.
•    Yapılan veya verilen hizmet / hizmetler makbuza net şekilde yazılmalıdır.
•    Makbuz üzerine ödeme yapılış şekil, tarihi net şekilde yazılmalıdır. 
•    Ödemeyi / Tahsilatı yapacak olan firmanın, kişinin ismi ve kişinin imzası olmalıdır.
•    Tahsilatı alan firma veya kişinin firma kaşesi ve imzası mutlaka olmalıdır.
•    Sanal mağazacılık sektöründe faaliyet gösteriyorsunuz, makbuzun açıklamasında bu durumu yazmanız gerekmektedir. Daha sonra bankadan aldığınız dekontu alındı makbuzu şeklinde kullanılabilir.

Tahsilat Makbuzu Nasıl Kesilir?
Tahsilat makbuzu Word dosyası olarak kesmek isteyenler ödeme alındıktan sonra tahsilat makbuzu doldurulmaları gerekmektedir. Word dosyası olarak makbuz şu şekilde doldurulmaktadır:

•    Belge üstünde bulunan alanların doldurulması zorunludur. 
•    Belgede muhakkak düzenleyen kişinin adı ve soyadı bunun beraberinde unvanı da bulunmalıdır.
•    Makbuzun hangi tarih boyunca düzenlendiği oldukça önemlidir. Aksi halde belge geçersiz hatta sahte dahi sayılabilir.
•    Ödeme gerçekleştirmiş olan kişiye ait bilgiler de oldukça önemlidir. En önemli detaylardan dirisi budur.
•    Tahsilat makbuzu doğru şekilde doldurulduktan sonra makbuzu alan kişinin buradaki bilgileri doğru kabul ettiğine dair bir belge imzalaması da gereklidir. Belge bu aşamadan sonra geçerlilik kazanmakta ve yasal bir belge haline gelmektedir.

Excel formatında bir belge hazırlamak isteyen kişiler belgelerinde yukarda belirtilen alanlara yer vermek zorundadırlar. Yukarıdaki bilgilerin eksik olduğu bir tahsilat makbuzu kişi tarafından onay beyanı almış olsa dahi geçerli sayılmayacaktır. Belge düzenlenirken bilgilerin tam olduğuna emin olmak gereklidir.
Excel formatında oluşturulan belge kişinin daha kolay işlem yapmasını sağlayacaktır. Ayrıca belgeyi PDF haline getirmek de daha kolay olacaktır.

Tahsilat makbuzu, matbaalardan basılabilir, internet ortamında hazırlanabilir ya da daha basit haliyle kırtasiyelerden bile rahatlıkla temin edilebilir.

Tahsilat Makbuzu Örneği
Tahsilat makbuzu pek çok ticari işletme tarafından kullanılmaktadır. Vergi işlemlerinin doğru ve düzgün yapılabilmesi adına kesilen bu belgenin düzgün bir şekilde doldurulmadı gerekmektedir. E devlet üzerinden tahsilat makbuzu örneği indirebilmeniz mümkündür.



Tahsilat Makbuzu Üzerinde Neler Yazar?
•    Ödeme miktarı,
•    Ödemeyi yapan kişi/firma,
•    Ödeme yapılan tarihi,
•    Ödeme türü ( Kredi kart, çek veya senet, Nakit ödeme,)
•    Banka ile yapılan ödeme var ise banka bilgileri
•    Ürün hakkında bilgiler, alınan hizmetin bilgileri,
•    Tahsilatı yapan kişi/firma,
•    Son olarakta İmza Sirküsü

Tahsilat Makbuzu Ne Zaman Kesilmelidir?
Tahsilat makbuzu, ödeme yapıldığı gün içerisinde kesilmesi zorunludur. Başka bir zaman kesilen belge Resmi belgede sahtecilik olarak algılanacaktır. Bu durum ciddi bir suç haline dönüşebilir. Bu belgeler fotoğrafı belgeler olduğu için muhasebe süreçlerine etki etmektedir. Bu belgenin geç kesilmesi vergi işlemlerini etkileyerek yanlış hesaplanmasına neden olur. Devletten vergi kaçırmak gibi bir suç teşkil edebilir o yüzden makbuzlar zamanına göre kesilmelidir. Vaktinde kesilmeyen bir makbuzla yapılan incelemeler sonucunda karşılaşıldığında devletin büyük yaptırımları ile karşı karşıya kalmanız ve büyük para cezalarına çarptırılmanız söz konusu olabilmektedirler.

Hangi Durumlarda Tahsilat Makbuzu Kesilmez?
•    Bir yazar kasanız var ise ve bu kasadan fiş kestiyseniz makbuz gerekmemektedir. Fişin satış fişi olması bir hayli önemlidir.
•    Kredi kartı ile ödeme yapılması durumunda slip işinizi görecektir ve makbuz kesmeniz gerekmemektedir
•    Bankadan EFT veya Havale işlemi yapılması halinde dekont yeterli olur ve makbuz gereksinimi olmaz.
•    Resmi kurumlar tarafından belgelenebilir nitelikte olmaması durumunda muhakkak her çeşit harcamanın tahsilat makbuzu ile belgelenmesi şarttır.

Tahsilat makbuzunun doğru kesilmesi çok önemlidir. Vergi sistemini etkileyen bir belge niteliği olmasından dolayı vergilendirilebilmesi adına hangi hizmet ve ürün adına kesildiği önemlidir. Her hizmet ve ürüne kesilen vergi miktarı farklı olduğundan bu işlemi doğru yapmak gereklidir. Doğru yapılmayan bir işlem sonucunda vergi kaçırmış duruma düşebilir veya lüzumsuz bir biçimde fazla vergi ödemek mecburiyetinde kalabilirsiniz. Belgenizi yanlış düzenleyerek fazla vergi vermenizin de az vergi vermeniz gibi cezası vardır. 

Para Makbuzu İle Tahsilat Makbuzu Arasındaki Fark Nedir?
Para makbuzu, alındı makbuzu veya para tahsilat evrakı dekontu gibi isimler karşınıza çıktığında şaşırmayınız bunların hepsi tahsilat makbuzu anlamına gelmektedir. Her türden iş yerinin kullnaılan makbuzların isimleri farklılık gösterebilmektedir. 

Tahsilat Makbuzu Nerelerde Kullanılır? 
Ticari bir işle uğraşan herkes tahsilat makbuzu kullanabilir. Alınan hizmet veya mal karşılığında, karşıdan alınan ödeme için makbuz kesmeniz gerekmektedir. Sunulan hizmet veya ürün karşılığında müşterinin sizden tahsilat makbuzu talep edebilir.

Apartman Tahsilat Makbuzu Nasıl Hazırlanır?
İşletmelerde hazırlanan tahsilat makbuzlarıyla aynı olan apartman tahsilat makbuzları işletmelerde kesilenlerle aynı şekilde kesilmektedir. Normal işletmelerin yaptığı şekilde apartmanlar içinde tahsilat makbuzu kesilmelidir. Apartmanlar veya iş yerleri için bir ayrım olmamakla birlikte, kesilen makbuzlar ev sahiplerine veya kiracılara verilebilir.

tahsilat makbuzu nedir tahsilat makbuzu nerelerde kullanılır tahsilat makbuzu örneği tahsilat makbuzu nasıl hazırlanır