Tehlike Türkiye'ye iyice yayılıyor! Gal arılarına karşı terminatör böcekler doğaya bırakıldı!

TAKİP ET

Zonguldak'ın kestane ormanlarında rastlanan ve hızla yayılan gal arası ile mücadele edebilmek için 'Torymus sinensis' adındaki terminatör böcekleri doğaya salındı. Lavoratuvar ortamında üretilen bu böcekler koloniler halinde yayılıyor. Bartın Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yafes Yıldız, özellikle Ege olmak üzere Türkiye'de gal arılarının hızla yayıldığını belirtti. Sıkıntılı bir süreç olduğu, fakat mücadelenin devam edeceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Geçen yıldan itibaren Zonguldak ormanlarında fazlaca rastlanan ve kestane ormanına zarar verdiği tespit edilen gal arılarıyla Zonguldak Orman İşletme Müdürlüğü mücadele ediyor. 20 adet terminatör böcek şu anda Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz ve Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu tarafından doğaya bırakıldı.
Koloniler halinde salınıyorlar
Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, “Torymus sinensis denilen terminatör böcekleri, faydalı böcekler olarak laboratuvarlarımızda üretildi. Geçen yıl 60 bin adet Yalova’dan gal toplandı. Bu bölgede Mayıs ayında salım yapmıştık. Gallardan bin adet olmak üzere toplamda yedi bin toplandı. Dün 300 adet bugün 720 adet olmak üzere terminatör böceklerden saldık. Ereğli’den de Cuma günü salım yapmayı hedefliyoruz. Doğada tamamen bir şeyi yok etmek olanaksız. Bu böceğin faydalı yanı olduğu kadar zarar eşiği var. zarar eşiğini minimuma indirmek amacımız” dedi.

Yayılış çok hızlı
Yıldız, gal arılarının birçok bölgeye hızla yayıldığını ifade etti, “Kurceşile, Amasra, Sinop’a kadar hızlı bir şekilde yayılma devam ediyor. Buradan Ege Bölgesine, tüm Türkiye’ye hızlı biçimde yayılıyor. Zolru bir süreç, fakat yoğun bir şekilde çalışmalara devam ediyoruz” dedi.
‘Ümit veriyor’
Zonguldak’ta geçen yıl ilk kez rastlanan gal arısı sorununda gelinen noktada olmanın kendilerini mutlu ettiğini belirten Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, “Zonguldak ilimiz ve kestane üretimi yapılan tüm iller için önemli bir noktadayız. Geçen yıl tutup tutmayacağı kesin olmayan bir şeye başlandı. Ümit vardı, ama net değildi. Geçen yıl saldığımız yararlı böceklerin bu bölgede tutunmaya başladığını gördük, bu noktada görmek bize ümit veriyor. Zonguldak olmak üzere, birçok il için kestane önemli bir ürün. Ortamı zararlı bir hale getiriyorlar. Biyolojik mücadele daha doğal bir müdahale oluyor. Üniversitemiz orman genel müdürlüğü ile iş birliği içinde, uzun vadede bir sonuç alacağımıza inanıyoruz” sözlerine yer verdi.