Türkiye Rusya'ya boğazları kapatacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan boğazlar konusunda önemli açıklama

TAKİP ET

Rusya ile Ukrayna arasına yaşanan çatışmalar sürerken konum açısından Rusya için önemli bir yerde olan İstanbul ve Çanakkale Boğazı'nın durumu tartışma konusu oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan boğazlar konusunda önemli bir açıklama geldi. Peki Türkiye Rusya'ya boğazları kapatacak mı? İşte konu hakkında son gelişmeler...

Reklam
Reklam

Rusya’nın Ukrayna’ya doğru saldırıya geçmesi dünya gündeminin birinci sırasında yer almaya devam ediyor. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşerek İstanbul ve Çanakkale Boğazı’nın Rus gemilere kapatılması talebini iletti. Bu gelişmeyle birlikte milyonlarca insan Rusya için kritik bir öneme sahip olan İstanbul ve Çanakkale Boğazı’nın kapatılıp kapatılmayacağı hakkındaki son gelişmeleri öğrenmek için arama motorlarını yoğun bir şekilde meşgul ediyor. Peki Türkiye Rusya'ya boğazları kapatacak mı? 
Türkiye Rusya’ya Boğazları Kapatacak Mı?
1936 yılında imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne göre savaş veya tehdit hallerinde Ankara, yabancı savaş gemilerine boğazları kapatabilme yetkisine sahip. İstanbul ve Çanakkale Boğazları’nı kapatma yetkisine sahip olan Türkiye aynı zamanda boğazların kontrolünü tek başına elinde de tutabiliyor. Fakat şu ana kadar Rusya’ya boğazların kapatılması konusunda Türkiye tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı. 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu resmi temaslar amacıyla gittiği Kazakistan’da Ukrayna krizi hakkında bazı açıklamalar yaptı. Rusya’nın eylemine karşı olduklarını ifade eden Çavuşoğlu ‘’Türkiye'nin başından beri bu konudaki tutumu net. Biz her ikisiyle de iyi ilişkileri olan bir devlet olarak tansiyonun düşmesi için elimizden gelen sağduyulu çabayı gösterdik. Bir ilhaka ya da savaşa karşıyız, tanımaya karşıyız. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Biz savaşın tarafı değiliz. Herhangi bir çatışmanın içinde olacak bir ülke değiliz. Dengeli ama hakkaniyetten yana uluslararası hukuktan yana ilkesel tutumumuzu sürdürmeye devam edeceğiz. Bu askeri harekatın bir an önce bitmesi için elimizden gelen çabayı göstereceğiz" sözlerini sarf etti. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Ukrayna krizi ile ilgili olarark Avrupa Birliği’ni eleştiren açıklamalarda bulundu. Avrupa Birliği’nin bu olay karşısında kararlı bir duruşa sahip olmadığını söyleeyen Erdoğan ‘’Hepsi Ukrayna'ya bol bol nasihat çekiyorlar. Tabii bu nasihatle bir yere varmak mümkün değil. Ne yaptınız, ne yapıyorsunuz, ne yapacaksınız veyahut da attığınız bir adam var mı? Buna baktığımız zaman atılan herhangi bir adım yok." ifadelerini kullandı. 

Türkiye Montrö Rusya boğazlar İstanbul Çanakkale Ukrayna krizi gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan Dışişleri Bakanı