Tarım ve Orman Bakanlığı Kurban Bayramı denetimlerine başladı

TAKİP ET

Kurban Bayramı için artık geri sayım başlarken Tarım ve Orman Bakanlığı ekipleri de Kurban bayramında sağlıklı ve doğru kurbanla ulaşılabilmesi için çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kurbanlık pazarlarından bulunduğu yerlerde denetimler sıklaştırıldı. Ekipler denetimler sırasında büyükbaş hayvanların pasaporta olup olmadığını, kulak küpesi olup olmadığını, küçükbaş hayvanların nakil belgesini kontrol ediyor.

Reklam
Reklam

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre kurban bayramı için kurulan hayvan satış yerlerinde denetimler başladı. Bakanlık resmi gazetede yayınlanan 2022 yılı kurban hizmetlerinin uygulanmasına dair tebliğ kapsamında kurbanlık satış yerlerinde denetim gerçekleştiriyor. İl ve ilçelerde oluşturulan Kurban Hizmetleri Komisyonları tarafından kurbanlık satış ve kesimlerinin yapılacağı yerler belirlenirken ekiplerde hayvanların kontrolünü gerçekleştiriyor.

Kurban kontrol ve denetim birimleri kuruldu

Komisyon tarafından belirlenen sayıda veteriner hekim zabıta ve din görevlilerinden oluşan kurban kontrol ve denetim birimleri tarafından kurban satış yerlerinde incelemeler sürüyor. Yapılan denetimler sırasında farklı illerden getirilen hayvanların nakil belgesi olup olmadığı, İl dışından gelen ve hayvanların Veteriner Sağlık raporlarının olup olmadığı, kulak küpesi olup olmadığı, büyükbaş hayvanların pasaportu kontrol ediliyor. Belgeleri eksik olan hayvanların yanı sıra damızlık dişi hayvanların ve gebe hayvanların kurban satış yerlerine girişine izin verilmiyor.

Kurbanlık vasfı taşıyıp taşımadığına bakılıyor

Denetimlerde din görevlileri ve Veteriner Hekimler de yer alırken kurbanlık satış yerlerine getirilen hayvanlar tek tek kontrol ediliyor. Hayvanların sağlıklı olup olmadığının yanı sıra kurbanlık vasfı taşıyıp taşımadığına da bakılıyor. Sorun tespit edilmesi halinde satıcılara uyarı yapılırken satışa çıkarılan kurbanlıklar dan belirlenen şartları taşımayan hayvanlar içinde ekipler işlem yapıyor. Bakanlık tarafından kurban bayramına kadar Kullanıma açılan TÜRKVET mobil uygulaması üzerinden kurbanlık hayvanların küpe numarası girilerek hayvanların kontrol edilmesi de mümkün hale getirildi.