Tarihçi İlber ortaylı'dan Elon Musk'un İstanbul Twittine olay cevap

TAKİP ET

Elon musk Twitter hesabından bir paylaşım yaparak İstanbul'un fethine gönderme yapmış ve açık unutulan kapı efsanesine de inmişti. Elon musk'un bu paylaşımı sosyal medyada gündeme otururken tarihçi Profesör Doktor İlber Ortaylı hiçbir şeyin o kadar kolay olmadığını anlattı. Ortaylı, İstanbul'un fethinin müthiş bir askeriye hazırlık sürecinden sonra olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Türkiye ve Yunanistan arasında gerilim son günlerde devam ederken ABD'li Milyarder Elon musk sosyal medya hesabından İstanbul'un fethine ilişkin bir paylaşım yaptı. Önceki gün Twitter hesabından paylaşım yapan Musk, Açık unutulan kapı efsanesine gönderme yaparak Bizans kralını paylaştı ve “Acaba kapıyı kilitledim mi?” diye sordu. Elon musk'un İstanbul paylaşımla sosyal medyanın da gündemine oturdu Ve Tartışmalara sebep oldu.
 

İstanbul'un fethi o kadar kolay değildi

Elon musk'un bu paylaşımları sonrasında sosyal medyada başlayan tartışmaya ünlü tarihçi Profesör Doktor İlber Ortaylı da dahil oldu. Ortaylı, açık unutulan kapı hikayesine değinerek, O hikayeyi son olarak Stefan Zweig’in yazdığını söyledi. Stefan Zweig’ın Avrupa tarihini bildiğini fakat Türkiye tarihini pek bilinmediğini belirten Ortaylı, İstanbul'un müthiş bir askeri hazırlık süreci sonucunda fethedildiği o kadar da kolay olmadığını söyledi. Elon Musk’un paylaşımı hakkında da konuşan orta ile “Musk o iddia üzerinden gönderme yapıyor ama bu detayları bilmeyebilir tabii.” dedi.

Açık unutulan kapı efsanesi gerçek midir?

Yine Osmanlı tarihçisi Profesör Doktor Erhan Afyoncu da Elon Musk’un İstanbul Tweety ile ilgili konuştu. Afyoncu, “Elon Musk tweet’inde ‘açık unutulan kapı’ efsanesine atıf yapıyor. ‘Açık kapı’ söylentilerinin gerçekle alakası yoktur. Fethin şokunu atlatmak ve şehrin Türklerin eline geçmesini küçümsemek için çıkarılmıştır.” dedi.