Tamponlar hakkında yaygın mitleri öğrenin

TAKİP ET

Tampon kullanımıyla ilgili gerçeği öğrenmeye çalışmak, kötü bir telefon oyunu oynamak gibi olabilir: Herkes size biraz farklı bir şey söyler ve bilgiler aktarılıp tekrarlandıkça değişiyor gibi görünür.

Reklam
Reklam

Doğru, bilime dayalı cevaplar almak için bir sağlık uzmanından haber almak en iyisidir. Kadın sağlığı uzmanı Sara Youngblood, CNP, tampon kullanımıyla ilgili en acil sorularınızı yanıtlıyor ve duymuş olabileceğiniz bazı yaygın yanlış anlamaları ortadan kaldırıyor.

Tampon kullanımı hakkında neden kafa karışıklığı var?

Tamponlardan emin olamamanızın birçok nedeni olabilir.

Sana onlar hakkında hiçbir şey öğretilmedi. Tampon kullanan aile üyeleriniz yoksa veya onlar hakkında soru sormak istemiyorsanız, tamponlar hakkında fazla bir şey öğrenmemiş olabilirsiniz. Youngblood, “Ailende gerçekten seninle bu tartışmayı yapabilecek insanlar yoksa, onları nasıl kullanacağına dair doğru bilgiyi edinmenin önünde bir engel var” diyor.

Vücudundan emin değilsin. Youngblood, “Vajinanın anatomisi konusunda herkes rahat değildir ve özellikle cinsel ilişki yaşamadıysanız, vajinanın içine bir şey koymaktan emin olamazsınız” diyor.

Onlar hakkında konuşurken rahat hissetmiyorsun. "Özel kısımlar" terimi, birçok insanın üreme sistemiyle ilgili konuşmalar hakkında hissettiklerini kapsar. Örneğin, ebeveynleriniz tamponlarla ilgili sorulara izin vermemiş olabilir veya tamponların bekaretinizi alacağını söylemek gibi (doğru değil!)

Efsane 1: Tamponlar acıtıyor veya rahatsız ediyor

Tamponları giymek rahatsız edici olsaydı, kimse yapmazdı! Youngblood, “Tamponlar kesinlikle acıtmamalı, ancak ilk taktığınızda biraz rahatsızlık hissedebilirsiniz” diyor.

Yine de bir tamponu düzgün bir şekilde yerleştirdikten sonra onu hissedememelisiniz. İçinizdeyken doğru gelmiyorsa, birkaç şey olabilir:

Yanlış açıda. En yaygın sorun, tamponu vajinal kanalınızın doğal kıvrımına uymayan bir açıyla yerleştirmiş olmanızdır. Youngblood, “Çıkarın ve değiştirin ya da kendi kendine uyum sağlayıp sağlamadığını görmek için etrafta dolaşın” diyor.

Tam içeri girmedi. Tampon aplikatörünü çıkardıktan sonra tampon ipini çekmeyin. Bu, tamponu yerinden çıkarabilir ve rahatsız edici bir pozisyona getirebilir.

Yanlış tür giyiyorsun. Hafif akıntınız varsa ancak süper boyutlu bir tampon kullanıyorsanız, daha rahat hissetmesi gereken hafif veya normal bir tamponla değiştirin.

Aplikatör hala içinizdedir. Tampon takma konusunda yeniyseniz, aplikatör olarak bilinen plastik veya karton tüpün vücudunuzun içinde kalmaması gerektiğini fark etmeyebilirsiniz.

Başka bir sağlık sorununuz var. Nadir durumlarda, tamponları rahatça kullanabilmenizi engelleyen   septalı kızlık zarı veya mikroperfore kızlık zarı gibi bir durumunuz olabilir.

Youngblood, “Pek çok insan tampon yerleştirildikten sonra artık ağrı hissetmemelidir” diyor.

Efsane #2: Tamponlar vajinanızı genişletir

Bu tamamen gerçek dışı. Tampon kullanmak sizi “gevşetmez” veya vajinanızın gerilmesine veya şeklini değiştirmesine neden olmaz. Tamponu çıkardıktan sonra vajinanız normal şekline ve boyutuna geri döner.

Youngblood, “Vajinanın doğal anatomisi çok esnektir” diye açıklıyor. "Bir düşünün: Bütün bir bebek bunun içinden geçebilir ve karşılaştırmalı olarak, bir bebeğin kafası ve bir tamponun boyutları çok farklı!"

Efsane #3: Tamponlar kızlık zarınızı bozar

Bu efsane aslında başka bir efsaneyle bağlantılıdır: İlk seks yaptığınızda kızlık zarınızın yırtılması. Ve aslında, bunların hiçbiri mutlaka doğru değildir.

Kızlık zarınız, vajinal açıklığınızın bir kısmını kaplayan bir doku zarıdır. Esnek ve esnektir, ancak zamanla günlük hareketler, spor yapmak, seks yapmak ve evet tampon kullanmaktan dolayı elastikiyetini kaybeder.

Sonunda herkesin kızlık zarı incelir ve ağlar. Ancak vajinal travma durumları dışında, seks yapmak veya tampon kullanmak gibi tekil bir eylem kızlık zarınızı kesin olarak bozmaz.

Youngblood, "Tek başına tampon kullanmak kızlık zarınızın kırılmasına neden olmaz," diyor, "ama sonunda yırtılması doğaldır ve endişelenecek veya endişe edilecek bir şey değildir."

