Tarım siteminde yeni dönem! 'Fiyat hakemi' modeline geçiliyor..

TAKİP ET

Tarımda yapılan sözleşmeli üretimlerin yasal alanda bir altyapıya kavuşturulması için yeni düzenleme geçiliyor. Yeni düzenlemede ise çiftçi ile alıcı arasında yaşanan uyuşmazlık durumlarının daha hızlı çözülebilmesini sağlayacak olan 'Fiyat hakemi' modeli getirilmesi planlanıyor.

Reklam
Reklam

Tarım Bakanlığı'nın yayınladığı verilere göre, 2020 yılı içerisinde ortalama 193 bin üreticinin yaklaşık olarak 8.7 milyon dekar alanda sözleşmeli bitkisel üretime imza attı. Fakat bu sözleşmeli üretimde bazı zamanlarda uyuşmazlıklar yaşandı ve üretici ve alıcı zor duruma düştü.



Ticaretin yarım kalmaması, yapılan sözleşme sonrası hem üreticinin hem de alıcının mağduriyet yaşamaması için 'tüketici hakem heyeti' gibi bir model oluşturulması planlanıyor. "Fiyat hakemi" olarak adlandırılacak olan yeni modelde uzun süre saklanması mümkün olmayan tarımsal ürünlerin bozularak atılmasının da önüne geçilmiş olacak.



Tarım ve gıdada güvenirlilik sağlanması için yapılan sözleşmeli tarımla ilgili hazırlanan yasa teklifinin kısa bir zaman sonra Meclis'e sunulması bekleniyor. Yasanın onaylanması halinde ise güven ortamı oluşturacak olan yeni sistemle birlikte çiftçi ile sanayici arasında meydana gelebilecek olan uyuşmazlıkların daha hızlı ve basit çözümlenecek.
 

fiyat hakemi tarımda yeni dönem akıllı tarım sistemi