Türkiye için Zengezur Koridoru neden önemli? Harita da Zengezur Koridoru belli oldu

TAKİP ET

Dünya'nın gündeminde yer alan Zengezur Koridoru merak konusu oldu. Araştırılmaya başlanan Zengezur Koridoru kara bağlantısı olacağı söylenmektedir. Zengezur Koridoru neden önemli sorusunun yanıtı ve detayları haberimizde yer almaktadır

Reklam
Reklam

Son günlerde gündemde yerini alan Zengezur Koridorunun haritada yeri araştırılmaya başladı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu yıllardan beri ön planda olan çok önemli bir güzergah olduğuna dikkat çekiliyor. Bunun üzerine yapılacak anlaşmaları ise Zengezur Koridorundan yapılması beklenmektedir. Zengezur Koridoru önemi nedir ? 

Zengezur Koridoru nerede, neden önemli? 

Kasım 2020’de Azerbaycan’ın zaferiyle sonuçlanan İkinci Dağlık Karabağ Savaşı sonrası, Güney Kafkasya’da dengeler değişti. Savaş sonrası dönem yeniden şekillenirken, o güne dek adı sadece Azerbaycan kamuoyunun gündeminde olan Zengezur, uluslararası siyasal tartışmaların odağına yerleşti.

44 günlük savaş sonrası yapılan ateşkes anlaşmasının 9. maddesinde, Nahçıvan-Bakü arasında ulaşım imkânlarının öngörülmesinin, tarihî olarak Azerbaycan toprağı olsa da 1920’lerde Sovyetlerin hamlesiyle Ermenistan’a bağlanan ve halen de Ermenistan sınırları içerisinde kalan, Azerbaycan ile Nahçıvan’ın kara bağlantısının kesilmesine sebep olan, yaklaşık 43 kilometrelik Zengezur Koridoru’nu gündeme geleceği herkes tarafından beklenmekteydi. 

Zengezur Koridorunun açılmasıyla beraber; 

Türk dünyasıyla iş birliği ve ticaret artacak

Orta Asya’ya kesintisiz gitmek mümkün hala gelecek.

Bölgesel barışı ve iş birliği ortamını güçlendirecek

Tarihi ipek yolunun canlanmasına katkı sağlayacak.

kafkas anlaşması zengezur koridoru nedir zengezur koridoru önemi