Tedaviye dirençli depresyon: Ne biliyoruz ve nasıl yönetebiliriz?

TAKİP ET

Depresyonla yaşıyorsanız, tedaviye doğru ilk adımı atmanın zor olabileceğini bilirsiniz. Ama ya kendinize yardım etmek için adımlar atıyorsanız ve o kara bulut hala oyalanmaya devam ediyorsa?

Reklam
Reklam

Belirli bir noktada, bir psikiyatrist size tedaviye dirençli depresyon (aynı zamanda dirençli depresyon olarak da bilinir) teşhisi koyabilir - yaygın olarak kullanılan herhangi bir terapiye veya ona attığınız ilaçlara direnmeye devam eden bir depresyon türü. Bu tür bir depresyonla mücadele ediyorsanız, kesinlikle yalnız değilsiniz. Depresyonu olan kişilerin üçte biri bu tür kalıcı depresyon yaşar. 

Psikoterapist Anne Posey, LMHC, şimdiye kadar tedaviye dirençli depresyon hakkında bildiklerimizi ve başa çıkma seçeneklerini açıklıyor.

Tedaviye dirençli depresyon nedir?

Unutmayın, "tedaviye dirençli", "tedavi edilemez" anlamına gelmez.

Tedaviye dirençli depresyon genellikle belirli bir süre sonra tedaviye yanıt vermeyen bir depresyon türü olarak tanımlanır. Spesifik olarak, bu, bir kişinin iki farklı antidepresan küründen sonra önemli bir gelişme göstermemesidir.  Posey'e göre, etkili olmadıklarına karar vermeden önce en az altı hafta boyunca bir antidepresan kürü reçete edilecek.

Bu, zamanla diğer tekniklerle yardım edilemeyeceği anlamına gelmez.

Tedaviye dirençli depresyon belirtileri nasıl anlaşılır?

Merak ediyor olabilirsiniz: "Depresyon veya tedaviye dirençli depresyonum olup olmadığını nasıl anlarım?" Gerçek şu ki, bu yanıtı çözmenin en iyi yolu, tıbbi geçmişinizi anlamanıza yardımcı olmak için psikiyatristiniz ve sağlık ekibinizle birlikte çalışmaktır.

Posey, “Depresyonun kendisi sadece kötü bir gün geçirmekten daha fazlasıdır” diyor. “İki haftadan uzun bir süre boyunca neredeyse tüm gün, her gün depresif hissettiğiniz zamandır.” Ancak tedaviye dirençli depresyondan sonra, rutininiz ve ilaçlara verdiğiniz yanıt üzerinde farklı etkilerin bir kombinasyonunu göreceksiniz.

Tedaviye dirençli depresyon belirtileri şunları içerebilir:

Antidepresanlarla iyileşmiyorsun. Bu büyük olan. Depresyonu olan kişilerin farklı ilaçları denemek zorunda kalması yaygın olsa da, iki tam ilaç küründen geçtiyseniz ve hala iyileşmediyseniz, bu tedaviye dirençli depresyonun çok önemli bir işaretidir.

Kısa iyileştirmeler. Bu şaşırtıcı gelebilir, ancak depresyonunuzda hafif bir iyileşme ve ardından bu semptomların hızlı bir şekilde geri döndüğünü hissediyorsanız, tedavinizin işe yaramadığının bir işareti olabilir.

Uyku bozukluğu. Sadece gecenin bir yarısı sarsılarak uyanmaktan ya da yorgun hissederek uyanmaktan bahsetmiyoruz. Posey, başka bir işaretin alışılmadık şekilde erken uyandığını - genellikle "sabah erken uyanma" olarak anılır - ve tekrar uyuyamayacağınızı açıklıyor.

İştahtaki değişiklikler. Bu tür kalıcı depresyon için yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler yaygındır. Öğün atlamak ve genellikle sevdiğiniz şeylere karşı iştahınızı uzun süre kaybetmek gibi belirtilere bakın.

İntihar veya kendine zarar verme düşünceleri. İntihar düşünceleri, şiddetli depresyonun diğer bir yaygın belirtisidir ve ilaçlarla düzelmiyorsa, bunu psikiyatristiniz veya sağlık ekibinizle birlikte not edin. Siz veya sevdiğiniz biri intihar düşünceleri veya kendine zarar verme düşünceleri yaşadıysanız, Ulusal İntiharı Önleme Yaşam Hattı gibi başka kaynakların da mevcut olduğunu bilin.

