Ticari araç sürücülerine yenilik! Psikoteknik belgesi nedir, nasıl alınır ve kimlere zorunludur?

TAKİP ET

Son günler sürücülerin almak için uğraştığı psikoteknik belgesi gündeme damgasını vurdu. İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan psikoteknik belgesini her sürücü de bulunması zorunlu olduğu açıklandı. Psikoteknik belgesi nedir? Psikoteknik belgesi nasıl alınır? Psikoteknik belgesi kimlere zorunludur? Merak edilen soruların yanıtları haberimizde yer almaktadır

Reklam
Reklam

Milyonlarca sürücüyü ilgilendiren psikoteknik belgesi zorunlu hale getirildi. Psikoteknik belgesi almayan sürücüye ceza kesileceği de açıklandı. Sürücüler psikoteknik belgesinin nasıl alınacağına dair araştırmalara başladı. Psikoteknik belgesi detayları...

Psikoteknik belgesi nedir?

Kişilerin bedensel ve psikolojik durumlarının sürücülük yapmaya engel olup olmadığını belirten, psikolog ve simülatör tarafından gerçekleştirilen 1 saatlik testin sonucunda pozitif olunan durumlarda kişilere verilmektedir. Ticari araç sürücülerine zorunlu hale getirilen psikoteknik belgesi kaza halinde durumun en asgari hale getirilmesinde de yardımcı olmaktadır. 

Türkiye'de yaşanan kazaların %96'sı sürücü hatası yüzünden gerçekleşmesi halinde psikoteknik belgesinin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. 2020 yılında 177 bin 867 ölümlü kazanın %88.3'lük kısmında sürücü hatalı bulunmuştur. 

Psikoteknik belgesi kimler için zorunlu?

İçişleri Bakanlığı tarafından duyurulan psikoteknik belgesi 8 milyon ticari araç sürücüsünü ilgilendirmektedir. Türkiye'nin 847 noktasında bulunan psikoteknik merkezleri sabah 08.00'dan 23.00'a kadar hizmet vereceği duyuruldu. Servis, otobüs, kamyon, kamyonet ve taksi gibi bütün ticari araç sürücülerinin almakla yükümlü olduğu psikoteknik belgesi nitelikli şoförün trafiğe çıkmasında önem kazanmıştır. Psikoteknik belgesi almadan trafiğe çıkan sürücülere ceza kesilecektir. 

Psikoteknik belgesi nereden alınır?

Psikoteknik belgesine sahip olmak isteyen sürücüler psikoteknik merkezlerine giderek 12 farklı test uygulamasına girerek değerlendirilmesi gerekmektedir. Sonucun olumlu olması durumunda psikiyatri doktor onayı da alınarak kişilere psikoteknik belgesi verilmektedir. Psikoteknik belgesi, E-Nabız ya da E-devlet üzerinde de istenildiği zaman görüntülenmektedir. 

psikoteknik nedir psikoteknik nasıl alınır psikoteknik kimlere zorunlu