Türkiye'nin en büyük maden rezervi! Vatandaş ihaleyi bekliyor…

TAKİP ET

Elazığ'da Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından yapılan saha çalışmaları ve incelemeler sonucunda cumhuriyet tarihinin en büyük maden rezervi tespit edildi. Toplam piyasa değeri ise 20 – 30 milyar dolar tahmin edildi. Maden ilçesindeki rezerv vatandaşları beklentiye soktu. Madenin çıkarılması için ihalenin iptal edilmesiyle bölge halkı sonucu beklemeye başladı. İşte detaylar…

Reklam
Reklam

1 yıldır Elazığ’da çalışmaları yapılan MTA’nın incelemeler yürüttüğü alanda, cumhuriyet tarihinin en büyük maden rezervi bulundu. İhalenin iptal edilmesi, bölge halkının sonucun tamamlanmasını beklemesine sebep oldu.

MTA (Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü) ve Türkiye Petrolleri tarafından yürütülen Elazığ’daki saha çalışmalarıyla, Sağrılı köyü’nde Seterli ve Kısabekir mevkinde cumhuriyet tarihinin en büyük maden rezervinin bulunmasını sağladı. Çinko, altın, kobalt, bakır ve birçok maden bölgede bulunuyor.

Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı döneminde mermi ihtiyacının karşılandığı Maden ilçesindeki yeni rezerv vatandaşı heyecanlandırmıştı. Ancak 21 Nisan’da yapılan ihaleyi kazanan Port Madencilik Şirketi’ne Elazığ Mermerciler ve Madenciler Derneği “İhale sahaları, ihale kararının, şartnamenin ve ilanın yürütülmesinin durdurulması” talebiyle dava açmış ve ihale iptal edilmişti. İlçe halkı ihalenin sonuçlanmasını ve çalışmaların başlamasını bekliyor.

“Bir an önce çalışmaların başlamasını istiyoruz”



İlçenin kalkınması için umut vaat edici gözüken bu durum için kent sakinlerinden Ramazan Sekmen, “İlçemizde daha önce Etibank vardı, 5 bin işçi çalışıyordu. Maden tarihi ve güzel bir ilçeydi, lüks ve sosyete, kaliteli bir ilçeydi. Bu rezervden sonra eski günlere döneceğini umut ediyoruz. İlçemizdeki vatandaşlar çok mutlu. Mutlu ve heyecanlıyız, bir an önce başlamasını istiyoruz. İhale iptal olmuştu, inşallah kısa sürede yapılır” cümleleriyle ilçe sakinlerinin düşüncelerini ifade etti.

“Herkesi ve tüm işsiz kardeşlerimizi mutlu edecek”

Bahattin Türkel adındaki vatandaş ise “İlçemizde bulunan rezerv ile tarihimiz yeniden canlanma şansı buldu. Eskiden bizim yollarımızda babalarımız bu fabrikaya giderdi. Büyük bir heyecan var. Bizleri, herkesi ve tüm işsiz kardeşlerimizi mutlu edecek, bunun heyecanını yaşıyoruz. En kısa zamanda ihalenin sonuçlanmasını istiyoruz. Şirketler ilçemize gelerek bizi onurlandıracak” ifadelerini kullandı.

Vatandaş Mehmet Üzek ise “Çok iyi bir maden rezervi bulundu. Fabrika bizim ilçemizde kurulsa çok iyi olacak, gençlerimiz işsizlikten kurtulacak. Vatandaşlarımız fabrikanın kurulması için çok umutlu, büyük bekleyiş içindeyiz. İlçemiz eski günlerine dönecek” dedi.