Tapu parsel sorgulama nasıl yapılır? 2022 E-Devlet parsel sorgulama

TAKİP ET

Ev sahibi olan kişilerin zaman zaman merak ettiği tapu parsel sorgulama işlemleri internet üzerinden sık sık araştırılıyor. İnsanlar en çok 2022 E-Devlet parsel sorgulama terimini arama motorlarına yazıyor. Peki Tapu parsel sorgulama nasıl yapılır? Yanıtı haberimizde...

Reklam
Reklam

Günlük hayatta ev sahibi olmak maddi olarak pek de kolay değildir. Hayal ettikleri evi almak için çeşitli zorlukları aşan insanlar bu kez de tapularını ve parsellerini sorgulama telaşı içerisine girerler. Milyonlarca ev sahibinin zaman zaman gündemine aldığı işlemlerden birisi olan tapu ve parsel sorgulama işlemlerinin nasıl yapıldığını henüz bilmeyen insanlar da bulunmaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle pek çok işlemde olduğu gibi tapu ve parsel işlemleri de online bir sistem olan E-Devlet üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. Tapu ve parsel sorgulama işlemlerinin nasıl yapıldığını öğrenmek isteyen vatandaşlar arama motorlarını meşgul etmeye devam etmektedir. Peki Tapu parsel sorgulama nasıl yapılır?

Tapu Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?
Tapu parsel sorgulama işlemleri günümüzde E-Devlet ve Tapu Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) üzerinden yapılmaktadır. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün (TKGM) https://www.tkgm.gov.tr/ adresine giriş yapılması ve sonrasında çıkan boşlukların (İl, İlçe, Mahalle, Ada, Pafta ve Parsel) doğru bir şekilde doldurulması gerekmektedir.
Bilmeyenler için ada, parsel ve pafta kavramları şu şekildedir:
Ada
Parsellerin oluşturduğu, imar planlarına göre hazırlanan ve sınırları çizilen topluluğa verilen addır.
Parsel
İmar Kanunu’nun 18. maddesine göre düzenlenen sınırları belirli arazilere verilen addır.
Pafta 
Büyük bir haritayı, planı veya modeli oluşturan ayrı parçaların her birine verilen addır.
2022 E-Devlet Parsel Sorgulama
Yukarıda bahsedildiği üzere parsel sorgulama işlemi E-Devlet sistemi üzerinden de yapılabilmektedir. Bu işlemi yapmak isteyen kişilerin izlemesi gereken adımlar ise şunlardır:
1-E-Devlet’e giriş yapma
2-E-Devlet’e T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifresiyle giriş yapma
3-Açılan sayfada yer alan Hizmetler bölümüne ‘’Tapu bilgileri sorgulama’’ yazma sonrasında işlem tamamlanmaktadır. 
E-Devlet şifresi bulunmayan kişiler kendilerine en yakın PTT şubesine giderek 2 TL karşılığında E-Devlet şifrelerini alabilirler. Hali hazırda E-Devlet şifresi olan fakat şifresini kaybetmiş kişiler ise yine PTT şubelerine giderek 4 TL karşılığında yeni şifrelerini alabilirler.

2022 E-Devlet tapu parsel sorgulama TKGM TAKBİS