Tedaviye dirençli depresyon nasıl teşhis edilir?

Farklı depresyon türlerinin teşhisi tamamen siyah beyaz değildir. Ama öğrenmeye devam ettiğimiz bazı şeyler var. Kendinizde tedaviye dirençli depresyon belirtileri fark ettiyseniz ve teşhis koymak istiyorsanız, terapistiniz ve psikiyatristiniz farklı faktörleri dikkate almak isteyecektir.

Tedaviye dirençli depresyonunuz olup olmadığını belirlemek için sizden şunlar istenebilir:

İlaçlarını alıyor musun?

Başka ilaçlar almaya başladınız mı?

Yakın zamanda ortamınız veya rutininiz değişti mi?

Hayatınızda yeni stres kaynakları var mı?

Bu semptomları etkileyebilecek başka koşullar var mı?

"Bu, 'Bu biyokimyasal mı? Veya bu, çevrenizde olup bitenlerin bir ürünü olabilir mi?' Ya da belki ikisi de,” diyor Posey.

Sağlık hizmeti sağlayıcılarınızın tedaviniz için somut bir zaman çizelgesi alması da önemlidir. Bu, ilacınızın veya terapinizin yardımcı olup olmadığını belirlemelerine yardımcı olacaktır. Artı - ilaçlarınızı çok erken değiştirmeyi denemeyin - birinci basamak antidepresanların çoğunun herhangi bir etki fark etmeniz birkaç hafta alır.

Tedaviye dirençli depresyon mu yoksa başka bir şey mi?

Bazı durumlarda tedaviye dirençli depresyon, farklı bir suçlunun taktığı bir maske olabilir. Tamamen farklı bir durumunuz olduğu ortaya çıkarsa, antidepresanlar bu semptomların giderilmesinde daha az etkili olacaktır. Bu nedenle psikiyatristiniz ve sağlık uzmanınızla konuşmanız, nedeni ve uygun tedaviyi belirleyebilmeleri için önemlidir.

Posey, "Doktorunuz sizden iyi bir sağlık geçmişi almak isteyecektir" diyor. "Aslında uğraştığımız şeyin depresyon olmadığı, belki de bipolar bozukluk olduğu belirlenebilir ."

Ayrıca, ilaçların birbirine müdahale etmediğinden emin olmak için sahip olabileceğiniz diğer zihinsel sağlık koşullarını - kaygı gibi - dikkate almak isteyeceklerdir .

Tedaviye dirençli depresyon nasıl tedavi edilir?

Teşhisinize ve önceki antidepresanlarınıza bağlı olarak, psikiyatristiniz nasıl yaptığınızı görmek için ilacınızı değiştirebilir veya yeni bir terapi türü sunabilir.

Posey, ilk önerilerin şunları içerebileceğini söylüyor:

Başka bir antidepresana geçmek.

Grup terapisine veya yeni bir danışma biçimine katılmak.

Ruh halinizi takip etmek için çalışma kitaplarını veya aktivite kitaplarını kullanma.

Posey, "Bir başka bütünsel yaklaşım, alkol gibi maddeler kullanmak gibi depresyonu daha da kötüleştirebilecek şeylerden kaçınmak olabilir" diyor.

Tedaviye dirençli depresyon için prosedürler

Tedavide, antidepresanlarda veya yaşam tarzında bir değişiklik hala yardımcı olmuyorsa, tedaviye dirençli depresyonu yönetmenin başka yolları da vardır.

Tedaviye dirençli depresyonu olan kişiler için mevcut olan diğer tedavi yöntemleri şunlardır:

Elektrokonvülsif tedavi (ECT) . Filmlerde ve TV şovlarında nasıl gösterildiğine rağmen, ECT, ciddi vakaları iyileştirmeye yardımcı olabilecek, depresyon için saygın bir tedavi şekli haline geldi. Posey, "Hepimiz, Guguk Kuşu Yuvası'nın ne olduğu hakkında bir fikri var, ama aslında artık öyle değil," diye güvence veriyor. Genel anestezi içerir veyıllar içinde yüksek bir başarı oranı göstermiştir. "Çok kontrollü bir tedavi türü ve tedaviye dirençli depresyonu olan kişiler için çok etkili olabilir."

