Transkript nedir? Transkript nereden ve nasıl alınır?

TAKİP ET

Birçoğumuz transkript kavramını duymuşuzdur ancak ne olduğu ve ne işe yaradığı hakkında bir fikrimiz yoktur. Peki, transkript nedir? Transkript nereden ve nasıl alınır? İşte detaylar...

Reklam
Reklam

Transkript, not döküm belgesi olarak biliniyor. Bu belge, kişinin okuğunu okuldaki öğrenci işlerinden alınabiliyor. Farklı ihtiyaçlara göre gerek duyulan transkriptin hem eğitim hem de kariyer hayatında önemli bir yeri vardır. Özellikle yüksek lisans eğitiminin başında ihtiyaç duyulan bu belge çok önemlidir. Erkekler için askerlikten muafiyet olma gibi yüksek lisans ile staj başvuruları esnasında da gerekli bir belgedir. Bundan dolayı not dökümü anlamı taşıyan bu belge kişilerin mezuniyet puan ortalamasını gösterme ve mezuniyet belgesi yerine geçme gibi özelliklere sahiptir.

Transkript nereden alınır?
Bu belge e-devlet sisteminden alınabiliyor. Ancak genellikle kişilerin eğitim gördüğü okuldan alması gereken not döküm belgesi olarak biliniyor. 
E-Devlet'ten transkript alınabiliyor mu?
YÖK bu konuyla ilgili çalışmalarını tamamlayarak öğrencilerin Türkçe ve İngilizce transkript almalarını ücretsiz hale getirmiştir. Eskiden yalnızca okullardaki öğrenci işleri bölümünden alınabilen bu belge artık e-devlet'ten de rahatlıkla temin edilebiliyor. 
Transkript puanının anlamı nedir?
Transkript bütün öğrencilerin eğitim süresince aldıkları derslerinin not dökümüdür ve bu belgeyle puanları ile başarıları gösterilir. Üniversite de eğitim alan öğrenciler için kullanılan bu sistemin genellikle karne bekleme süresindeki gibi takip edilebilecek sistem olması derslere yönelik başarı puanlarının da tamamlanmasını sağlamaktadır. Ayrıca öğrencilerin bütünlemeye kalıp kalmadığı gibi bilgileri de göstermektedir. 
Resmi onaylı transkript ne oluyor?
Resmi onaylı transkript ya da not döküm belgesi kişinin eğitim hayatının devam edip etmediği ya da mezuniyet durumunu belgeleyen, eğitimi boyunca aldığı dersler ile alakalı ayrıntılı bilgi veren bir sistemdir. Aynı zamanda not döküm belgesinde öğrencilerin aldıkları dersler isimleri, notları ve dönem bilgisiyle beraber ayrıntılı olarak belirtiliyor.
Transkripte yer alan bilgiler nelerdir?
- Öğrencinin kayıt bilgisi
- Yarıyıllara göre alınmış olan veya devam etmekte olan ders sıralaması
- Derslerdeki başarı durumu
- Harf notları 
- Not sistemi açıklaması
 - Puanı
- Bütünleme veya final bilgileri

transkript nedir transkript nereden ve nasıl alınır