Tahsilat makbuzunu kimler doldurur? Tahsilat makbuzu nerelerde kullanılır?

TAKİP ET

Ticaretle uğraşan kişiler tarafından kullanılan tahsilat makbuzu, çok sık araştırılan bir belgedir. Tahsilat makbuzu, alındı makbuzu adıyla da bilinmektedir. Para çıkışı yapılan işlemler için kullanılan tahsilat makbuzu, cari hesap üstünden veya herhangi bir avans işlemi üstünden kullanılır. Tahsilat makbuzu nerden indirilir? Tahsilat makbuzu nasıl alınır? soruları çok sık araştırılmaktadır. İşte tüm merak edilenler yazımızda…

Reklam
Reklam

Tahsilat Makbuzu Nedir?
Tahsilat makbuzu, ticari işlerle uğraşan iki taraf arasında gerçekleştirilen alım ve satım işlemlerini gerçekleştirirken kullanılan ana belgeler içerisinde yer alır. Satışı olan hizmet veya ürünün ödemesinin yapıldığına dair kesilen makbuz türüdür. Marketlerde aldığımız fişler gibidir.


 Gerçekleştirilen bir satış işleminde ödemenin bir kısmını ya da tamamını aldığınız her iki durum içinde tahsilat makbuzu kesebilirsiniz. Kredi kartı ile ödeme, havale, çek veya elden de ödeme şeklinde gerçekleştirilen bütün işlemler için makbuz kesebilirsiniz.

Bu şekilde alım ve satım işlemlerini fotoğraf olarak belgelemiş olursunuz. Kesilen makbuz ile ürün ya da hizmetinizle ilgili yaşanabilecek olumsuz bir durumda bu belge ile gerekli kuruma gidebilir ve bu durumun düzeltilmesini isteyebilirsiniz.

Tahsilat makbuzu hukuki niteliği ile de önemli bir belgedir.

Sıkça karıştırılan tediye makbuzunu ve tahsilat makbuzu birbirinden farklıdır. Tediye makbuzu, yine verilen bir hizmet karşılığında ödemenin kaydının tutulduğu fotoğraflı bir belgedir. Fakat, ödemeyi yapan kişi ya da firma tarafından hazırlanmaktadır.

Tahsilat Makbuzu Nasıl Doldurulmalıdır?
Tahsilat makbuzu taraflar arasında alacak verecek olup olmadığını belgeleyen bir evraktır. Zorunlu olan alanların doldurulması gerekmektedir ve hangi tarihte düzenlendiğine muhakkak özen gösterilmelidir. Bu belgenin geç kesilmesi vergi işlemlerini etkileyerek yanlış hesaplanmasına neden olur. Devletten vergi kaçırmak gibi bir suç teşkil edebilir o yüzden makbuzlar zamanına göre kesilmelidir. Vaktinde kesilmeyen bir makbuzla yapılan incelemeler sonucunda karşılaşıldığında devletin büyük yaptırımları ile karşı karşıya kalmanız ve büyük para cezalarına çarptırılmanız söz konusu olabilmektedirler.

 
Tahsilat makbuzu doldururken şu bilgilere dikkat edilmesi gerekmektedir:
•    Makbuz düzenleyenin adı, soyadı ve unvanı
•    Makbuz düzenleyen tarafın adresi ve telefonu
•    Makbuzun düzenlendiği tarih
•    Yazılı ve rakam ile yapılan ödemenin tutarı
•    Ödemenin yapılma nedeni
•    Tahsilatın çekle gerçekleştirilmesi halinde çek numarası ve çekin hangi bankaya ait olduğu
•    Ödemeyi yapan kişi adı ve soyadı
•    Ödemeyi alan tarafın imzası

Tahsilat makbuzu üstünde dikkat edilmesi gerekli olan bazı hususlar şöyledir:
•    Tahsilat makbuzunda doldurulmayan alan var ise bu alanlar çizgi ile kapatılmalıdır bu sayede doldurulması mümkün olmaz.
•    Parayı alan kişinin belgede adı ve soyadı geçmelidir.
•    Tahsilat makbuzu doldurulduktan sonra, makbuzu alan kişinin buradaki bilgileri doğru kabul ettiğine dair imzalaması da gereklidir. Ancak bu aşamadan sonra makbuz yasal bir belge olarak nitelendirilir.


