Türkiye yüksek kur nedeniyle ucuz alışverişin adresi oldu

TAKİP ET

Türkiye'de vatandaşlar enflasyon sebebiyle alışveriş yapmakta güçlük çekerken, yüksek kur nedeniyle yabancılar akın ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından paylaşılan verilere göre alışveriş amacı ile Türkiye'ye gelen turist sayısı 1 milyon 686 bin kişiye ulaştı. Alışveriş amacı ile Türkiye'ye gelen turistlerin giyim ürünü ve ayakkabıya harcadıkları para ise 4 milyar 502 milyon dolar oldu.

Reklam
Reklam

Enflasyonun yüksek olması alım gücünü düşürürken Türk vatandaşları artık yanlış yaparsa güçlük çekiyor. Bir yandan yabancı para birimlerinin de yükselmesi ile birlikte Türkiye yabancılar için ucuz alışverişin adresi haline dönüştü.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan son açıklamaya göre bu yıl milyonlarca turist sadece alışveriş için Türkiye'ye geldi. Verilere göre perakende sektöründe turist harcama oranı yerli markalar da %40’lara kadar yükseldi. Yabancı markalarda ise bu Oranın çok daha yüksek olduğu görüldü.

2 milyonu aşması bekleniyor

TÜİK tarafından her yıl olduğu gibi bu yıl da 3. çeyrek turizm verileri açıklandı. Yapılan açıklamaya göre bu yılın ocak-eylül döneminde Türkiye’ye 39 milyon 390 bin turist geldi. Ancak geçmiş yıllardan farklı olarak bu turistlerin yüzde 4,2’si yani 1 milyon 686 bini Türkiye’yi alışveriş amacıyla tercih etti. 2019 yılının tamamında bu rakam 1 milyon 691 bin kişi iken bu yıl 3. çeyrekte bu rakam aşıldı. Sektör temsilcileri ise bu rakamın yılsonunda 2 milyonu aşacağını tahmin ediyor.