Tapu için hangi evraklar gerekiyor? satış, hisse devri belgeleri neler?

TAKİP ET

Tapu için hangi evraklar gerekiyor? Tapu devri için gerekli olan evraklar nedir? soruları oldukça merak edilerek araştırılmaktadır. Biz de bu yazımızda sizler için konuyu derinlemesine araştırdık ve soruların cevaplarına yer verdik. işte detaylar..

Reklam
Reklam

Tapu için gereken evraklar, tapu lamka isteyenler tarafından çokça merak edilerek araştırılmaktadır. Tapu işlemlerinde hem satıcılar hem de alıcılar için bazı evrakların hazır bulunmas gerekiyor. Sahibi olmak istediğiniz araziye, arsaya, eve ve benzer şekilde ki gayrimenkuller için Tapu Genel Müdürlüğü 'ne başvuru yapmalısınız. Tapu almak için Tapu Genel Müdürlüğü 'ne teslim edilmesi zorunlu olan bazı evraklar ile ödenmesi gereken belli bir miktarda da tapu harcı söz konusudur. Tapu için gereken evrak listesi ile noterden tapu hisse devri işlemleri için gereken evrakların neler olduğunu haberimizin devamında paylaştık.

Tapu Genel Müdürlüğü 'ne nasıl başvurulur?
Tapu Genel Müdürlüğü 'ne başvuruda bulunmak isteyenler için iki ayrı yöntem mevcuttur. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesi üzerinden randevu alıp başvuru işleminizi yapmanız gerekmektedir. Tapu için gereken evrak listesi ise şu şekildedir;
* İnternet siztesi üzerinden '' Yeni randevu al '' butonuna tıkladıktan sonra ilgili randevu sayfasına giriş yapmalısınız.
* 6 haneli güvenlik kodunuzu girdikten sonra birkaç aşamadan oluşan sayfaya erişim sağlayın.
* Kullanıcının iletişim bilgileri ile kimlik bilgileri doğru bir şekilde girildikten sonra işlem yapmak istediğiniz tapu müdürlüğünü seçmeniz gerekmektedir.
* Sistem üzerinde satım işlemi, alım işlemi, ipotek kaldırma işlemi ile miras işlemi şeklinde sunulan opsiyonlardan size uygun olanını işaretleyin.
* Size uygun olan randevu tarihini işaretleyin ve onaylanması için mail göndermeniz gerekmektedir. 
Tapu Müdürlüklerinde kural olarak alınan randevuya riayet etme kuralı vardır. 5 kere alınan randevuya gidilmemesi durumunda kullanıcı kişi için bir daha asla randevu oluşturulmaz. Tapuda gereken belgeler ile birlikte randevu alınan saatten tam 15 dakika öncesinde gidilmiş olunmalıdır. Tapu Müdürlüğüne başvuru yapmanın başka bir yolu da devlet dairelerine bizzat gidip başvuruda bulunabilirsiniz. T.C. kimlik numaranız ile sisteme giriş yaparak sıra alabilirsiniz ve ayrıca sıralamada öncelik hakkı da internet ortamından randevu alan vatandaşlara tanınmaktadır. 

Tapu için hangi evraklar gerekiyor?
Tapu alım işlemi, satım işleminde alıcı ile satıcıdan farklı belgeler talep edilmektedir. Tapu satışında gerekli olan belgeler ise şu şekildedir;
* Tapu aslı veya fotokopisi gereklidir.
* T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu kimlik belgesi ile fotokopisi gereklidir.
* DASK poliçesi gereklidir.
* Herhangi bir vergi borcu yoktur yazısı ( temiz kağıdı ) gereklidir.
* Tapuya şahsi olarak müracaat edemeyecek durumda olanlar için noter tarafından onaylanmış vekaletname gereklidir.
Tapu alım ve satım işlemlerinde alıcı taraf için gerekli olan belgeler şu şekildedir;
* T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu kimlik belgesi gerekiyor.
* Tapuda resim olmasını isteyen kişiler için 1 adet fotoğraf gerekiyor.

Tapu ile ilgili olarak bilinmesi gereken hususlar nelerdir?
* Tapu işlemlerini yapmak isteyen fakat okuma ve yazma bilmeyen kişilerin soy adları farklı olacak şekilde iki tane şahit getirmeleri gerekiyor.
* Tapu almak isteyenler, tapu için gerekli olan para miktarını toplayamadığında krediye başvuru yapar. Kredi yolu ile tapu alınacak ise eğer ilgili banka evraklarının tapuya bizzat teslim edilmesi gerekiyor.
* Eğer ki, tapuda veraset durumu söz konusu ise veraset işlemleri için gereken bütün evrakların tapuya sunulası gerekiyor.
* Tapu, kişiye teslim edilirken beyan değeri esas alınmaktadır. Beyan değeri de alıcı taraf ile satıcı tarafın üzerinde anlaşmaya vardıkları değer şeklindedir. Eğer ki satış işlemini belediyenin rayic bedeli üzerinden belirtmişseniz hakkınızda cezai olarak işlem uygulanır. 
Tapu için gereken evrakların her biri tamamlandıktan sonra tapu işlemleri kısmi olarak halledilmiş sayılmaktadır. Bankaya ödenen tapu harcına ait dekont ile tapu randevu da tamamlanddıktan sonra artık tapu işlemlerinin de her biri tamamlanmaktadır. 

tapu devir evrakları neler tapu devir işlemleri tapu için hangi evraklar gerekiyor