Efsane 4: Tampon kullanıyorsanız bakire değilsiniz

Bazı kültürler ve dini topluluklar tarafından sürdürülen bu görüş, yanlış ve gerçek dışıdır. Tamponlar sadece adet kontrolü için kullanılır ve hiçbir şekilde cinselliğiniz veya bekaretinizle ilgili değildir.

Youngblood, “Tampon kullanmak bekaretinizi ortadan kaldırmaz” diyor. “Bekaret cinsel ilişkiye girmekle ilgilidir.”

Efsane #5: Tamponlar kramplarınızı daha da kötüleştirir

Bazı insanlar tamponların adet kramplarını kötüleştirdiğine yemin eder, ancak buna dair hiçbir kanıt yoktur. Kramplara rahminizdeki kasılmalar neden olur ve tamponlar asla vücudunuza o kadar yaklaşmaz. Adet kramplarında rol oynamayan vajinanızda kalırlar.

Youngblood, “Vücudunuz prostaglandinler adı verilen ve rahminizdeki kasların daralmasını tetikleyen kimyasalları saldığında kramplar meydana gelir” diye açıklıyor. "İşte o zaman rahminiz astarını serbest bırakır ve döneminiz olur." (Prostaglandinler ayrıca adet dönemi kakalarına ve özellikle kokulu osuruklara da katkıda bulunabilir .)

Efsane #6: Tampon kullanırsanız toksik şok sendromu yaşarsınız

Pekala, sorun şu: Evet, tamponlardan nadir fakat yaşamı tehdit eden bir durum olan toksik şok sendromu (TSS) alabilirsiniz. Yine de bunları doğru kullanıyorsanız, şans çok düşüktür.

Araştırmalar, aynı tamponu çok uzun süre içinde bırakmanın, toksinlerin kan dolaşımınıza girmesine neden olan bu duruma yakalanmanın en olası yolu olduğunu gösteriyor. TSS 1980'ler boyunca yaygındı, ancak tampon üreticileri o zamandan beri ürünlerinde geliştirme olasılığını azaltan değişiklikler yaptılar. Şimdi, TSS 100.000 kişide tahminen 1'i etkiliyor.

TSS'den kaçınmak için tamponunuzu düzenli olarak değiştirin. Youngblood, "Her dört ila altı saatte bir yeni, yeni bir tampon takmanızı ve kesinlikle aynı tamponu sekiz saatten fazla bırakmamanızı öneririz" diyor.

Efsane #7: Tamponlar maya enfeksiyonlarına neden olur

Tamponlarınızı önerilen süreden daha uzun süre içeride bırakmadığınız sürece vajinanızda mantar enfeksiyonlarına veya başka herhangi bir bakteri dengesizliğine neden olmamalıdır.

Efsane #8: İki tampon bir tampondan iyidir

Bir seferde yalnızca bir tampon yerleştirmeniz önemlidir. İki tampon kullanmak toksik şok sendromu riskinizi artırabilir ve tamponlardan birinin vajinal kanalınızın üst kısmında sıkışma olasılığını artırabilir. ( Tamponlar vücudunuzda kaybolmazlar, ancak erişemeyeceğiniz bir yere yerleştirilebilirler.)

Youngblood, "Ağır adet kanamasından endişeleniyorsanız, daha yüksek emiciliğe sahip bir tampona geçin" diyor ve "bunu doyurmaktan endişe ediyorsanız, aynı anda bir ped kullanmak isteyebilirsiniz."

Yine de çoğunlukla, bir veya iki saat içinde süper artı bir tampondan ıslanmamalısınız. Dönemleriniz o kadar ağırsa, olasılıkları tartışmak için bir jinekologla konuşmak için randevu alın.

Efsane #9: İdrar yapmak için tamponunuzu almalısınız

İdrar ve adet kanı farklı deliklerden çıkar, bu nedenle kesinlikle bir tamponla işeyebilirsiniz. Tamponlar vajinal açıklığınıza girerken idrar, mesanenize bağlanan içi boş bir tüp olan üretranızdan çıkar.

Üretranız ve vajinal açıklığınız birbirine oldukça yakındır, bu nedenle işerken tamponunuzun ipi biraz ıslanabilir - ama endişelenecek bir şey yok. Youngblood, "İdrar çok sterildir, bu nedenle tampon ipine biraz almak enfeksiyon veya bunun gibi bir şey riskinizi artırmaz" diyor.

İstersen tamponunu çıkarıp yeni bir tane takabilirsin ya da tamponu içinde bırakıp işemeyi bitirdiğinde ipi kurutabilirsin.

Efsane #10: Tamponla dışkı yapamazsınız

Tampon takarken bağırsak hareketleriniz olabilir, ancak banyoyu kullandıktan sonra tamponunuzu çıkarıp yenisini takmak için de iyi bir zaman olabilir.

Yeni başlayanlar için, kakanın gerginliği, tamponun kısmen veya tamamen çıkmasına neden olabilir.

Youngblood, "Bazen, dışkı ve vajina kanalları hemen hemen birbirinin üzerinde olduğu için, bağırsak hareketi için zorlamanın gücü tamponunuzu yerinden çıkarabilir" diye açıklıyor.

Ayrıca çapraz bulaşma riskiniz de var. İdrar steril olsa da dışkı (kaka) kesinlikle değildir. "İpte dışkı alır ve ardından tamponu içinizde bırakırsanız, E. coli gibi bakteriler vajinaya girebilir ve idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir" diye uyarıyor. 

Kaka yaparken tamponunuzu içeride bırakmak istiyorsanız, üzerine herhangi bir dışkı maddesi bulaşmasını önlemek için tampon ipini dudaklarınızın kıvrımlarına sokmak akıllıca olacaktır.