Türkiye zeytinyağı ihracatında yeni rekorlara imza atabilir

TAKİP ET

Dünyanın önemli zeytinyağı üreticilerinden olan Türkiye, bu sezon zeytinyağı ihracatında yeni rekorlara imza atabilir. Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, sürecin iyi yönetilmesi durumunda rekorum gelebileceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Dünya gazetesi tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, Türkiye'de bugün zeytinyağı üretiminde yeni Rekorlar olabileceğini söyledi. “Zeytin ve zeytinyağında rekor üretim başlıklı bir yazı kaleme alan Yıldırım, Rekorların gelebilmesi için bu yıl ihracat sürecinin iyi yönetilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Yeni rekorlar gelebilir

Ali Ekber Yıldırım, Avrupa'da son 500 yılın en kurak senesi yaşandığına dikkat çekti. Bu yıl kuraklık nedeniyle birçok üründe olduğu gibi zeytin üretiminin de düşük olacağının tahmin edildiğini belirten Yıldırım, dünyanın en büyük zeytin ve zeytinyağı üreticisi olan İspanya'da üretimin %40 az alacağının tahmin edildiğini söyledi. Aynı şekilde İtalya'da da benzer bir düşüş olduğunu belirten Yıldırım, Türkiye'de ise tam tersine bu yıl zeytin ve zeytinyağında tüm zamanların en yüksek üretiminin beklendiğini söyledi.

Türkiye'deki zeytinyağına ciddi bir yönelme olacak

Ali Ekber Yıldırım yazısının devamında ise şu ifadeleri kullandı;

“Avrupa’da zeytin ve zeytinyağı üretiminin yüzde 40 seviyesinde azalması Türkiye, Tunus gibi ülkelerdeki zeytinyağına ciddi bir yönelme olacağını gösteriyor. Bu nedenle Türkiye’de üretim çok yüksek diye fiyatların düşmemesi gerekir. Çünkü ürüne talep yüksek olacak.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin koordinatörlüğünde zeytin ve zeytinyağı rekolte çalışmaları tamamlanarak Tarım ve Orman Bakanlığı’na sunuldu. Bakan Vahit Kirişci’nin bugün yarın bu rekolteyi açıklaması bekleniyor.”