Tıp tarihinde bir ilk: Ölüm nedeni 'İklim Değişikliği'

TAKİP ET

Geçtiğimiz yaz küresel ısınmanın etkilerini çok fazla hisseden Kanada'da sıcaklık rekorları kırılmıştı. Yüksek hava sıcaklığından etkilenen ve hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybeden 70 yaşındaki bir kadına ise doktorlar 'iklim değişikliği' tanısını koydu.

Reklam
Reklam

Küresel alandaki iklim değişikliği sadece doğal afetlere neden olmuyor, insan sağlığını da önemli derecede etkiliyor. Bunun en yakın ve ilginç örneği ise Kanada'da yaşandı.



Geçtiğimiz yaz rekor hava sıcaklığı yaşanan Kanada’da yüksek hava sıcaklığına dayanamayan 70 yaşlarında bir kadın apar topar hastaneye kaldırılmıştı. Tedavi altına alınan yaşlı kadın kurtarılamayarak hayatını kaybettikten sonra kadının tedavisinden sorumlu doktorlar yaşlı kadına hastalık ismi olarak 'iklim değişikliği' teşhisini koydular. Ölüm nedeni 'iklim değişikliği' olan yaşlı kadın bu durumda Tıp tarihine geçmiş oldu.

Kanada’da Prince George'deki British Columbia hastanesinin acil servisinde çalışan Dr. Kyle Merritt, kendilerine tedavi için getirilen hastaya ölüm nedeninin aşırı sıcaklar yüzünden olduğu ve bu sebepten dolayı da tanı olarak bu kararı almak zorunda kaldığını söyledi.



Geçtiğimiz yaz 50 santigrat dereceye çıkarak hava sıcaklığında rekor kıran Kanada'da yaz sürecinde 808 kişi hayatını kaybetmişti. Aşırı sıcak havalar aynı zamanda orman yangınlarını tetiklemiş ve yangınlar da ülkede sisli, dumanlı ve kirli bir havaya neden olmuştu. 

kanada ilkim değişikliği hasta teşhis iklim değişikliği tanısı