Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Pakdil: Tırtıl istilasına karşı ilaçlama ile başarılı olduk

TAKİP ET

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil, Trakya bölgesinde çiftçilerin kabusu haline gelen Çayır tırtılı İstilası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yaptıkları incelemeler sonrasında tablonun ürkütücü olmadığını gördüklerini belirten Pakdil, ilaçlamaların başarılı olduğunu dile getirdi.

Reklam
Reklam

Tüm dünya Ayçiçek yağı krizi ile karşı karşıya kalırken Trakya bölgesinde ise ikili Ayçiçek tarlalarını Çayır tırtılı istila etti. Tarım ve orman Bakanı yardımcısı Dr. Nurettin Pakdil de tırtıl İstilası sonrası Tekirdağ'a gelerek Ayçiçek tarlalarında ekibi ile birlikte incelemelerde bulundu.

70 bin dönüm tarla etkilendi

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil, bölgede yaptığı incelemelerin ardından açıklamalarda bulundu. Çayır tırtılı istilasından 70000 tarlanın etkilendiğini belirten Pakdil şöyle konuştu:

70 bin dönümde değişik derecelerde etkilenme var, bu 70 bin dönümün hepsi elden çıkmış değil. Mutlaka az etkilenen var, çok etkilenen var. Tekirdağ’daki 1,6 milyon alanı mukayese ettiğiniz vakit hepsi zarar bile görse ki öyle değil, ilaçlama başarılı oluyor, sonuç alınıyor. Etkilenme farklı derecelerde, yani yüzde 4 mertebesinde bir oran olur. Öyle çok ürkütücü bir tablo yok çok şükür.

İlaçlama başarılı oldu

Bölgede ilaçlama çalışmalarının hala devam ettiğini söyleyen Pakdil, salgının hala kontrol altına alınmadığını dile getirdi. Pakdil açıklamasının devamında:

Tamamı kontrol altına alındı demek mümkün değil maalesef. Ama bizim arkadaşlarımız sürekli sahada yeni alanları da geziyor, herhangi bir yeni alan olursa oradaki ilaçlama çalışmaları da elbette yapılacak. Ama birkaç gün daha ihtiyacımız var tam sonucu görmek için. Yani illere göre değişiyor.

Rekolte kaybı Henüz belli değil

Çayır tırtılı İstilası nedeniyle Rekolte kaybının henüz tahmin edilmesinin mümkün olmadığını belirten Pakdil, biraz daha zaman gerektiğini Daha sonrasında ürünlerin ne kadar zarar gördüğünde belli olacağını söyledi. Geçen seneye göre mukayese edilirse Bu yıl ülke sathında büyük bir düşüş beklemediklerini belirten Pakdil, yaşanan tırtıl olayına rağmen rekoltenin yüksek olacağını tahmin ettiklerini dile getirdi. Tekirdağ'da 70000 dönüm arazinin zarar gördüğünü belirten Pakdil, değişik derecelerde etkilenme olduğunu söyledi. Şu anda ilaçlamaların başarılı olduğunu da sözlerine ekleyen Bakan Yardımcısı, çok ürkütücü bir tablo olmadığını dile getirdi.