Tam bir antioksidan deposu: Narın sağlığa faydaları

TAKİP ET

Hiç şüphe yok ki, güzeller. İster bütün ister sadece bir kap taze yakut kırmızısı aril, narlar, ürün reyonunda yürürken gözünüzü kapma eğilimindedir. Ancak sundukları tüm faydaları göz önünde bulundurduğunuzda çekicilikleri sadece görünüşten ibaret değildir.

Reklam
Reklam

Diyetisyen Julia Zumpano, RD, bu sulu, nefis meyvelerin neden diyetinize harika bir katkı sağlayabileceğini ve tohumların neden meyve suyu kadar iyi olduğunu paylaşıyor.
 

Nar suyu ve taneleri arasında bir fark var mı?

Nar taneleri ve doğrudan meyveden elde edilen meyve suyu her zaman şişelenmiş meyve suyundan daha iyidir, ancak her ikisinin de faydaları vardır. Daha az şeker tüketmek istiyorsanız, şişelenmiş nar suyu içmek yerine narın içini açıp içindeki meyveyi yiyin. Ancak dikkatli olun, meyveyi düzgün bir şekilde kesmenin bir hilesi var.

İşte nar soymanın kolay bir yolu:
Narı, çıkıntılı sap ucu bir tarafa bakacak şekilde tutun. Tacın geniş bir bölümünü, sap ortada olacak şekilde dilimleyin. Ardından meyveyi, kesilmiş kenarı üste gelecek şekilde çevirin.
Yukarıdan yayılan bir dizi bölüm göreceksiniz; ikinci bir takım gövde ucundan yayılır. İki takım, narın etrafında yukarıdan aşağıya doğru yaklaşık üçte iki oranında uzanan bir sırtla bölünür.
Nar kabuğunu yukarıdan aşağıya uzanan sırtlar boyunca ve yatay sırt boyunca dilimleyin. Deriyi beyaz zar kadar derine çekmeye çalışın ve tohumları dilimlemekten kaçının.
Ardından, parmaklarınızı kullanarak narı yavaşça ayırın. Bir çiçek gibi yıldız şeklinde düşecek. Acı bir tada sahip olan beyaz zarı yemek ve atmak için sulu tohumları kaşıkla dışarı atın.

Narın sağlığa faydaları

Artık narları nasıl dilimleyeceğinizi ve küp küp doğrayacağınızı bildiğinize göre, işte bazı faydaları hakkında özet bilgiler.
Antioksidanları yüksektir
Antioksidanlar, hücreleri kirlilik ve sigara dumanı gibi çevresel toksinlerden korumaya yardımcı olan maddelerdir. Antioksidanların kansere yol açabilecek DNA hasarını önlemeye ve onarmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Nar suyu tek başına kanseri uzak tutmaz, ancak  araştırmalar, Akdeniz diyeti  gibi sağlıklı, bitki bazlı bir diyete besleyici bir katkı olabileceğini  düşündürmektedir.
Prostat sağlığına fayda sağlayabilirler
Bazı araştırmalar, nar suyundaki bileşenlerin, kanserin yayılmasını destekleyen kimyasal bir sinyale olan çekiciliğini zayıflatarak kanser hücrelerinin hareketini engellemeye yardımcı olduğunu buldu.
Los Angeles'taki California Üniversitesi'nden araştırmacılar,  nar suyunun erkeklerde kanser hücrelerinin büyümesini baskıladığını ve kanser hücresi ölümünü azalttığını ve doğumda prostat kanseri için ön tedavi gören erkeklerde kanser hücresi ölümünü azalttığını buldular.
Zumpano, "Nar ile prostat kanserinin büyümesini yavaşlatmada rol oynadığını öne süren bazı çalışmalar var" diyor. “Ancak çalışmaların nar suyu ve nar meyvelerinin sağlıklı bir bitki bazlı diyetin parçası olması gerektiğini öne sürdüğüne dikkat edilmelidir.”
Diğer çalışmalar, nar kabuğu özünün antikanser özelliklere sahip olduğunu ve nar kabuklarının ek tıbbi özellikler için kullanılabileceğini öne sürüyor.
Kalp sağlığını destekliyorlar
Nar, antioksidan özellikleri nedeniyle binlerce yıldır Ayurvedik tıbbi bir gıda olarak kullanılmaktadır. Oksidatif stres, diyabet ve kalp hastalıkları da dahil olmak üzere birçok kronik hastalık ile ilişkilidir. Antioksidan özellikleri nedeniyle, bazı araştırmalar narların oksidatif stres faktörlerini iyileştirebileceğini ve bu nedenle bu koşulları olumlu yönde etkileyebileceğini keşfetti.
En yaygın olarak bulunan 10 meyvenin ve bunların kardiyovasküler hastalıklar üzerindeki etkilerinin 2022 kapsamlı bir incelemesinde, araştırmacılar, narların ve nar suyunun yüksek tansiyon, koroner arter hastalığı ve ateroskleroz gibi bir dizi kalp rahatsızlığını iyileştirmede önemli faydalar sağlayabileceğini belirtti.
Sıçanlar üzerinde yapılan bir başka 2021 araştırması, nar suyunun plak oluşturan “kötü” kolesterol olan LDL konsantrasyonunu %39 oranında azalttığını ve “iyi” kolesterol olan HDL konsantrasyonunu %27 oranında artırdığını göstermiştir.
Zumpano, "Narların atardamarlarınızda plak oluşumunu önlemeye yardımcı olabileceğini gösteren bazı çalışmalar var" diyor. " Ailenizde kalp hastalığı varsa, diyetinize nar eklemek mantıklı olabilir."

Narlar sağlıklı mı?

Tüm işaretler evet olduğunu gösteriyor: Narlar, kalp-sağlıklı bir diyete dahil edildiğinde sağlıklıdır. Salata, yulaf ezmesi, kinoa veya yoğurdun üzerine serpmeyi düşünün. Nar ayrıca tavuk ve hindi yemekleri gibi kümes hayvanlarını da tamamlar.
Bir narın yarısı, ekimden ocak ayına kadar mevsiminde olan meyvenin bir porsiyonu olarak kabul edilir. Yani, bir veya iki tarif oluşturmak veya denemek için bolca zamanınız var.