Türkiye'de devalüasyon mu oldu? Devalüasyon ne demek? Devalüasyon nasıl ve neden yapılır?

TAKİP ET

Türkiye'de yaşanan ekonomik sorunlar bugünlerde herkesin dilinde dolanıyor. Türk lirası değer kaybetti Dolar, Euro ve diğer döviz cinsleri yükseldi. Ekonomi kötüye gidiyor gibi pek çok konuşmaya tanıklık ediyoruz. Pek çok kişiden devalüasyon yaşanıyor lafları duymaktayız. Peki devalüasyon nedir? Devalüasyon nasıl olur? Soruları merak ediliyor. Merak edilen tüm detaylar yazımızda…

Reklam
Reklam

Devalüasyon nedir, nasıl olur soruları kafaları karıştırmaya başladı. Bugünlerde çok sık duyduğumuz bu kavram ne anlama geliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) perşembe günü aldığı faiz indirimi kararıyla Türk Lirası yabancı para birimleri karşısında ciddi bir değer kaybına uğradı. Dolar piyasalarda 13.40 seviyesinden işlem görmeye başladı.
Dolardaki bu artış Türk ekonomisini ciddi bir değer kaybına uğrattı. Dolar, gün içerisinde yaşadığı artış ile Türk Lirası karşısında 1,5 lira kadar bir artış sağladı. Bu artış sadece kur farkında değil aynı zamanda gün içinde değer artışında da bir zirve gördü. Ekonomide yaşanan değer kaybıyla da  “Devalüasyon” sesleri yükselmeye başladı. Peki devalüasyon nedir?

Develüasyon ne demek ve nasıl yapılır?
Devalüasyon, devletin resmi para biriminin dolar karşında değer kaybetmesine denir. Serbest piyasalarda her gün yaşanan kur değişimlerinden farklı olarak devalüasyon, düzenli ve sert değer kayıplarının genel ilerleyişine verilen addır. Devalüasyon, kasıtlı olarak da yapılabilir. İhracatı artırmak için merkez bankaları tarafından kasıtlı yapılırken, kontrollü olmayan devalüasyonlar da vardır. Türkiye gibi ülkelerde yaşanan devalüasyonlar ise tamamen kontrol dışıdır.

Yabancı para birimleri karşısında resmi paranın değer kaybetmesini sağlamak amacıyla merkez bankası tarafından piyasaya para sürme işlemler yapabilirler. Bu uygulamadaki temel amaç ise yüksek değere sahip olan para biriminin değerini düşürerek, yabancı para birimleriyle daha kolay işlem yapılabilmesini sağlamaktır.

Bu gibi durumlar yaşandığında devlet vatandaşlarına ekonomik destek sağlayarak devalüasyon işleminin vatandaşlara çok yansıtmadan geçirilmesini sağlar. Fakat Türkiye’de yaşanan devalüasyon krizlerinde, devalüasyon önceden tahmin edilemediği için devlet tarafından vatandaşlara bir destek sağlanmak mümkün değildir. Türkiye’de yaşanan devalüasyon, Türkiye’de resmi para birimine yönelik yaşanan güvensizlikten kaynaklanmaktadır.  Yaşanan bu artışın hükümet tarafından yapılan kasıtlı bir artış olduğu da öne sürüldü. Devletin yaşanan devalüasyon karşısında vatandaşlarına destek verip vermeyeceği konusunda bir bilgi bulunmamaktadır.
 

devalüasyon devalüasyon nedir devalüasyon nasıl olur devalüasyon nasıl yapılır