Tediye makbuzu ne için kullanılır? Tediye makbuz örneği

TAKİP ET

İşletme firmalarında gerekli olan tediye makbuzlarının ne işe yaradığı ve nerelerde kullanıldığı sıklıkla araştırılmaktadır. Tediye makbuz örneklerinin de olduğu haberimizde tediye makbuzu detaylarına yer verdik

Reklam
Reklam

İşletmelerde zorunlu olan işlem alışveriş yapılan firmaların sonucunda makbuz kesmektir. Fakat tediye makbuzunu tahsilat makbuzlarıyla karıştıranlar oldukça fazla olduğundan haberimizde tediye makbuzu ele aldık. Tediye makbuzu nedir? Tediye makbuzu örneği işte detaylar ...

Tediye makbuzu nedir?
Mal ya da hizmet alıcısı olarak işletmelerin firmalara ödedikleri ücretlerin kanıtlayan ve somut hale getiren makbuza tediye denmektedir. Tediye makbuzunda genel olarak ödeme yapan taraf makbuzu kesmektedir. Yapılan alışveriş sorası ödemenin nasıl yapıldığı önem arz etmez.  
Tediye makbuzu içerisinde tahsilat yapanın adı soyadı ve karşı tarafın bilgileri eksiksiz şekide doldurulmaktadır. Eksik bilgi ya da yanlış bilgiler doğrultusunda tediye makbuzu iptal edilir. 

Tediye makbuzunda bulunması gereken birtakım ibareler vardır. Bunlar şu şeklidedir;

Tahsilât biçimi,

Tahsilâtın; birim, rakam ve yazı cinsinden tutarı,

Ödeme yapılan firmanın veya kişinin adresi, unvanı ve iletişim bilgileri,

Ödemeyi yapan firmanın veya kişinin adresi, unvanı ve iletişim bilgileri,

Tahsilât biçimine göre değişen; şube, banka, çek numarası, hesap numarası, çek tarihi vb. gibi bilgiler,

Makbuz kesim tarihi yer almak zorundadır.Tediye ile tahsilat makbuzu arasındaki fark
Tediye makbuzu alım satımlarda ödemelerin resmileştirilebilmesi için kullanılırken bu özelliklere benzer makbuzlarda vardır. Özellikle tediye ve tahsilat makbuzları karıştırılmaktadır. Aynı makbuz olarak görülse de düzenlemeler de farklılık vardır. iki makbuz arasında en büyük fark ise düzenlenme gerçekleşen kişilerde değişiklik olmasıdır. Fakat tahsilat makbuzunda ödeme yapılan firma ile makbuz düzenleyen firma aynıdır. 

Tediye makbuzu ne için kullanılır?
İşletmelerde gerçekleştirilen alışverişlerde resmileştirmek için kullanılan evraklardır. Ticari işlemlerle uğraşan kişiler tarafından tediye makbuzu sıklıkla kullanılmaktadır. Makbuz içerisinde firma bilgileri gerekli şekilde doldurulur. Firmaların isteklerine göre yandan ya da üsten tutkallı, yandan prforajlı şekillendirilmelidir. 

Tediye makbuz örneği 

tediye makbuzu tediye makbuz örneği