Transkraniyal manyetik stimülasyon (TMS) . Bu, kalıcı depresyonu olan kişiler için umut vaat eden başka bir tedavi seçeneğidir. TMS genellikle dört ila altı hafta boyunca 30 seansta uygulanır. Posey, “Beyin kimyasını bozmak ve onu sıfırlamak için manyetik dalgalar kullanıyor” diyor.

Ketamin . Herkes için işe yaramasa da, bazı araştırmalar ketaminin küçük dozlarda IV yoluyla uygulandığında tedaviye dirençli depresyonun klinik semptomlarını iyileştirebileceğini gösteriyor. Mevcut olan bir burun spreyi seçeneği bile var.

Derin beyin stimülasyonu (DBS) . Çoğunlukla Parkinson hastalığı gibi durumlar için kullanılan bu tedavi, beyninizin bölümlerine elektrik akımı gönderen implante edilmiş bir cihazı içerir. Daha az yaygın olsa da, şiddetli depresyon türleri için umut vaat ediyor.

Hatırlanması gereken önemli şey, orada seçenekler olduğudur. Bununla birlikte, bu terapiler ve prosedürler ancak psikiyatristiniz antidepresanların çalışması için yeterli zaman verdikten sonra düşünülmelidir.

Tedaviye dirençli depresyonum olduğunda öz bakımımı nasıl uygularım?

Depresyonunuz tedavilere yanıt vermiyorsa, nasıl kurtulacağınızı bilmek zor olabilir. İlaçları ve farklı terapileri değiştirmek can sıkıcı olabilir, bu nedenle kendinizi topraklamanın yollarını bulmak önemlidir.

Terapi ve ilaçlarınızın yanı sıra, kişisel yaşamınızda aşağıdakiler gibi küçük adımlar atmanın yollarını da bulabilirsiniz:

Destek sistemlerini bulun. Tedavi değişikliklerinden geçerken, çevrenizde destekleyici bir topluluğa sahip olmak isteyeceksiniz. Kendinizi kapatmak kolay olsa da, neler yaşadığınızı doğrulamanıza yardımcı olacak hayatınızdaki insanları arayın. Posey, "Destek sistemlerimiz, kronik bir hastalığımız olduğunu ve tedavisinin zaman aldığını anlamamız için gerçekten önemli" diyor.

Bir rutin belirlemek. Günlük yaşamınız boyunca tutarlılık kendi içinde iyileştirici olabilir. Tüm sorunlarınızı çözmeyecek olsa da, kalkmak ve yatmak için belirli bir saate sahip olmak, farklı tedaviler ve terapiler denerken vücudunuzun daha iyi bir ritim yakalamasına yardımcı olacaktır.

Egzersiz yapmak. Etrafında bir yürüyüş olsa bile, vücudunuzu hareket ettirmek için zaman bulmak, depresyonla savaşırken ruh halinize yardımcı olmanın bütünsel bir yolu olabilir.

Sonunda gelişip gelişmediğinizi nasıl anlarsınız

Doğru yöne gittiğinizi gösteren işaretleri de bilmek önemlidir. Tedaviye dirençli depresyondan kurtulmak birçokları için yavaş bir süreç olabilir, ancak küçük iyileştirmeleri not etmek önemlidir.

Posey, “Birisi iyileştikçe, uykularının dengelendiğini ve belki de iştahlarının ve enerjilerinin arttığını görmek isteriz” diye açıklıyor. “Ya da ayağa kalkıp yapmaktan hoşlandıkları şeyleri yapma yeteneğine sahipler.”

Hangi tedavi veya terapi seçeneğini seçerseniz seçin, tedaviye dirençli depresyon her insanı biraz farklı etkiler. Bu nedenle, zihinsel sağlığınızın nasıl değiştiğini ve yeni çözümler gerektirebileceğini not etmek önemlidir. Sizin için en iyi tedavi seçenekleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için psikiyatristiniz veya sağlık uzmanınızla konuşun.

Sizin veya tanıdığınız birinin yardıma ihtiyacı varsa, bir ruh sağlığı uzmanına ulaşın.