Tüm işsiz vatandaşları ilgilendiren konu! Nakit ihtiyacı karşılanacak...

TAKİP ET

Tüm işsiz vatandaşları ilgilendiren konu! İşsizler için yeni paket açıklandı! Yapılan düzenlemeyle birlikte işsiz sigortalıların yeni iş bulana kadar nakit ihtiyacı karşılanacak. İşte detaylar...

Reklam
Reklam

İşten ayrılan vatandaşlara 10 ay boyunca işsizlik ödeneğiyle beraber işbaşı, mesleki eğitim programı kapsamında günlük harçlık, kreş yardımı, toplum yararına programda öncelik, ücretsiz sağlık hizmeti, danışmanlık hizmeti alabildiği bildirildi. Çalışmayan vatandaşlar için paket gündeme gelirken bu doğrultuda işsizlik ödemesine de asgari ücrete yapılan zam doğrultusunda zam yapıldı. 

Bu kapsamda 2022 yılı itibariyle en düşük işsizlik maaşı 2 bin 137 TL olurken orta kademe için 2 bin 541 TL ve en yüksek 4 bin 272 TL oluyor. En yüksek ödemeyse brüt asgari ücretin %80’i olarak ödendiği paylaşıldı. 


En geç 1 içinde başvuru yapılmalı 

Kendi isteği ve kusuru dışında işsiz kalmak, hizmet akdinin sona ermesinden önceki 120 gün hizmet akdine sahip olunması, son üç yılda 600 gün sigorta priminin ödenmiş olması gerektiği bildirilirken işten ayrıldıktan sonraki 30 gün içinde İŞKUR’a şahsen ya da elektronik ortamda başvuruda bulunulması gerektiği bildirildi. Süre ne kadar aşılırsa alınacak olan maaş da o kadar düşecektir. 

İşten çıkarılan kişinin ailesinin de bu hizmetten yararlandığı belirtilirken işsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi değildir, nafaka borçları dışında haciz ve başkasına devredilemeyeceği ifade edildi. 


Kaç ay maaş verilecek? 

Ödenek, son brüt ücret üzerinden hesaplanıyor. Hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yılda 600 prim gün ödenmesi durumunda 180 gün, 900 gün prim 240 gün, 1.080 gün prim ödenmesi durumunda 300 gün süreyle ödenekten yararlanılabilir. 

işsiz vatandaş işsizlik işsizlik ödeneği işsizlik ödeneği yeni paket