Türk Lirasına geçen kurumlara çifte kazanç kapısı!

TAKİP ET

Yabancı para cinsinden olan dövizlerini ve altın yatırımlarını Türk lirasına çeviren kurumlara çifte kazanç kapısı aralanıyor. Dönüşüm sırasında meydana gelen kur farkında bir kazanç sağlayacak olan kurumlar aynı zamanda TL mevduat ve katılım hesaplarındaki faiz ve kar payı vergilerinden muaf olacaklar.

Reklam
Reklam

Geçici vergi dönemlerinin de dahil edilerek hazırlanan 2021 ve 2022 hesap dönemleri ile birlikte 2023 yılı hesap dönemi geçici vergi dönemlerine ilişkin değişiklik Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kurumların döviz cinsinden olan yatırımlarıyla altın cinsinden olan yatırımlarını Türk Lirası hesabına çevirmelerine ek olarak getirilen düzenlemeleri de içeren yasa teklifi TBMM'de kabul edildikten sonra Resmi Gazete'de de yayımlanarak yürürlüğe girdi.



Resmileştirilen kanuna göre, enflasyon düzeltmesinin yapılmayacağı belirtilen dönemler genel olarak enflasyon düzeltme şartlarının gerçekleşmediği dönem olarak değerlendirmeye alınacak. 31 Aralık 2023 tarihinde hazırlanan mali tablolar ise söz konusu enflasyon düzeltmesi şartlarının oluşup oluşmadığına bakılmadan düzeltmelere tabi tutulacak.



TÜRK LİRASINA GEÇİŞLERDE VERGİDEN MUAF TUTULACAK

Bankacılık sistemi içerisinde ise toplam mevduat ve aynı zamanda katılım fonu büyüklüğünün ele alınarak finansal istikrarın desteklenmesine yönelik Türk Lirasının payının artırılma durumuna geçilmesi durumunda ise yabancı cinsten paralarını TL'ye çeviren kurumlar dönüşüm sırasında meydana gelecek olan kur farkından bir kazanç sağlayacaklar. TL mevduat ve katılım hesaplarına geçiş yapan kurumlar ayrıca, açtıkları vadeli TL hesabından elde edecekleri faiz ve kar payları vergilerinden de muaf tutulacaklar.

 

türk lirasına geçiş TL mevduat ve katılım hesabı vergi muafiyeti mevduat hesabı kar payı