Tahsilat Makbuzu Nasıl Kesilmelidir?
Tahsilat makbuzunun ödeme yapıldığı gün kesilmesi çok önemlidir. Resmi belgeler niteliğinde olan bu belge düzgün ve vaktinde kesilmelidir. Düzgün yapılmadığı takdirde vergi kaçaklığı yaptığınız düşünülebilir. 
Tahsilat makbuzunda zorunla alanlar doldurulduktan sonra iki nüshası çıkarılır. Firma kaşesi vurularak imzalandıktan sonra bir nüshası sizde, diğeri ise satışını yaptığınız kişinin firmasında kalır.

Tahsilat Makbuzu Nerelerde Kullanılır?
Ticari işlerle uğraşan herkes tarafından bu belge kullanılmaktadır. Tahsilat makbuzu, temelde olan ürün ya da hizmet karşılığında yapılan ödemenin kayda geçmesidir.

Tahsilat Makbuzu Kesilmesine Gerek Duyulmayan Durumlar Nedir?
•    Bir yazar kasanız var ise ve bu kasadan fiş kestiyseniz makbuz gerekmemektedir. Fişin satış fişi olması bir hayli önemlidir.
•    Kredi kartı ile ödeme yapılması durumunda slip işinizi görecektir ve makbuz kesmeniz gerekmemektedir
•    Bankadan EFT veya Havale işlemi yapılması halinde dekont yeterli olur ve makbuz gereksinimi olmaz.
•    Resmi kurumlar tarafından belgelenebilir nitelikte olmaması durumunda muhakkak her çeşit harcamanın tahsilat makbuzu ile belgelenmesi şarttır.

Tahsilat makbuzunun doğru kesilmesi çok önemlidir. Vergi sistemini etkileyen bir belge niteliği olmasından dolayı vergilendirilebilmesi adına hangi hizmet ve ürün adına kesildiği önemlidir. Her hizmet ve ürüne kesilen vergi miktarı farklı olduğundan bu işlemi doğru yapmak gereklidir. Doğru yapılmayan bir işlem sonucunda vergi kaçırmış duruma düşebilir veya lüzumsuz bir biçimde fazla vergi ödemek mecburiyetinde kalabilirsiniz. Belgenizi yanlış düzenleyerek fazla vergi vermenizin de az vergi vermeniz gibi cezası vardır. 

Tahsilat Makbuzu Kaç Liraya Kadar Kesilir?
Tahsilat makbuzunun yasal geçerliliğinde, Maliye Bakanlığı’nın kayıt dışı işlemleri önlemek amacı ile bir limit koymuştur. 7.000 TL’yi aşan ödemelerin banka, finans kuruluşları ve Ptt aracılığı ile yapılması mecburiyeti vardır.

24 Aralık 2015 tarihli ve 29572 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 459 Sıra No.Lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile tahsilat ve ödemelerin tevsik mecburiğuna ilişkin olarak hali hazırda ki 8.000 TL’lik had, 2016 senesinden geçerli olmak üzere 7.000 TL’ye çekilmiştir.
13 yıldan fazladır yürürlükte olan bu uygulama, fatura almak mecburiyetinde olan birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, serbest meslek erbabı, kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlar, defter tutmak zorunda olan çiftçiler ve vergiden muaf esnafları kapsamaktadır.
Tahsilat ve ödemelerin finans kurumları yapılmış olması tarafların o işleme ilişkin Vergi Usul Kanunu’nda yer alan belgeleri (fatura, serbest meslek makbuzu, gider pusulası vb.) düzenleme zorunluluğunu ortadan kaldırmayacaktır.

Aynı gün içinde parça parçada yapsanız 7.000 TL’nin üzerinde bir tahsilat işlemi gerçekleştiremezsiniz. 
7.000 TL’yi aştığı durumda ise, işlemlerin her biri işlem bazında belirlenen haddin altında kalsa bile, aştığı işlemden itibaren işleme konu tahsilat ve ödemelerin de aracı finansal kuruluşlarda yapılması (ptt) zorunludur. Bu düzenlemeye uymayanlara, tahsil ettiği veya ödediği tutarın % 5’i oranında özel usulsüzlük cezası uygulanmaktır.

Tahsilat Makbuzunun ödeme makbuzu, para makbuzu, tahsil makbuzu gibi isimlerlerle de bilinmektedir.  

Tahsilat Makbuzu Örneği
Tahsilat makbuzu pek çok ticari işletme tarafından kullanılmaktadır. Vergi işlemlerinin doğru ve düzgün yapılabilmesi adına kesilen bu belgenin düzgün bir şekilde doldurulmadı gerekmektedir. E devlet üzerinden tahsilat makbuzu sorgulaması yapabilmeniz mümkündür.

tahsilat makbuzu nedir tahsilat makbuzu nerelerde kullanılır tahsilat makbuzu örneği tahsilat makbuzunu kimler doldurur