Ticaret Bakanlığı Açıkladı! Tüketiciler için yeni dönem başladı

TAKİP ET

Ticaret Bakanlığı'nın tüketicilere yönelik hazırladığı yeni düzenleme düzenlemeye  girdi. Düzenleme  pek çok konuda tüketici lehine değişiklik getiriyor.

Reklam
Reklam

Yeni tüketici düzenlemesinin  yürürlüğe girmesi ile birlikte kredi sözleşmelerinden mesafeli satışlara, satış sonrası hizmetlerden tüketici hakem heyetlerine kadar çok çeşitli  konuda yeni bir dönem başlayacak.

Ticaret Bakanlığının yapmış olduğu açıklamaya göre, Resmi Gazete'nin 1 Nisan 2022 tarihli sayısında yayımlanan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Kat Mülkiyeti Kanunu'nda değişiklik öngören yeni düzenleme, tüketici haklarına daha geniş  korumayı amaçlıyor. Bu kapsamda yeni düzenlemeler, kanunun yayımı ile birlikte yürürlüğe girdi. Kanundaki hükümlerin büyük bölümü ise 1 Ekim tarihinden itibaren uygulamaya konuldu. Nisandan sonra bunlara ilişkin bazı ikincil düzenlemeler de yapıldı. Kanunla gelen yeni düzenlemeler şunlar:

Taksitle satış sözleşmelerinde tüketicinin temerrüde düşmesi halinde, tüketiciler bazı yeni düzenlemeler yapıldı. Tüketicilerin temerrüde düşmesi  durumunda bütün  borcun talep edilebilmesi hususunda sözleşme bedelinin dikkate alınarak, ödeme  zorluğu çeken   tüketicinin tüm borcunu ödemesinin daha geç talep edilmesi  sağlandı. Tüketicilerin, tüketici kredisi sözleşmelerinde 2 hafta yani 14 gün içinde cayma haklarını kullanarak  yalnızca krediden  faydanılan döneme ilişkin faizi ödeyerek kapatabilecekleri kredi borçlarında, bu cayma hakkının kullanılmaması sebebiyle faize ek olarak ödedikleri ücret ve komisyonların maliyetine katlanmasının önüne geçilecek.

 Kredi kartı ya da  kredili mevduat hesabı gibi belirsiz süreli sözleşmelerde yapılan faiz oranı indirimin uygulanabilmesi için bir ay öncesinde bildirim yapılması şartı kaldırıldı. Akdi faiz oranının düşürülmesi halinde bu değişikliğin tüketiciye bildirildiği döneme ilişkin son ödeme tarihinden itibaren uygulanabilmesine imkan sağlandı.

Tüketici ve konut kredilerinde bunlarla  alakası olmayan sigortalar ve yan finansal ürün ve hizmetler yasaklandı. Bankaların sigortasız kredi opsiyonu da tüketiciye sunmak şartı ile kredi bağlantılı sigortayı içeren bir teklifi tüketiciye sunabilmelerine olanak tanındı. Tüketicinin bu iki teklifi de kendi iradesi ile değerlendirmesi ve ister sigortalı ister sigortasız teklifi tercih edebilmesi sağlandı.

Ön ödemeli olarak tüketicilere satılan konutun azami teslim süresi 48 aya kadar çıkarılırken sözleşmede belirlenen teslim tarihine uyulması da zorunlu hale getirildi.

 

Tüketicilerin e-ticaret alışverişlerinde taraf olduğu mesafeli sözleşmelere ilişkin olarak aracı hizmet sağlayıcılar, tüketicilerin bildirim ve taleplerini kolay bir şekilde iletebileceklerini ve takip edebilecekleri kesintisiz bir şekilde sistem kuracak. Aracı hizmet sağlayıcıların mesafeli sözleşmelerin bedel tahsilatına da aracılık etmeleri halinde, bedel kendilerinde kaldığı sürece teslim ya da ifa ile cayma hakkının kullanımında satıcı veya sağlayıcı beraber sorumlu tutulacak.

Cep telefonu gibi tüketicilerin daha kolay  değiştirdiği ve ithalatta önemli yer tutan ürünlerin Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilen yenileme merkezleri aracılığıyla donanım, yazılım veya fiziki özelliklerinde iyileştirmeye gidilerek, en az bir sene garantili olacak şekilde tüketicilere tekrardan satılması sağlanacak.

 

Yetkili servis istasyonları dışında tüketicilere hizmet sunan özel servis istasyonlarının yetkili servis istasyonu algısı oluşturacak şekilde hizmet vermesinin önlenmesi için buralara fiş, tabela ve broşür gibi her türlü tanıtım ve faaliyetlerinde "özel servis" ibaresi kullanma zorunluluğu getirildi.

 

Garanti süresi dolduktan  sonra yedek parçanın temini sağlanabilmesi için, servis istasyonunun bulunmaması gibi sebeplerle satış sonrası hizmetinin yapılmamasının önüne geçilmesi amacı ile Bakanlıkça belirlenen kullanım ömrü süresince tüketiciler, üretici ve ithalatçılardan zararlarının tazminini isteyebilecek..

Tüketici hakem heyetlerine başvuru sınırı 15 bin 430 TL iken yapılan yeni düzenleme ile bu tutar 30 bin TL’ye çıkarıldı.