Takviyeler almak prostat sağlığınızı iyileştirir mi?

TAKİP ET

Prostat sağlığı söz konusu olduğunda, çoğu kişinin ek şişelerde çözüm aradığı görülüyor. Araştırmalar, prostat kanseri riski yüksek olanların vitamin ve takviye alma olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor - özellikle bu haplar prostat sağlığı için bir destek sunmakla övünüyorsa.

Reklam
Reklam

Yine de soru şu: Bu takviyeler prostat kanseri veya diğer prostat sorunları için gerçekten bir fark yaratıyor mu? Ürolog Brad Gill, MD, MS ile ilgili iddialara bakalım.

TAKVİYELER PROSTAT SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRMEYE YARDIMCI OLABİLİR Mİ?

Takviyelerin sizi prostatınız için temiz bir sağlık faturasına yönlendirebileceğine dair kesin bir kanıt arıyorsanız… Tam olarak orada değil. Aslında, bazı durumlarda prostat sağlığı takviyeleri almak prostat sorunlarına bile yol açabilir.

Sonuç olarak? Prostat sağlığı için sihirli bir hap bulmayı beklemeyin. Dr. Gill, “Kanıtlanmış bir ek varsa, hepimiz onu alıyor olurduk” diyor. “Ancak, takviyeler ve prostat sağlığı söz konusu olduğunda kanıtlar oldukça zayıf veya eksik.”

PROSTAT SAĞLIĞI İLE İLİŞKİLİ TAKVİYELER

Google'a gidip aramaya başlarsanız, prostat sağlığı için ek öneri sıkıntısı yoktur. İşte ortaya çıkan en yaygın olanlar ve her biri hakkında bilmeniz gerekenler:

Saw palmetto, muhtemelen prostat sağlığını geliştirmek için kullanılan en yaygın takviyedir. (Hızlı gerçek: Saw palmetto takviyeleri, güneydoğu Amerika Birleşik Devletleri'nde yetişen çalılık bir palmiye ağacının meyvesinden yapılır.)

Bazı çalışmalar, palmetto'nun prostat bezi büyümesini sınırlama ve idrar akışını kolaylaştırma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Araştırmacılar ayrıca, ekin gerçek bir yan etkisi olmaksızın kullanımının güvenli olduğunu buldular.

Faydaları, muhtemelen, testere palmetto meyveleri ve özlerinin anti-inflamatuar etkileriyle bağlantılıdır.

Yine de, stok yapmadan önce, diğer araştırmalar, prostat için hızlı bir düzeltme olarak saw palmetto'daki yükseliş kadar değil. Dr. Gill, "Bazı olumlu sonuçlar oldu, ancak verilerde ve onlardan çıkarabileceğimiz sonuçlarda sınırlamalar var" diyor.

E vitamini

35.000'den fazla sağlıklı erkeği izleyen bir araştırmaya göre, E vitamini almak aslında prostat kanseri riskinizi artırabilir.

Araştırmacılar, "Prostat kanseri insidansında gözlenen %17'lik artış, vitaminler gibi görünüşte zararsız ancak biyolojik olarak aktif maddelerin zarar verme potansiyelini gösteriyor" diye yazdı. (Eklenen risk, günde 400 IU E vitamini almakla bağlantılıydı.)

Selenyum

E vitamininin prostat sağlığı üzerindeki etkilerini inceleyen aynı çalışma, selenyumu da inceledi ve gerçek bir fayda bulamadı. Başka bir çalışma, ölüm riskinizi artırabileceğini belirledikten sonra prostat kanseri teşhisi konulursa selenyum almaya karşı uyardı.

Bununla birlikte, diğer araştırmalar prostat kanserine karşı koruma için selenyum almanın potansiyel yararlarını bulmuştur. Birlikte, bu çalışmalar prostat sağlığı için belirli takviyeleri destekleyen net kanıtların olmadığını göstermektedir.

Çinko

Çinko prostatınıza yardımcı olabilir mi? Bazı araştırmalar bunun olabileceğini söylerken, diğerleri şüpheyi ifade ediyor. (Burada bir kalıp görüyor musunuz? Başta da söylediğimiz gibi, herhangi bir ekin sorunlara kesin bir çözüm olduğuna dair çok net bir kanıt yoktur.)

Diğer takviyeler

Çinko için "belki" açıklaması, prostat sağlığı için iyi olduğu söylenen birçok takviye için işe yarıyor. Sonuçsuz bir etiket aşağıdakiler için de uygundur:

Yeşil çay özü.

likopen.

Isırgan kökü.

Nar özü.

Kabak çekirdeği yağı.

güvercin.

Ben izoflavonum.

D vitamini

TAKVİYELERİ KULLANMADAN ÖNCE DOKTORUNUZLA KONUŞUN

Takviyeler söz konusu olduğunda şunu bilin: ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), reçeteli ilaçlarda olduğu gibi takviyeleri düzenlemez.

Bu nedenle, reçetesiz satılan bir ek alırsanız, içinde ne olduğundan her zaman tam olarak emin olamazsınız, diye uyarıyor Dr. Gill. Arkasında listelenen öğeler olabilir, ancak etki veya miktar, reçeteli ilaçlarda olduğu gibi düzenlenmez.

Dr. Gill, “Bu, bir takviyenin ne gibi bir etkisi olabileceği konusunda bir bilinmezlik bırakıyor” diyor. "Etiketler benzer şekilde okunsa da, bu önemli ayrıntılar bir üretici içinde partiden partiye ve kesinlikle bir üreticiden diğerine değişebilir."

Dr. Gill, bir eke başlamadan önce doktorunuzla konuşmanızı önerir. (Anketlerin prostat kanseri hastalarının yarısından daha azının takviye kullanımını bir tıp uzmanıyla tartıştığını gösterdiğine dikkat edilmelidir .)

Dr. Gill, “Güvenli olduğundan emin olmak için bir takviyeye başlamadan önce doktorunuzla konuşmanız çok önemlidir” diyor. "Önerilen dozlarda kullanılan vitaminlerin ve takviyelerin tehlikeli olabileceği çok nadirdir, ancak belirli bileşiklerin çok fazla kullanılması veya çok yüksek bir dozun alınması ciddi tıbbi sorunlara yol açabilir. Dikkatli olmak en iyisi."