Tam bir sağlık deposu: Kereviz suyu

TAKİP ET

Çorbalar, güveçler ve salataların temeli olan kereviz, bir dizi sağlık yararı sunan gevrek, lifli bir sebzedir. Kereviz için tam bir sağlık deposu demek mümkün. Tabii ki onu nasıl kullanacağınızı bilirseniz. Peki, kereviz suyunun faydaları nelerdir? Kereviz suyu neye iyi gelir? Kereviz suyu nasıl hazırlanır?

Reklam
Reklam

Kereviz ilk olarak Akdeniz'de yetiştirildi ve yemek olarak tüketilmeden çok önce eski uygarlıklar tarafından ilaç olarak kullanıldı. Bugün, çiğ saplar düşük kalorili bir atıştırmalık olarak diyet yapanlar arasında popülerdir, ancak bu sebzelerin suyu da giderek daha popüler bir sağlık trendi haline gelmektedir.

Son yıllarda, bazı uzmanlar kereviz suyunun çeşitli durumları tedavi edebileceğini veya önleyebileceğini iddia etti. Bu iddialardan bazıları abartılı olsa da, meyve suyunun sağlıklı bir içecek olarak değerine dair kanıtlar var.
 

Kereviz suyunun içinde bulunan vitaminler

Kereviz suyu şunları içerir:
A vitamini
C vitamini
K vitamini
Kalsiyum
Magnezyum
Çinko
Bakır
folat
biyotin
Diğer B vitaminleri ve antioksidanlar
 

Kereviz suyunun besin değerleri

42.5 kalori
4 gram lif
2 gram protein
215 miligram sodyum
0 gram yağ
0 gram kolesterol
9 gram karbonhidrat
 

Kereviz suyunun faydaları nelerdir?

Çok besleyici olmasının yanı sıra kereviz suyu şu konularda yardımcı olabilir:
Rölyef iltihabı. Anti-inflamatuar bir diyet, romatoid artrit gibi hastalıklarla savaşmanın önemli bir parçasıdır. Kerevizden ekstrakte edilen bazı fitokimyasallar, anti-inflamatuar özellikler göstermiştir. Araştırmalar, bu kimyasalların vücudun bağışıklık tepkisini bozduğunu ve bu da iltihabı hafiflettiğini gösteriyor.
Kanseri önlemek. Antioksidanlar, hücrelerinizi kalp hastalığı, kanser ve yaşlanma sürecinde rol oynayan serbest radikaller adı verilen moleküllere karşı korumaya yardımcı olabilir.
Yakın zamanda yapılan bir araştırma, kereviz yapraklarındaki ve tohumlarındaki çeşitli bileşiklerin vücutta güçlü antioksidanlar olarak hareket ettiğini buldu. Bu bileşikler arasında kafeik asit, ferrik asit, tanen ve saponin bulunur. Kerevizleri çiğ veya meyve suyu olarak tüketmek, bu bileşiklerden yeterince yararlanmanıza ve kanser riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
 

Kereviz suyunun potansiyel riskleri

Kereviz suyu, cildinizi güneş ışığına karşı daha hassas hale getiren psoralen adı verilen kimyasallar içerir. Çok miktarda kereviz suyu içmek cilt kanseri ve diğer cilt sorunlarına yakalanma riskinizi artırabilir.
Kereviz alerjileri de nispeten yaygındır. Kereviz suyunu içtikten sonra ağzınızda veya cildinizde kaşıntı veya şişlik fark ederseniz, alerjiniz olabilir.
 

Sağlıklı alternatifler

Kereviz alerjiniz varsa, birçok harika alternatif var. Elma, havuç ve lahana, besleyici ve lezzetli bir smoothie veya meyve suyu karışımı için harika seçeneklerdir.