Turizm kredisi nasıl alınır? Turizm kredisi için devlet destekleri nelerdir?

TAKİP ET

Turizm açısından cennet bir ülkede yaşamaktayız. Doğusundan batısına kadar her şehri birbirinden güzel olan ülkemizde turizm önemli bir yere sahiptir. Son dönemlerde turizm açısında devlet tarafından birçok destek sağlanmaktadır. Peki, Teşvik Kredisi nasıl alınır? KOSGEB turizm teşvikleri nelerdir? Turizm kredisi için devlet destekleri nelerdir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…

Reklam
Reklam

Dört mevsim yaşanan ülkemiz coğrafi olarak birçok özelliği de bünyesinde barındırıyor. Tarih, kültür gibi pek çok açıdan zengindir. Türkiye’nin her bölgesinden birbirinden güzel farklı turizm fırsatları vardır. Bu nedenle otel, motel, pansiyon gibi işletmecilik faaliyetleri ülkemizde oldukça gelişmektedir. Özellikle son yıllarda devletin vermiş olduğu turizm teşvik kredileri bunu daha da artırmıştır. Peki, Teşvik Kredisi nasıl alınır? KOSGEB turizm teşvikleri nelerdir? Turizm kredisi için devlet destekleri nelerdir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…

 

Devlet destekleri nelerdir?

Turizm alanında faaliyet gösterecek olan girişimcilerin bilmesi gereken iki önemli husus yer almaktadır. Bu hususlar şu şekildedir;

Hibe (geri ödemesiz) teşvik

Uygun oran ve ödeme vadeli kredi

Kaynaklarının olduğunu ve hangi kurumlardan nasıl faydalanılacağının bilinmesi gerekmektedir.

KOSGEB turizm girişimleri için 60.000-TL hibe teşvik kredisi vermektedir. Ayrıca TKDK (Tarım ve Kırsal Desteklemeyi Kalkındırma Kurumu) %70 oranında kırsal alanlarda yapılacak olan turizm yatırımlarına hibe desteği vermektedir. Turizm Bakanlığı da konaklama alanında faaliyet gösterecek olan işletmelere de ilave destekler vermektedir.

 

Desteklerden yararlanmak için ne yapmak gerekir?

Hibe desteğinden yararlanmak isteyen kişiler bu konuyla ilgili araştırma yapmaktadır. Hibe desteği sağlayan kurumlar ve banka kredi kullanım şartları şu şekilde olmaktadır.

KOSGEB Turizm Teşvikleri: KOSGEB bu teşvik bedellerini yeni bir otel, motel veya pansiyon yapımı için değil işletmesi için vermektedir. Toplamda 60.000-TL’yi bulan teşviklerden faydalanabilirsiniz. Girişimcilerin bu teşvikten faydalanabilmesi için öncelikle Kosgeb’in vermiş olduğu Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ni almanız gerekmektedir. (Detayları Kosgeb internet sitesinde bulabilirsiniz. (www.kosgeb.gov.tr) 

Yeni açacağınız otel, motel veya pansiyonun açılış giderleri için 5.000-TL hibe alabilirsiniz. Bunun yanı sıra engelli, şehit veya gazi yakını, 30 yaşından küçük girişimci veya kadın girişimci iseniz bu tutar 10.000-TL’ye kadar çıkmaktadır.

Ayrıca performans desteği olarak yılın ilk ve son ayı arasında çalışanların prim ödeme günü 1080 puan üzerinde ise 20.000-TL hibe alabilirsiniz. İkinci performans dönemi 1440 prim gün sayısının üzerine çıkmanız halinde 20.000-TL daha hibe alabilirsiniz. 

 

Turizm Teşvik Kredisi Nasıl Alınır?

1. Otel, Motel veya Pansiyon Yapmak için Devlet Teşviki: 

Otel, motel veya pansiyon yapmak için devlet teşviği almak isteyen kişiler için farklı seçenekler yer almaktadır.  Sıfırdan başlayan kişiler yani bina yapımı ile birlikte bu işi yapacak olanlar için hibe kaynağı sadece TKDK (Tarım ve Kırsal Desteklemeyi Kalkındırma Kurumu) vermektedir.  Hibe tutarı yapacağınız yatırım tutarının %70’ne denk gelmektedir. 

Bu hibeden yararlanmak için belirlenen iller içerisinde otel, motel, pansiyon veya apartın yapılması gerekmektedir. Belirlenen illeri TKDK’nın internet sitesinden bulabilirsiniz. (www.tkdk.gov.tr) TKDK’nın hibe destekleri için kurumun yapmış olduğu başvuru çağrı ilanlarını takip etmeniz gerekmektedir. Çağrı ilanlanları sonrası hazırlamış olduğunuz proje ile yatırımı yapmak istediğiniz ildeki TKDK İl Müdürlük’ lerine başvuru yapabilirsiniz.

2. Turizm Bakanlığı Tarafından Verilen Turizm Teşvik Hibeleri: 

Turizm Bakanlığının sağlamış olduğu birçok hibe desteği bulunmaktadır. Bu teşvikler 2634 sayılı kanun kapsamında verilmektedir. Bu teşvikten yararlanmak isteyen kişilerin öncelikle Turizm Yatırım Belgesi veya Turizm İşletme Belgesi olması gerekmektedir. Kanun çerçevesinde turizm işletmecilerine veya yatırımcılarına verilen destekler yedi ana maddeden oluşmaktadır. Tüm bu başlıkları ve detayları www.ktb.gov.tr adresinden öğrenebilirsiniz.

3. Turizm Teşvik Kredisi Veren Bankalar ve Şartları: 

Bankalar tarafından turizm sektörüne birçok destek verilmektedir. Bu destekler otel, motel, pansiyon sahipleri veya işletmecileri olabileceği gibi turizm acentaları, tur şirketleri, ulaşım firmaları ve tedarikçi firmaları da kapsamaktadır. 

Özellikle turizm sektöründe otel, motel veya pansiyon yatırımı yapan girişimcilere yönelik turizm teşvik kredi paketleri bulunmaktadır. Bu turizm teşvik kredi paketleri içinde esnek vade, ödemesiz dönem, TL veya Yabancı Para cinsinden krediler veya dövize endeksli krediler gibi yatırım veya proje kredileri yer almaktadır. 

Bu teşviklerden faydalanmak için bankalar mevcut şartlarda ticari bir faaliyetinizin yani krediyi geri ödeyebilecek bir gelirinizin olup olmadığı şartını aramaktadır. Bankalar bu tarz kredileri halihazırda geliri olan veya bu sektörde faaliyet gösteren firmalara vermeyi tercih etmektedir. Otel, motel veya pansiyon işleten bir firma veya şahsın geçmiş mali verileri incelenerek yapacağı yatırımın fizibilite çalışması yapılarak, kredinin firma tarafından geri ödeme koşullarını sağlayıp sağlamadığına analiz edilmektedir. Bankadan kredi almak için finansal analiz yapılması gereklidir. Bu tarz krediler genellikle yatırım amaçlı kullanılan krediler olduğu için, kredinin geri ödemesiz dönemleri ve esnek ödeme koşulları bankalar tarafından sağlanmaktadır. Bu tarz krediler genellikle kamu bankaları tarafından verilmektedir. Bu bankalar şu şekildedir:

Ziraat Bankası, 

Halkbank, 

Vakıfbank 

 

Bu kredileri veren özel bankalar ise şu şekildedir;

İş Bankası, 

Garanti Bankası, 

Akbank, 

Yapı Kredi 

ING Bank 

turizm destek kredisi turizm teşvik kredisi turizm destek kredisi nasıl alınır