Testosteron düzeyleri neden düşüyor?

TAKİP ET

Araştırmalar, erkeklerde yaşa özgü testosteron düzeylerinin birkaç on yıldır yavaş ve tutarlı bir düşüşte olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar, evrimsel bir bakış açısıyla değişiklikleri 'endişe verici' olarak adlandırıyor.

Reklam
Reklam

Yani niye bu gerçekleşti? Ve trend tersine çevrilebilir mi? Analiz ve cevaplar için endokrinolog Kevin Pantalone, DO'ya başvurduk.

Düşük testosteron olarak kabul edilen nedir?

Rakamlara geçmeden önce, neden bahsettiğimizi anlayarak başlayalım. Testosteron bir androjen veya seks hormonudur.

Her cinsiyetten insanın sistemlerinde testosteron vardır. Ancak Dr. Pantalone, erkeklerde ve doğumda erkek olarak atanan kişilerde (AMAB) seviyelerin doğal olarak daha yüksek olduğunu belirtiyor. Bu grup içinde testosteron, aşağıdakilerin korunmasına ve geliştirilmesine yardımcı olur:

Cinsel organlar, cinsel organlar ve üreme işlevi.

İyi olma duygusu.

Kas kütlesi.

Kemik sağlığı.

Kırmızı kan hücresi sayımı.

Düşük testosteron veya düşük T olarak da adlandırılan erkek hipogonadizmi, testislerinizin yeterince testosteron üretmediği bir durumdur. Dr. Pantalone, yetişkinler için düşük testosteron sayısının (kanınızda ölçüldüğü gibi) genellikle desilitrede (ng/dl) 250 nanogramın altındaki herhangi bir şey olarak kabul edildiğini söylüyor.

Amerikan Üroloji Derneği , çıtayı 300 ng/dl ile biraz daha yükseğe koyuyor.

Peki, ortalama testosteron seviyeleri artık düşük olarak mı kabul ediliyor?

İnsanlar yaşlandıkça testosteron seviyelerinin düşmesi normaldir. Ortalama düşüş, 30 yaşından sonra yılda yaklaşık %1'dir.

Ancak devam eden araştırmalar, yaşlanmayla ilgisi olmayan düşüşleri gösteriyor. Bu çalışmalar aynı yaştaki insanları farklı yıllarda karşılaştırır. (Örneğin 1987, 1995 ve 2002 yıllarında 45 yaşında bir erkek.)

Dr. Pantalone, "Yani, aşırı kilo ve ilgili sağlık koşulları nedeniyle sürekli olarak beklediğimizden daha düşük testosteron seviyeleri görüyoruz - ve bu uzun vadeli bir perspektiften endişe verici" diyor.

Ancak yaşa özel testosteron seviyelerinde aşağı yönlü bir eğilim olsa da, ortalamalar genel popülasyon için "düşük" aralıkta oldukları noktaya düşmedi.

Ama yıldan yıla daha da yaklaşıyorlar.

Testosteron seviyeleri neden düştü?

Belirtildiği gibi, testosteron seviyelerindeki yaşa bağlı olmayan bu düşüş bir boşlukta meydana gelmedi. Dr. Pantalone, “Genel sağlık durumlarının düşüşte olduğu daha fazla insan görüyoruz” diyor. "Bu, önceki nesillere kıyasla testosteron kaybını hızlandırıyor olabilir."

Testosteron seviyelerini etkileyebilecek bazı faktörlere bakalım.

Ağırlık

Testosteron seviyelerindeki düşüş, nüfusun çoğu için banyo ölçeğinde daha yüksek sayılarla çakışıyor… ve bu sadece bir tesadüf değil.

Dr. Pantalone, aşırı kilo ve yüksek BMI (vücut kitle indeksi) ölçümlerinin vücudunuz üzerinde ek stres oluşturduğunu ve bunun testosteron üretimini ve doğal dağılım sürecini etkilediğini söylüyor.

Fiziksel aktivite

Ağırlık kaldırırsanız, testosteron seviyenizi de yükseltiyor olabilirsiniz. Kuvvet antrenmanı ve yüksek yoğunluklu interval antrenmanı gibi egzersizlerin testosteron sayılarını hemen artırdığı gösterilmiştir.

Dr. Pantalone, “Egzersiz öncesi ve sonrası erkeklerde testosteron düzeylerinin aktivite ile arttığını gösteren çalışmalar yaptılar” diyor. “Yani, düzenli egzersiz yapmıyorsanız, o yumruğu almıyorsunuz.”

