Türkiye deprem bölgesi! Her aile acil durum planı yapmalı

TAKİP ET

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Rüştü Uçan deprem bölgesi olan Türkiye'deki ailelere yönelik, 'Yaşam alanlarının krokisi hazırlanarak yaşam üçgeni olabilecek, acil ve afet durumlarında çantanın hazır bulunacağı, tehlikeli olabilecek yerlerin ve alternatif çıkış veya kaçış yollarının belirtilmesi gerekiyor.' ifadelerine yer verdi.

Reklam
Reklam

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Rüştü Uçan, deprem ve benzeri felaketlere yönelik ailelerin iş birliği ile hazırlanması gerektiğini belirtti. “Aile Afet Müdahale Planı”nın bilinçli yaşamın zorunlulğu olduğunu vurguladı.

Kahramanmaraş’ta arka arkaya yaşanan 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerin arkasından 10 il felaketi yaşadı. Arama kurtarma çalışmaları hala devam ederken ve birçok afetzede mağdur durumdayken diğer taraftan depremden önce alınması gereken önlemlerin önemi de ortaya çıktı.

Aile bireyleri paniğe kapılmadan hareket edebilmeli

Rüştü Uçan, yaptığı açıklamalarda özellikle paniğe kapılmamak ve doğru biçimde hareket edebilmek için bir plan gerektiğini vurguladı. Sözlerinde, “Bir afet durumunda aile fertlerinin hepsinin bir arada olabileceği gibi, yaşam koşulları gereği bir kısmı bir arada olmayabilir. Bu sebeple de olası afet durumunda aile bireylerinin panik yapamdan ve doğru hareket etmesi için plan yapması gerekir. Bilinçli yaşam alanının gereği olarak e hayatın tüm konularıyla alakalı planlı yaşamak mutluluğun temel şartlarından birisidir.” ifadelerine yer verdi.

Aile Afet Müdahale Planı’nda bulunması gereken noktalar

Dr. Rüştü Uçan, “Planda aile fertlerine dolaylı ya da direkt olarak ulaşabilecekleri il içinde ve dışında iletişim bilgileri, ayrı yerlerdelerse nerede ve nasıl bir araya gelebilecekleri, eğer toplanma şansları yoksa neler yapılması gerektiği, aile bireylerine dair kişisel bilgiler ve kullanılan iletişim cihazlarında etkin iletişim sağlanması için teknik özelliklerin yer alması gibi noktalar düşünülmelidir.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Aile Afet Müdahale Planı’nda bakıcı, temizlik görevlisi, misafir, evcil hayvan gibi durumların da konuşulması gerektiğini söyledi. Planla alakalı birinci ve ikinci sorumluların olması ve gereken durumda ikinci sorumlunun birinci gibi davranması gerektiğini de ekledi.

Afet planı neye göre belirlenmeli?

Uçan, “Altın saatler” olarak belirtilen afet sonrası 72 saate göre planın yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca ev ve iş yeri benzeri yaşam alanlarına göre tehlikeli noktalarla güvenli yerlerinde yapısal ve yapısal olmayan anlamda belirtilmesi gerektiğini vurguladı.

Evin krokisi üzerinden yaşam üçgeni olacak güvenli noktayı belirleyip acil durum çantasının hazır olarak oraya bırakılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca doğalgaz, elektrik, su vanası, şalter gibi noktaların da dikkate alınması gerektiğiyle birlikte ilkyardım dolabı, kimyasal ve tehlikeli maddelerin, yangın söndürme tüpünün, ışıldak gibi malzemelerin nerede bulunduğu da kroki üzerinden belirlenmelidir, ifadelerine yer verdi.