Yine de kardiyo aktiviteleri aynı artışı sağlamaz ve uzun mesafeli koşu ve bisiklete binme gibi dayanıklılık aktivitelerinin testosteron seviyelerini düşürdüğü gösterilmiştir.

Fiziksel aktivitenin de sağlıklı bir kiloyu korumada bir faktör oynadığına dikkat edilmelidir.

Diyet

Dengeli, besleyici bir diyet yemek, vücudunuzu optimal seviyelerde mırıldanacak bir konuma getirir - ve buna testosteron üretimi de dahildir. Ve yukarıdakiyle aynı noktaya değinmek gerekirse, sağlıklı bir diyet genellikle sağlıklı bir kiloya da yol açar.

Dr. Pantalone, "Artan kalori alımı obeziteye yol açabilir ve ardından sağlığınız üzerindeki kademeli etki genellikle başlar" diye açıklıyor.

Birkaç çalışma, az yağlı diyetlerin biraz daha düşük testosteron seviyelerine yol açabileceğini göstermektedir. Ancak araştırmacılar, düşük yağlı diyetlerin genel olarak düşük testosteron ile ilişkili olmadığını belirtiyor. (Bu nedenle, sonuçları kilo alımına ve diğer sağlık sorunlarına katkıda bulunabilecek yüksek yağlı bir diyet yeme çağrısı olarak görmeyin.)

Alkol

Dr. Pantalone, kronik ve aşırı içmenin nihayetinde testosteron üretimini azalttığını söylüyor. ( Alkol bağımlılığından kaynaklanan olumsuzluklar listesine ekleyin .)

Uyumak

Testosteron seviyeleriniz tipik olarak, vücudunuz uyurken yeniden şarj olduktan sonra sabahları en yüksektir. Huzurlu uykunuz uyku apnesi gibi durumlardan rahatsız olursa süreç bozulur.

Dr. Pantalone, “Normal uyku döngünüzü bozarsanız, vücudunuzun normal testosteron üretim ritmini bozmuş olursunuz” diyor.

Toksinler

Muhtemelen bugün bir noktada endokrin bozucu bir kimyasal veya EDC ile temasa geçmişsinizdir. Sonuçta, etrafımızda plastik ve diğer günlük ürünlerde kullanılan 800'den fazla EDC var.

Bu “çevresel toksinlerin” testosteron gibi hormonlar üzerindeki etkisine ilişkin araştırmalar devam etmektedir. Yine de, DVE'lere maruz kalmanın zaman içinde katlanarak arttığına şüphe yok.

Dr. Pantalone, "Çevremizdeki çevre kesinlikle değişti ve bu faktörler testosterondaki düşüşe katkıda bulunan bir neden olabilir" diyor.

Testosteronunuzu artırmak için ne yapabilirsiniz?

Burada büyük bir gizem yok: Sağlıklı yaşamaya odaklanın.

Dr. Pantalone, “Bir kişinin yaşlandıkça testosteronda bir düşüş yaşaması normaldir, ancak bu sürecin son zamanlarda genel sağlık durumunun kötü olması nedeniyle hızlandığını görüyoruz” diyor. "Eylemler sorunu büyütüyor."

Güzel haberler? Testosteronunuzla ilgili endişeleriniz varsa, daha fazla egzersiz yapmak ve daha iyi yemek yemek gibi temel yaşam tarzı değişiklikleri yapmak sayılarınızı iyileştirebilir. Ayrıca, genel olarak daha sağlıklı olacaksınız.

Doktorunuzla konuşun

Gerçek şu ki, çoğu insan testosteron seviyelerini bilmiyor. Yapılan düzenli bir tarama veya sağlık ölçümü değildir. Bir kişinin aşağıdaki gibi semptomları varsa, genellikle bir değerlendirme yapılır:

Düşük cinsel dürtü.

Kronik yorgunluk.

Erektil disfonksiyon.

Bu semptomları yaşıyorsanız, bir neden belirlemek için doktorunuzla veya sağlık uzmanınızla konuşun. Sorun düşük testosteronla bağlantılı olabilir, ancak başka bir şey de olabilir.

Pantalone, “Kontrol ettirin” diyor. "Semptomların arkasındaki nedeni öğrenmek önemlidir."